BlogCommunicatieConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeert

Marketing, toen en nu

Vroeger was alles beter. Dat wordt immers beweert door mensen die graag terugkijken naar het verleden. Natuurlijk, vroeger waren er dingen beter. Alleen al wanneer je kijkt naar producten in een supermarkt, lettende op het toegenomen kleur- en smaakstoffen niveau. Maar er zijn ook belachelijk veel dingen beter nu. Alleen al het gegeven dat we steeds ouder worden, wat verhaalt kan worden op de verbetering van medicijnen en de gezondheidszorg in het algemeen. Maar, hoe zit het eigenlijk met de verandering die marketing heeft doorgebracht de laatste decennia?

Vroegah.

Dat marketing de afgelopen decennia sterk veranderd is, zal ook de leken onder ons niet verrassen. In de jaren 50 en 60 stond de massamedia centraal, waar tv, krant en radio dé mediakanalen waren. Het was de standaard. Een-op-een communicatie was nog een onbekend begrip, aangezien consumenten werden behandeld als een uniforme groep. Dit bleek effectief te zijn, aangezien in 1965 een merk slechts drie TV-spotjes van 60seconde nodig had om de 80% van de kijkers te bereiken. Een product was succesvol, wanneer het gericht was op de massa en dus een zo groot mogelijke doelgroep aansprak.

En toen.

De effectiviteit van massamedia nam af, met als gevolg dat vooral de Direct Marketing een belangrijk mediakanaal werd in de jaren ‘90. Kenmerken van het individu werden als uitgangspunt genomen, en via brieven, mailen en telemarketing ontstonden zo de eerste verschijnen van directe marketing. Aangezien de kosten die directe marketing met zich mee bracht nogal hoog waren per persoon, bleef ook de massamarketing populair. Ook met de opkomst van het World Wide Web in 1991 kwam er een nieuw marketing kanaal tot leven. Echter had destijds niemand kunnen verwachten dat dit zo’n onmisbaar kanaal zou worden.

Advertentie Overload

De ommekeer kwam in het afgelopen decennia, met name door de steeds maar groeiende internetmarkt. Uit onderzoek blijkt dat gezien de steeds maar groeiende mate van adverteren, 65% van de Nederlanders zich vandaag de dag overladen voelt met advertenties en keuzes. Neem de supermarkt als voorbeeld. Waar je vroeger nog kon kiezen tussen merk A en B, lopen de keuzes nu zo hoog op dat we niet eens alle merken kunnen opnemen. Met als gevolg: merken die floppen. In Duitsland waren van de 600.000 merken maar liefst 70% een ware flop in 2008.
Social media

Met de opkomst van de smartphones, in gang gezet door Apple in 2007, en het ontstaan van sociale media kon een nieuwe vorm van marketing ingezet worden. Gezien de specifieke behoeftes van consumenten, wordt er vandaag de dag voornamelijk ingespeeld op customization van producten. Het gebruik van sociale media is hierbij onmisbaar geworden. Buiten het feit dat er via dit kanaal natuurlijk geadverteerd kan worden, is het ook inzetbaar voor klantcontact (interactie), klachtenmanagement, personal branding, recruitment en noem het maar op. Mensen doen massaal mee met acties die via Facebook of Twitter kanalen worden verspreid en contacten bedrijven door ze een LinkedIn bericht te sturen. Via de sociale media kan zowel massaverspreiding plaatsvinden, gecombineerd met individueel contact en interactie.
Nu hoor ik de ‘ik-grijp-graag-terug-naar-het-verleden’ groep alweer denken, hoezo zijn sociale media sociaaaaal? Mensen spreken online meer ‘vrienden’ dan offline. Er wordt makkelijker via Skype afgesproken, dan in real life. Vroeger (toen alles beter was), moest je naar vriendjes fietsen, in de hoop dat ze thuis waren… anders kon je weer terug naar huis. Inderdaad. Zo ging dat vroeger.

Ik ben voorstander van direct (real life) contact. Absoluut. Ik vind zelfs dat wanneer ik in de trein zit mijn telefoon eigenlijk weg moet leggen, om een praatje te kunnen maken met mijn buurman. Maar verder, vind ik die sociale media eigenlijk wel heel sociaal, of in ieder geval aanstootgevend tot sociaal gedrag. Bedoel, voor de doelgroep die dan toch graag terug grijpt naar het verleden: 37% van de mensen tussen de 50 en 65 jaar oud die tussen 2008 en 2013 zijn gaan samen wonen, hebben elkaar via het internet leren kennen…. Ervaar jij de verandering van de marketing als iets positiefs of iets negatiefs?

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

2 gedachten over “Marketing, toen en nu

  1. Bedankt! In het (later) bijgevoegde filmpje wordt de verandering van marketing in de afgelopen decennia duidelijk weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.