Blog

Marketingbattle of the month: Sinterklaas vs. Santa Claus

Het is al weer bijna december. De maand van pakjesavond en pepernoten. Maar ook van Kerst, sneeuw, NS vertragingen en Oud & Nieuw. Maar elk jaar is er toch weer een heuse battle in de laatste maand van het jaar en staan twee bejaarden altijd oog in oog met elkaar: Sinterklaas en de Kerstman. But who’s the boss?

Ronde 1: historie
Om te kijken wie er populairder is kijken we eerst naar de geschiedenis van deze twee mannen.
Sint Nicolaas van Patara, ofwel Sinterklaas, vindt zijn oorsprong in het jaar 270 wanneer hij wordt geboren in Patara in Lycië (het huidige Turkije). Sinterklaas blijkt geen gewone man. Deze man met goude staf en rode mijter wist drie jongetjes weer tot leven te wekken en redde drie meisje van de prostitutie. Niets voor niets is het een goedheiligman.
Kijken we naar de Kerstman, dan tja… De Kerstman heeft niet zo’n verhaal of eigenlijk wel. Het is een look-a-like van onze Nederlandse kindervriend die met de kolonisten mee is gereisd naar Amerika. De Kerstman vindt zijn oorsprong dus uit dezelfde man. Alleen is deze oude man zijn mijter kwijtgeraakt, is die langzaam dik geworden en heeft hij z’n authentieke kleding ingeruild voor een muts en een ‘zwangerschapsbroek’ voor z’n bolle buik. En dat allemaal dankzij het ‘creatieve’ vermogen van Coca-Cola om van ‘Sinterklaas’ een commercieel succes te maken, in de naam van Santa Claus. Het is Coca-Cola wel gelukt maar het is een slappe historie. 1e punt voor de man uit Spanje.

Ronde 2: imago
Waar staat Sinterklaas bekend om? Natuurlijk: Zwarte Piet, pepernoten, marsepein, chocoladeletters, liedjes, z’n trouwe viervoeter Amigo en natuurlijk komt hij per stoomboot naar ons kikkerlandje. De oude man is zowaar een marketeer met een uitgekiende marketingmix. Eigenlijk heeft de goedheiligman de wind in de zeilen. Nog nooit is Sinterklaas zo populair geweest als in 2010. Een horrorfilm of niet, het imago van deze man schaadt er niet aan. Sterker nog, wanneer er ook maar iemand aan deze man probeert te komen schieten er altijd wel Hollanders te hulp. Protestmars tegen Zwarte Piet? Dacht het niet. Sinterklaas wordt zelfs gezien als Nederlands belangrijkste traditie. Je bent geen echte Nederlander als je Sinterklaas niet viert.
En de Kerstman? Die heeft Rudolf met een roodgloeiende neus en magische elfjes. Niemand wacht hem zelfs op, hij is er gewoon om een kadootje in je lege sok te doen. Sinterklaas en zijn paard worden tenminste beloond met tekeningen en wortels in je schoen. Welk kind vind dat nou niet leuk om te doen? En onderzoek wijst uit dat 55% van de Nederlanders aan kadootjes doet met Sinterklaas, tegenover 44% met Kerst. En kerstliedjes voor 5 december hoor je ook niet meer (terwijl dat vroeger wel gebeurde). 2e punt voor de Sint.

Ronde 3: gul of niet?
Crisis? Nee hoor, beide mannen weten een flink bedrag aan kadootjes uit te geven. Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat consumenten juist in de huidige situatie gezelligheid en familietradities nog belangrijker vinden. De consument wil dan ook nog steeds graag kado’s krijgen in de decembermaand. De extra omzet die Sinterklaas ons brengt aan het kopen van zoveel leuks wordt op € 465 miljoen geschat. En de Kerstman? Deze man scoort eigenlijk niet zo slecht, helemaal niet slecht. De extra omzet die verwacht wordt rond de Kerst bedraagt maar liefst € 750 miljoen. Kerstman wint dus? Ja, de bollerik krijgt de voordeel van de twijfel. Hoewel Kerst om meer draait en het dus niet echt eerlijk spel is wint de man toch. Want ga maar na, Kerst wordt door meer mensen gevierd en besteden we hier ook meer aan uit (zijn ook meerdere dagen). Sinterklaas is vooral populair onder gezinnen met jonge kinderen. De wat oudere ‘kinderen’ krijgen gewoon kadootjes die iets minder waard zijn. Het punt van deze ronde gaat dus naar de Kerstman

And the winner is…
SINTERKLAAS. Hoewel veel mensen bang waren dat de Kerstman onze traditiegetrouwe Sinterklaas zou gaan vervangen en verslaan lukt het hem niet. Hollanders kunnen niet zonder deze oude man en hebben liever de Sint in de decembermaanden voor kadootjes en gezelligheid. Kerst is al druk genoeg, dus een Kerstman is dan niet nodig. En één oude man in december is al meer dan genoeg. De Kerstman mag dus weer terug naar de Noordpool!

The following two tabs change content below.

floris

Laatste berichten van floris (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.