BlogMarkethings.net informeertOverig

Max Verstappen; 17-jarige met wereldwijde marketingpotentie

Koelbloedig, professioneel en sympathiek zomaar een paar kenmerken die passen bij de (nog maar) 17-jarige Max Verstappen. De jongst debuterende coureur ooit in de Formule 1 heeft ‘het’. Zelfs na een teleurstellende uitvalbeurt afgelopen weekend gedroeg Max zich als een gelouterde prof. Geen gegooi met handschoenen en ook de pers werd rustig te woord gestaan. Zijn debuut is een hype geworden en het lijkt ervoor te gaan zorgen dat sportminnend Nederland weer fan wordt van de Formule 1. Wat gebeurt er op marketinggebied rondom het debuut van een jongen die de potentie heeft om een wereldwijde superster te worden?

Marketingkansen

Schermafbeelding 2015-03-18 om 10.59.06Schermafbeelding 2015-03-18 om 10.59.17

Dat Max commercieel interessant is toonde Repucom afgelopen week al aan. De marketingwaarde van F1-coureurs in het thuisland werd door het gerenommeerde marktonderzoeksbureau met de focus op sport onderzocht. 68,4% van de Nederlanders is bekend met Max Verstappen en dat plaatst de coureur nu al in een rijtje met de commercieel aantrekkelijkste sporters uit ons land. Daarnaast noteert Max Verstappen een top 10 notering in het rijtje van best te vermarkten Formule 1 coureurs wereldwijd. Over de marketingkansen van Max Verstappen zegt Sebastiaan Westerhout, Managing Director van Repucom Nederland, terecht:

“We zien dat steeds meer consumentenmerken in de F1 stappen. Uiteindelijk zijn het de merken die profiteren van de marketingwaarde van een coureur. Nieuwe consumentgerichte partnerships zijn CNN’s sponsorship van McLaren Honda, de deal van Hugo Boss met Mercedes AMG en Williams Martini’s partnerships met Hackett, Unilever en Rexona. In Nederland zien we hetzelfde patroon. Zo verbindt Jumbo Supermarkten zijn naam aan Max Verstappen. De jongste F1-debutant aller tijden heeft de potentie om uit te groeien tot een wereldster. Merken die vanaf het begin betrokken zijn profiteren van zijn groeiende reputatie.”

Allereerst Red Bull: Content om van te smullen

Red Bull geniet met recht van de exposure van Max Verstappen. Na met drie serieuze partijen gesproken te hebben tekende Max in augustus 2014 bij het opleidingsteam van Red Bull: Toro Rosso. Max Verstappen is sindsdien het boegbeeld van de ploeg. Red Bull, dat zich keer op keer succesvol weet te verbinden aan extreme sporten, heeft de coureur direct omarmt. De Max Verstappen-Toro Rosso merchandising is te koop en in een zesdelige documentaire om van te smullen genaamd “The Next Generation” wordt Max geïntroduceerd aan de wereld. De documentaire bevat een inkijk in de voorbereidingen naar zijn F1 debuut.

Jumbo supermarkten 

Zoals eeMax Verstappen helm 2015 (5)rder benoemd heeft Jumbo de handschoen vroegtijdig opgepakt. De supermarktketen van autosportliefhebber Frits van Eerd was ook in 2014 sponsor van Verstappen. Dit partnership, begeleidt door het Bredase sportmarketingbureau GR8 Industries dat tevens de persoonlijke Schermafbeelding 2015-03-16 om 15.07.47huisstijl voor Max ontwierp, is vooralsnog hoofdzakelijk gericht op exposure. Zo is Jumbo onder andere zichtbaar op de helm en cap van Max Verstappen.

Dat Jumbo en Red Bull elkaar wel degelijk direct kunnen versterken is te zien aan deze in-store promotion. In de Jumbo Foodmarket in Breda was in de week voor het debuut van Verstappen een replica te zien van zijn F1-wagen.

Max Verstappen en Sport1 slaan handen ineen

Sport1 is in het bezit van de Nederlandse rechten van de Formule 1 en dit is dan ook hét moment om te pieken voor de zender. Met het oog op het binden van (nieuwe) Formule 1 volgers heeft Sport1 er dan ook slim aangedaan om de handen ineen te slaan met de coureur. Hierdoor is hij prominent te zien in de commercial die onlangs is gelanceerd en staat hij ook op alle printuitingen. Verstappen wordt tevens rond elke Grand Prix op locatie geïnterviewd door verslaggever ter plekke Olav Mol. De zender lanceerde daarnaast een selfie-actie ‘Ik ga voor Max’ waarin fanatieke volgers aangemoedigd werden om creatief te poseren met de campagne-poster en deze moesten delen met vrienden.

Instappen in de Formule 1

Het blijft nog even afwachten of er nog meer (Nederlandse) bedrijven sponsor worden van Max Verstappen en daarmee de stap durven te zetten naar de Formule 1. Met jaarlijks 1.8 miljard F1-kijkers biedt de sport internationale exposure en met de vele prachtige circuits zijn er uitstekende hospitality mogelijkheden te bedenken. Alhoewel het imago van poenerig en niet-transparant nog wel eens terugkomt als het over de F1 gaat, is de opkomst van Max Verstappen, in diezelfde F1, louter sympathiek te noemen. De authenticiteit, doelgerichtheid en professionaliteit van Verstappen zijn kernwaarden waar veel bedrijven zich goed in kunnen vinden. Een juiste sponsorfit en sterke bijbehorende activering tussen de sponsor en Verstappen kan veel naamsbekendheid en een verandering of versterking van het imago opleveren. Aan de race capaciteiten van de “Bach op wielen” (Volkskrant) of beter nog de “nieuwe Johan Cruijf” (Helden Online) zal het volgens de kenners in ieder geval niet liggen.

Bronnen: Repucom, Red Bull, Sport1, SPORTNEXT, GPUpdate, Distrifood, GR8 Industries

The following two tabs change content below.

Bas Tacoma

Laatste berichten van Bas Tacoma (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.