BlogCommunicatieOverig

PR: is dat marketing, communicatie, of gewoon PR?

Mijn verhaal over PR: Op de middelbare school keek ik graag naar MTV reality series zoals The Hills en The City. Ik had door die series een geromantiseerd beeld gevormd over PR. PR was volgens mij een leuk vakgebied dat te maken had met de media én het was een onderdeel van marketing. Tot anno 2015, zie ik steeds vaker de term PR verschijnen. Veel Nederlandse bedrijven hebben een “marketing& PR afdeling”, er zijn veel marketing stages met een PR werkzaamheden erin verwerkt en in marketing studieboeken wordt de term PR vaker vermeld dan bij soortgelijke boeken in de communicatie. Echter, niemand heeft mij tot precies verteld wat het nou eigenlijk is, wat het inhoud en wat de werkzaamheden zijn van een pr-practitioner. Ik wilde deze vaagheid voor eens en voor altijd duidelijk hebben. Jammer genoeg zijn er in Nederland op Bachelor niveau geen PR gerelateerde vakken. In Angelsaksische landen (zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS) is PR veel groter en wordt het serieuzer genomen dan in Nederland. Vandaar dat ik naar Australië ben gegaan om meer te leren over public relations.

PublicRelations

De verschillen tussen marketing en PR.

  1. Marketing heeft als doel om te verkopen. PR heeft als doel om goodwill te creëren en dat de betrokkenen en het bedrijf wederzijdse begrip creëren voor mekaar. Marketing is dus gefocust op de relatie tussen het bedrijf en haar klanten en PR is gefocust op de relatie tussen het bedrijf en haar stakeholders.
  2. De doelgroep voor marketeers bestaan uit markten en kopers. Het publiek is de belangrijkste groep voor PR.
  3. Marketing probeert zijn doel te bereiken door middel van de 4P’s (of 7P’s). PR daarentegen probeert een dialoog te starten tussen het bedrijf en het publiek.
  4. Verder heeft marketing medium tot veel controle over zijn imagevorming, bij PR is de controle medium tot weinig.
  5. Velen zeggen dat je voor marketing moet betalen omdat het gebruik maakt van advertenties en dat PR omdat gebruik wordt gemaakt van free publishing. (Ik ben het hier echter niet mee eens.)

Wat doet een PR practitioner?

Vooral veel schrijven en contacten onderhouden! Heel veel wat je ziet qua informatie over een bedrijf is door PR gemaakt, denk aan het nieuws over bedrijven in de kranten of op de televisie. Dit is allemaal begonnen dankzij een media release. Of de nieuwsbrieven waar we mee overspoeld worden. Of de web content op de officiële mediakanalen waar jij veel informatie verzamel voor je werkstuk. Verder is de PR practitioner vaak de mediapersoon die je op televisie ziet.

Terug naar de titel.

Hoewel ik nog laaaaaaaang niet klaar ben met mijn verhaal over de PR. Wil ik toch duidelijk maken dat PR eigenlijk een vakgebied op zichzelf is, met zijn eigen onderzoeksveld en zijn eigen ’founding father’. Ik vind het daarentegen ook terecht dat PR vaak onder communicatie en marketing valt, omdat vele pr-practitioners ervaring opdoen hierin. Laat ik in ieder geval zeggen dat de mensen in PR vaak keihard moeten werken tijdens dikke feestjes, terwijl de gasten zich uitstekend vermaken en dat het niet hetzelfde is als bij The Hills of The City!

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.