BlogMarkethings.net informeertOverig

Mayweather vs. Pacquiao leverde boksers meer dan 200 miljoen dollar op, maar waarom?

De clash tussen ‘Money’ Mayweather en ‘man van het Filipijnse volk’ Pacquiao was het gevecht van de eeuw. De atleten verdienden bij het ingaan van het gevecht gegarandeerd minimaal 200 miljoen dollar, met een verdeling van 60/40 in het voordeel van de Amerikaan. Een astronomische bedrag voor één gevecht, maar waarom zijn de inkomsten eigenlijk zo hoog? En zijn deze atleten ook interessant voor merken? In dit blog een inzicht in de ‘economie’ van een sportevenement van deze grootte.

De afname van ‘Mega-fights’ zorgt voor exclusiviteit

Vanuit Amerikaans perspectief gezien is boksen lang niet zo populair als basketbal of American Football, sterker nog de sport verliest wereldwijd zelfs aan populariteit. Interessant is dat die daling juist maakt dat dit gevecht zo veel oplevert. ‘Mega-fights’ als deze komen namelijk veel minder vaak voor, de laatste dateert alweer uit 2009. Deze mate van exclusiviteit maakt dat dit gevecht de grootse populariteit aanneemt van een evenement als de Super Bowl. Promoters, media-bedrijven en gokbedrijven zetten dan ook alles op alles om deze schaarse gevechten zo veel mogelijk te laten opbrengen.

Waar komen deze bedragen vandaan?

  • Ticketing. Om te beginnen de inkomsten uit ticketprijzen. Welke stad anders dan Las Vegas was de ‘host-city’ voor dit evenement. Ticketprijzen varieerde van $1500 op de achterste rij tot $7500 voor plekken aan de rand van de ring. Het MGM Grand Hotel & Casino in Las Vegas genereert door 17.000 bezoekers bijna $72 miljoen dollar die merendeels gaat naar de atleten.
  • Pay Per View. De populariteit van dit eenmalig evenement maakt dat fans alleen al om de wedstrijd op tv te bekijken $99,99 dollar moesten betalen. Met 3 miljoen kijkers komen de inkomsten hieruit op bijna $300 miljoen dollar. Dit bedrag wordt gesplit tussen de media-bedrijven en de atleten.
  • Licenties. De kosten van Pay Per View en de ticketprijzen maken het aantrekkelijk om de wedstrijd in een horeca-gelegenheid te bekijken. Een licentie om de wedstrijd uit te zenden kostte horeca-eigenaren tussen de $5,000 en $15,500 dollar. Dit wordt niet alleen betaald in Amerika maar ook in andere landen zoals de Filipijnen, waar Pacquiao immens populair is. De optelsom van dit bedrag wordt weer verdeeld dus de media-bedrijven en de atleten.
  • Merchandising. Interessant is verder nog dat er wereldwijd Mayweither en Pacquiao merchandising te koop is waar de atleten (indien aangekocht via officiële kanalen) wat aan verdienen.

Maywheither en Pacquiao interessant voor merken?

Maywheither. Als we kijken naar de boksers als endorsers dan is te zien dat Maywheither, één van de succesvolste sporters in de wereld (nog nooit verslagen) geen enkel persoonlijk sponsorcontract heeft. Bob Dorfman, editor of the Sports Marketers Scouting Report gaf een passende duiding op de website van CNN:

“You can’t deny people want to watch him, and people have been waiting a long time to see this fight. It doesn’t mean you’ll buy a product he’s endorsing or believe him as a spokesman,”

En dat is precies wat het is. De atleet is door zijn extreme uitlatingen niet erg aantrekkelijk voor merken. Daarnaast is hij een aantal keer schuldig bevonden voor huiselijke- en openlijke geweldpleging, maar ook hiervoor al werd Mayweither niet gezien als de ideale endorser. Dit bewijzen ook kortstondige deals met AT&T en Reebok.

Pacquiao wordt, hoogstwaarschijnlijk door zijn goede reputatie en ‘likeability,’ een veel betere endorser gevonden door merken. Hij heeft daarnaast door zijn ontwikkeling in de Filippijnen en strijd tegen de armoede waar hij mee te maken heeft gehad een krachtig verhaal wat zijn merk en geloofwaardigheid als sporter extra sterk en daarmee extra interessant maakt voor bedrijven. Nike, EastWest Bank en Spotify staan onder andere op de longlist van sponsoren van de populairste Filipijnse sporter ooit.

Wil je een gevoel krijgen bij de omvang en de uitstraling van het gevecht van de eeuw? Bekijk dan de trailer:

 

Bronnen: CNN Money, CNBC, Forbes

The following two tabs change content below.

Bas Tacoma

Laatste berichten van Bas Tacoma (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.