BlogOverig

Marketing in Japan

Na bezoeken aan onder andere Turkije en China reizen de deelnemers van TIME (The International Marketing Expedition) dit jaar af naar Zuid-Korea. Reden voor Markethings.net om even een blik te werpen op marketing in het buitenland. Voor vandaag staat Japan op de planning.

Reclame

Om een idee te krijgen hoe het marketingland van Japan eruit ziet hebben we een compilatie gemaakt van een aantal reclames. Om het luchtig te houden zijn er een paar uitgekozen met gevoel voor humor, aangevuld met een stereotype Japanse commercial. Er zijn commercials die op zich niet eens zo verschillen met wat wij hier in Nederland voor de kiezen krijgen. Aan de andere kant is er een enorm aantal reclames die hier als ronduit absurd zullen worden gezien. Dit hebben we je enigszins bespaard, de superheld die noedels uit zijn vingers schiet of de rare latexman die bananen uit zijn neus knalt zijn eruit geknipt.

Een veel voorkomende invulling van reclames bestaat uit groepen dansende mensen, vergezeld door een mascotte. Bij voorkeur heeft deze mascotte een mierzoet uiterlijk: een pluche pak met grote ronde ogen, blozende wangetjes en een innemende glimlach. Het verband tussen de mascotte en het product dat wordt gepresenteerd is meestal ver te zoeken. Dit lijkt ook nogal typerend te zijn voor de Japanse commercial: enige notie van wat wij zien als logisch ontbreekt. Voor een deel komt dat natuurlijk door gebrekkige beheersing van de Japanse taal van onze kant waardoor de clou ons mogelijk ontgaat, maar een beetje reclame kan met beeld en geluid toch een heel eind komen lijkt me.

Compilatie

Ondanks het grote aantal min of meer absurde reclames, kan ik niet ontkennen dat ook de Japanners gevoel voor humor hebben. Dit komt mooi naar voren in de eerste twee commercials uit het filmpje voor sushi. De laatste reclame is minder grappig, maar toegevoegd om het iconische karakter: mascotte met dansjes. Voor de liefhebbers van die laatste is er ook een versie die 10 uur lang duurt. Leve het internet…

Meer Japanse commercials? Hier is een link.

Meer weten over TIME 2012? http://www.time-tilburg.nl/ Meer TIME op Markethings.net? http://www.markethings.net/time-the-international-marketing-expedition/

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Marketing in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.