Blog

Marketing van apps

Het maken van een goede app is een vak apart en daarmee niet eenvoudig. Bovendien blijkt een goed idee niet alleen de sleutel tot succes. Nee, om een succesvolle goed verkopende app te hebben is het belangrijk om de app te promoten. Een goed uitgewerkt idee blijkt in de praktijk dus geen garantie te bieden voor een succesvolle applicatie. Hoe komt dat zo?

Groot aanbod App Store

Allereerst biedt de App Store een zeer groot aanbod. Zo biedt de App Store maar liefst 350.000 applicaties. Het is daarom heel moeilijk om op te vallen tussen al deze applicaties. Daarnaast worden iedere dag vele nieuwe apps ter goedkeuring aan Apple aangeboden.

Review-proces Apple

Apple keurt alle ingediende apps zelf. Het review-proces duurt doorgaans zo’n twee weken, hoewel er gevallen bekend zijn die veel langer maar ook korter duurden. Apple claimt dat gebruikers zo blijven gevrijwaard van kwaadaardige applicaties. Het komt in praktijk echter ook voor dat apps worden geweigerd om twijfelachtige redenen. Daarbij valt te denken aan apps die het huidige marketingbeleid wellicht in de weg staan of mogelijk het imago kunnen schaden.

AppEvent

Het AppEvent is een initiatief waarbij applicaties van Nederlandse en Belgische bodem worden gepromoot. “In de App Store, waar inmiddels ruim 350.000 applicaties te vinden zijn, is het immers niet gemakkelijk om op te vallen.” Het AppEvent-initiatief geeft deze Nederlandse en Belgische apps (ontwikkelaars) een podium.

Mobile Marketing

Een blogger gespecialiseerd in marketing heeft een lijst opgesteld met 50 tips hoe ontwikkelaars hun iOS-app kunnen promoten. Vandaag de dag lijken sociale media een extra kans te bieden. Vele ontwikkelaars houden op deze manier contact met de gebruikers van hun app. Tevens biedt het mogelijkheden tot interactie tussen gebruiker en ontwikkelaar. Initiatieven als het AppEvent geven applicaties (en ontwikkelaars) een podium en daarnaast is het voor ontwikkelaars ook zinvol om review-sites te benaderen voor een artikel.

App Wall WWDC

Tot slot nog een leuke video ter demonstratie van het gigantische aantal apps dat wordt gedownload. Apple bedacht dit voor de World Wide Developers Conference (WWDC).

What you’re seeing:
This visualization shows the activity of the 50,000 most popular App Store apps on 30 synchronized 24-inch LED Cinema Displays. Each app falls when downloaded and is sorted based on the color of its icon. It takes 10,800 apps to fill the displays completely.

http://www.youtube.com/watch?v=ZCW26uzaGLM

         

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Mark Hoogerbeets. Ik ben afkomstig uit het zuiden van het land, omgeving Venlo en ben 23 jaar oud. In het verleden heb ik Commerciële Economie (IEMES) gestudeerd aan de Fontys Bedrijfshogeschool in Tilburg. De afkorting IEMES staat voor International Event, Music & Entertainment Studies. De naam Bedrijfshogeschool is tegenwoordig omgedoopt tot Fontys Academy for Creative Industries (ACI). Na afronding van deze studie wilde ik mij graag verder ontwikkelen op het gebied van marketing. Per september 2011 ben ik dan ook gestart met de Pre-Master Marketing Management, die mij tot dusver prima bevalt. Eind maart (2011) ben ik actief lid geworden bij Asset Marketing. Sindsdien probeer ik met regelmaat interessante blogs te plaatsen op Markethings.net. Ik vind het erg leuk om op deze manier een bijdrage te leveren aan Asset Marketing.

Laatste berichten van Mark (toon alles)

3 gedachten over “Marketing van apps

  1. Apple is oppermachtig als het om apps gaat. Met 350.000 iOS-apps heeft het fors meer applicaties dan in de Android-market (206.000 apps). Ter vergelijking: Blackberry App World: 26.000 en Windows Phone 7 Marketplace: 11.000 apps.

    Je ziet ook dat steeds meer fabrikanten het hele app store principe gaan adopteren. Zo voegt Samsung ondersteuning voor HDTV’s toe aan hun Samsung Apps Store.

    Voor een overzicht van allerlei app stores, zie Distimo. Dit bureau/bedrijf brengt periodiek een publicatie uit van de huidige app stores.
    http://www.distimo.com/

  2. Een app zou je op de telefoon moeten verkopen; ‘on phone marketing’ heet zoiets. Ik heb gezien dat je op http://www.smartphonecleaner.nl er meer over kan vinden. Een niet al te opvallende smartphone cleaner (10% logo, 90% cleaner) plak je wel op je telefoon. Zo wordt je app tijdens het bellen gepromoot en terwijl je naar je telefoon kijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.