Blog

Marketing van homogene producten

Als je het binnen de economie over homogene producten hebt, dan worden over het algemeen producten bedoelt die ongeveer hetzelfde zijn. Brood is brood, al verschilt het natuurlijk wel eens in kwaliteit en smaak. Maar er zijn ook producten die perfect homogeen zijn: boeken. Of je het nieuwe boek van Dan Brown nou bij de Bruna in Den Bosch koopt of bij de V&D in Groningen, het is exact hetzelfde boek. En voor exact dezelfde prijs. En dat maakt het vanuit marketing oogpunt nou ook meteen zo moeilijk om boeken te verkopen.

Met de komst van de e-reader hebben boekhandels het zwaar. De verkoop van ‘ouderwetse’ boeken loopt terug, omdat mensen veel via internet hun e-boeken kopen, of illegaal downloaden. Maar de introductie van deze digitale boeken is niet het enige wat het vak van de boekhandelaar zo moeilijk maakt. Boeken zijn namelijk moeilijk te promoten. Marketing gebeurt, zoals iedereen op de middelbare al bij economie of m&o geleerd heeft, volgens de vijf P’s: product, prijs, plaats, personeel en promotie. Als we in de categorie boeken nou per boek gaan kijken, bijvoorbeeld naar Inferno van Dan Brown, dan weten we dat het product precies hetzelfde is. Van de Nederlandse paperback uitgave maakt het niet uit waar je hem koopt, de vormgeving en de inhoud zijn overal hetzelfde. Dan de volgende P: prijs. Door Nederlandse wetgeving wordt bepaald dat er bij Nederlandse boeken niet met de prijs geconcurreerd mag worden. Oftewel: de prijzen van Nederlandse boeken zijn in Nederland overal hetzelfde. Je zal nooit een nieuw boek in een andere winkel voor een lagere prijs vinden. Dat betekent ook meteen dat boekhandels zich niet met hun prijs kunnen onderscheiden, die moet immers hetzelfde zijn als in alle andere boekhandels in Nederland. Hoe kunnen boekenwinkels zich dan onderscheiden? Wat het product betreft kunnen ze natuurlijk veel verschillende boeken aanbieden, een groot aanbod wordt vaak gewaardeerd door consumenten.

Boekhandel

Laten we dan naar de volgende P gaan: plaats. Op dit onderdeel kunnen ze zich natuurlijk wel degelijk onderscheiden. Boekhandels kunnen zich op populaire locaties in de stad vestigen in mooie panden. Daarnaast kunnen ze de winkel zo modern of authentiek inrichten als ze zelf willen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vestiging van Selexys in Maastricht. Wanneer we het over boekhandels hebben kunnen we natuurlijk ook denken aan online boekenwinkels. Deze kunnen zich met name onderscheiden door hun online omgeving zo overzichtelijk mogelijk in te richten en door het bestellen gemakkelijk te laten verlopen. Bij online winkels zijn de levertijd en bezorgkosten uiteraard ook van belang.

Over de laatste twee P’s personeel en promotie kan ik kort zijn. Wat personeel betreft is het bij een winkel van belang dat ze behulpzaam zijn en klanten direct kunnen aanwijzen waar bepaalde boeken zich bevinden. En promotie gebeurt voornamelijk per boek buiten de boekhandel om. Wanneer er een nieuw boek wordt uitgegeven, dan wordt er meestal op landelijk niveau gepromoot vanuit de uitgever en de winkel hoeft hier dus niet veel aan te doen. En al zou bijvoorbeeld de Bruna reclame maken voor het nieuwe boek van Dan Brown, dan betekent dat nog niet dat consumenten dat boek ook bij deze winkel zullen kopen. Ze kunnen hetzelfde boek immers voor dezelfde prijs bij iedere andere boekhandel kopen die misschien iets dichter bij huis zit.

De conclusie is simpel: boekhandelaren kunnen zich moeilijk onderscheiden op hun producten en prijzen en zullen dus zo veel mogelijk in moeten zetten op de overige P’s om de consumenten naar zich toe te trekken!

 

Heb jij nog een idee over hoe verkopers van een perfect homogeen product zich kunnen onderscheiden? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.