BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Like a Rolling Stone: Marketinglessen van een wereldband

Marketing Rolling Stones

Al vijf decennia lang staan de Rolling Stones bekend als rocklegendes met hun imago dat gebaseerd is op seks, drugs en rock & roll. In oktober vorig jaar stonden ze nog in Nederland op het podium. Ondanks dat ze wat jaren ouder zijn, hun huid wat rimpeliger is en dat sommige kapsels wat grijzer zijn dan voorheen; een show neerzetten kunnen ze nog steeds. Voor een band waarvan de gemiddelde leeftijd van de leden inmiddels uitkomt op 74 jaar, is dit best wel een prestatie te noemen.

Hoe kan het toch dat we overal ter wereld T-shirts zien die bedrukt zijn met de bekende tong, we Angie uit de speakers horen galmen of dat iemand pretendeert de fameuze Moves Like Jagger te hebben? Met enkel hun tours hebben de Stones, vanaf het jaar 1989, al $1,8 biljoen gegenereerd. Dit wekt het vermoeden dat we te maken hebben met een echte marketingmachine. Maar wat is precies het geheim achter deze wereldband en wat kunnen wij, als marketeers, van deze oude rotten in het vak leren? Ik neem je graag mee op een muzikale reis door de geschiedenis van deze legendarische band. Aan de hand van een aantal van hun grootste hits wordt geprobeerd te achterhalen wat hun geheim is. Start it up!

Marketing Rolling Stones

Start Me Up

Iedereen heeft ergens moeten beginnen, zelfs de Rolling Stones. Keith Richards, de leadzanger van de band, besefte pas na zes jaar dat de band een logo nodig had en liet vervolgens een student snel wat schetsen. De enige eisen die de band doorgaf, waren de woorden ‘irrelevant and funny’. Toch is deze simpele tekening in 2008 voor £51,000 verkocht. Bovendien wordt de wereldberoemde tong nog regelmatig toegepast in kledingcollecties van bijvoorbeeld H&M en ZARA, waardoor zelfs mensen het logo dragen die überhaupt nog nooit van de band hebben gehoord. Het logo komt dus vaak terug in dagelijkse artikelen, waardoor het design een grote bekendheid heeft weten te realiseren.  Maak dus een goede start met een herkenbaar logo dat specifiek is voor het merk en onderschat de kracht hiervan niet. En onthoud: If you start me up, I’ll never stop!

(I Can’t Get No) Satisfaction

Marketing is overal. Het gaat niet langer enkel om het product dat mensen willen kopen, maar met name om de beleving. Dit is namelijk een manier waarop een merk zich kan onderscheiden van de concurrentie, of in dit geval een wereldband van een doorsnee band. De Stones weten deze ervaring als geen ander in te richten. Het zijn de pioniers van experience marketing, die op een unieke manier hun publiek weten te vermaken. Bij de shows draait het al tijden niet meer alleen om de muziek, de band haalt namelijk al het denkbare uit de kast om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. Dit is één van de onderscheidende krachten van de band, waardoor mensen bereid zijn om honderden euro’s neer te leggen voor enkel een toegangskaartje tot dit spektakel. De Stones blijven gefocust op de toekomst en zijn bereid om onbekende paden te bewandelen, om uiteindelijk de absolute top te bereiken.

Het is dus van belang om een unieke experience te creëren voor je doelgroep, waardoor ze jou willen in plaats van een andere aanbieder. Of dit nou een hotelovernachting is of een bezoek aan een webwinkel; probeer overal een unieke ervaring van te maken. Blijf constant gericht op het verder ontwikkelen van deze beleving en neem nooit genoegen met hetgeen dat je hebt bereikt, want er zijn altijd kapers op de kust.

You Can’t Always Get What You Want

Mick heeft dit nummer waarschijnlijk met hele andere intenties geschreven dan hetgeen waaraan nu gerefereerd wordt, maar dat is het fijne aan songteksten; ze zijn op meerdere manieren te interpreteren. Zo zit er, wat mij betreft, voor marketeers een hele mooie boodschap in verstopt. Marketing is een vakgebied waar regelmatig een flinke dosis creativiteit vereist is. Dat is uitdagend en leuk, maar creativiteit en het creëren van bijvoorbeeld nieuwe producten kan ook verkeerd uitpakken. Voor muzikanten kan dit een nummer zijn dat niet aanslaat, voor marketeers bijvoorbeeld een product dat tegenvallende verkoopresultaten heeft. Het is fantastisch om iets te ontwikkelen dat baanbrekend is, waarover gesproken wordt of wat simpelweg geliefd is; maar je kunt niet altijd krijgen wat je wilt. Zodra je dit in je achterhoofd houdt en met tegenslagen leert om te gaan, worden dit waardevolle leermomenten waar je als marketeer van zult groeien. Onthoud: You Can’t Always Get What You Want. Maar met de juiste instelling en leermomenten, you might just find, you might get what you need.

Marketinglessen Rolling Stones

Sympathy For The Devil

Aandacht krijgen en verdienen is een essentieel onderdeel binnen marketing. Dit hoeft niet altijd te zitten in grote dingen, maar juist in de kleine details. Onderscheid je product of dienst op een unieke manier om anders te zijn dan te rest. Met het nummer Sympathy For The Devil zochten de Stones de grenzen op. De uitspraken in het nummer zijn niet mis, maar de gok werd gewaagd en een hit was geboren. De band wist op een geniale manier aandacht te krijgen, mede door middel van de songteksten over de duivel en de unieke manier waarop muziek werd gemaakt. Ondanks dat het nummer sterk controversieel is, durfde de band het aan om het nummer uit te brengen. Veel mensen struikelden over de inhoud van het nummer en bestempelden de band als aanbidders van de duivel. Maar naast deze groep, was er ook gelukkig ook een zeer grote groep die de band waardeerde om dit muzikale kunstwerk. Een belangrijke les is dus dat je niet iedereen tevreden kunt houden, maar dat het gaat om de groep waarop je je wenst te focussen. Zorg ervoor dat je voor deze specifieke groep het allerbeste kunt aanbieden, wat met creativiteit en uniciteit zeker haalbaar is.

Time Is On My Side

Het langdurige succes van de band kregen ze niet cadeau. In de beginjaren, toen ook de Beatles erg populair waren, werd de differentiatie van de band vaak bekritiseerd. Zo heeft Paul McCartney, een toenmalig bandlid van Beatles, ooit het volgende gezegd: “The Stones are a great group and I love them. I love what they do. But when I look at their history, they always did what the Beatles did, a year later”. Het waren de Beatles die als first mover de Britste muziekstroming volledig veranderden en symbool staan voor de muziek die hieruit voortvloeide. De Rolling Stones stelden zich op als volgers en gaven zich over aan deze stroming. Naar mijn idee heeft de strategie van de Stones op de lange termijn het beste gewerkt, aangezien de Beatles na 1970 niet meer actief zijn geweest. Ergens de eerste mee zijn heeft voordelen, maar soms is het een veiligere optie om volger te zijn. Zo kunnen misstappen en successen van anderen meegenomen worden in toekomstige beslissingen. Focus dus vooral op de lange termijn en probeer niet gericht te zijn op korte termijndoelstellingen.

We zijn aangekomen aan het einde van deze show. Vandaag geen toegift, maar hopelijk heb ik jou kunnen inspireren om een voorbeeld te nemen aan deze wereldband. I know, it’s only Rock & Roll, but I like it!

 

The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.