Blog

Marketing van vliegtickets sterk gericht op ‘Prijs’

Inmiddels is de maand augustus alweer begonnen. Een aantal van jullie hebben de welverdiende vakantie alweer achter de rug, terwijl anderen ervoor kiezen om in augustus een zogenaamde last minute te boeken. Omdat een vlucht met een vliegtuig naar de gewenste plaats van bestemming tegenwoordig eerder gemeengoed dan uniek is bij het op vakantie gaan, zijn vliegtickets het onderwerp van deze blog. De rol die de vier elementen uit de traditionele marketingmix spelen bij de marketing van vliegtickets komen binnen dit blog aan bod, te weten achtereenvolgens Product, Prijs, Promotie en Plaats.

Product

In principe behoort het marketingmix element ‘Product’ het meest belangrijk te zijn voor de consument. Dit is namelijk hetgeen je uiteindelijk als consument koopt. Toch lijkt dit element niet bepaald de meest belangrijke rol te spelen binnen de marketing van vliegtickets. Dit heeft mijns inziens een aantal redenen. Allereerst is het zo dat de kwaliteit van het gros van de vliegtuigmaatschappijen in orde is. Op het moment dat je als vliegtuigmaatschappij niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, is het namelijk erg snel afgelopen met het bedrijf vanwege een vermelding op de zwarte lijst. Ten tweede is het assortiment bij vrijwel alle partijen redelijk omvangrijk. Zelfs prijsvechters als Ryanair en Easyjet hebben tegenwoordig een grote hoeveelheid aan mogelijke bestemmingen. Qua merken is er wel een duidelijk onderscheid, zo mag van KLM een betere service verwacht worden dan van een prijsvechter als Ryanair.

Prijs

Een proef op de som leert ons dat ‘Prijs’ een leidend element is bij de marketing van vliegtickets. Als je op Google bijvoorbeeld de zoekterm ‘vliegtickets’ invoert (zie afbeelding hieronder), dan is er in ieder zoekresultaat op de eerste pagina één woord dat betrekking heeft op ‘goedkoop’, ‘laagste prijs’ of ‘korting’ te zien. De branche heeft zich hiermee geen plezier gedaan, omdat de consument hierdoor sterk gericht is op het element ‘Prijs’ uit de traditionele marketingmix. De belangrijkheid van het element ‘Prijs’ impliceert ook dat er op het gebied van het element ‘Product’ weinig voor de consument doorslaggevende verschillen worden gepercipieerd.
Element prijs marketingmix vliegtickets

Promotie

Het element ‘Promotie’ biedt de mogelijkheid om je als vliegtuigmaatschappij te onderscheiden op een ander element dan ‘Prijs’. Al valt bij een bezoek aan de website van KLM direct al op dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Op de website is vooral benadrukt dat de vanaf prijzen erg laag zijn, dat je korting krijgt vanwege Flying Blue Award Miles en dat om de week drie Europese Steden voor slechts 79 euro per ticket te bezoeken zijn. Van prijsvechters als Ryanair en Easyjet kun je het benadrukken van de lage prijs bij communicatie-uitingen verwachten. Dat men dit bij KLM ook doet en niet uitgaat van de lange historie en de hoge kwaliteitsperceptie van KLM vluchten is tekenend voor de belangrijkheid van het element ‘Prijs’ bij de marketing van vliegtickets.

Plaats

Het distributiekanaal van vliegtickets is ingrijpend veranderd in de afgelopen 10 jaar. Waar je vroeger via het reisbureau een ticket boekte naar een bestemming naar keuze, is het voor de consument nu mogelijk om direct via internet een ticket te boeken. Hierdoor heb je 24/7 de mogelijkheid om een ticket te boeken, wat qua gemak natuurlijk ideaal is. Tegenwoordig is het ook bij vrijwel iedere maatschappij mogelijk om online in te checken als je alleen handbagage hebt. De plaats vanaf waar men vliegt, is ook bij vrijwel iedere maatschappij hetzelfde (Schiphol, Eindhoven & Weeze). Ook dit element is dus niet ‘echt anders’ en geen mogelijkheid om je als vliegtuigmaatschappij echt te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Laat jouw mening horen!

 • Ben je het eens met de stelling dat het marketingmix element ‘Prijs’ leidend is bij de marketing van vliegtickets?
 • Wat zijn jouw ervaring met het online boeken van een vliegticket?
 • Zijn er andere elementen waarop vliegtuigmaatschappijen zich volgens jou zouden kunnen onderscheiden?

Laat jouw mening horen of deel het blog middels de onderstaande social media buttons!


Auteur: Ruben Teunissen

The following two tabs change content below.

4 gedachten over “Marketing van vliegtickets sterk gericht op ‘Prijs’

 1. Wel begrijpelijk en best wel een open deur. Hoe basaal ook, voor veel mensen blijft vliegen gewoon het reizen van locatie A naar locatie B. Dit wordt gezien als noodzakelijk kwaad om op de vakantiebestemming te komen. Vakantiesites zoals bijvoorbeeld Expedia zijn ook prijs- of populariteit georiënteerd en op deze kun o.a. volgens die criteria zelf een maatschappij uitkiezen. Zelf ben ik wel geneigd meer te betalen voor directe reizen (belangrijkste criteria) , of voor bijvoorbeeld KLM o.a. door de beenruimte, maaltijden, kwaliteit en het video-entertainment.

 2. Wat betreft die open deur ben ik het zeker met je eens. Al maakt de branche zelf de consumenten vrij prijsgericht door deze specifieke aanpak. Dat vind ik niet echt slim. Maar misschien is het ook wel het resultaat van de opkomst van de prijsvechters.

  Zo heb ik zelf zojuist een ticket naar Londen geboekt en daarbij heb ik behalve naar de bestemming (het specifieke vliegveld) eigenlijk ook voornamelijk gekeken naar de prijs.

 3. Dat prijs als voornaamste communicatie-onderwerp wordt gebruikt klopt Ruben. Dit blijkt ook het best te werken. Toch wordt er ook redelijk veel aandacht besteed aan toegevoegde waarde, denk maar aan de recente TV-commercials van KLM, de thematische email nieuwsbrieven etc., maar ook de verschillende niveaus van klantenservice van de online aanbieders.

  De werkelijke prijsniveaus en de prijsimago’s komen overigens vaak niet overeen. Daarom moet je goed vergelijken, ook wat betreft de after-sales kosten. Al deze informatie vindt je uiteraard op http://www.vliegticketcentrum.nl 🙂

 4. Vluchtzoekers zijn volgens mij erg prijsgevoelig. Maar thema’s als duurzaamheid komen ook steeds meer bij vliegen kijken. Zoals dat een rechtstreekse vlucht veel CO2 scheelt ten opzichte van overstappen. En er zijn zelfs vergelijkers die met hun marge een deel van de CO2 van jouw vlucht compenseren zoals flygrn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.