BlogCarrière OriëntatieCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

MBTI-test: Word de beste versie van jezelf

‘Hey, jij bent ook een INFJ!’, verbaasd keek ik naar mijn enthousiaste studiegenootje die blijkbaar dezelfde resultaten uit de test kreeg als ik. De MBTI-test behoorde tot de verplichte kost tijdens een vak dat ik gevolgd heb, genaamd ‘Excellent Leiderschap’. Waar ik van te voren had verwacht dat dit vak vooral betrekking zou hebben op hoe jij dingen dient te zenden naar iemand anders, bleek dit totaal niet het geval te zijn. Het hele vak draaide met name om zelfreflectie en het leren kennen van jezelf, om uiteindelijk bewust te worden van je kwaliteiten en valkuilen. Onlangs heeft Jorrit in zijn blog gesproken over de zogeheten kleurentest. Vandaag behandel ik een andere test die veel voor je kan betekenen tijdens zowel je persoonlijke als professionele loopbaan, de Myers-Briggs Type Indicator-test.

De Myers-Briggs-wat?

De Myers-Briggs Type Indicator-test (vanaf nu simpelweg MBTI-test), is een veelgebruikt instrument dat duidelijkheid geeft over jouw persoonlijkheid en je persoonlijke voorkeuren. Het model is op basis van theorieën van Carl Gustav Jung ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers. Je vult in ongeveer tien minuten een vragenlijst in, waarna de uitslag jou in grote lijnen kan vertellen hoe jij bent. Dit gaat best ver en heeft niet alleen betrekking op je professionele kwaliteiten, maar ook hoe je functioneert binnen relaties (zowel vriendschappelijk als romantisch), je angsten, hoe je bent als (potentiële) ouder en zelfs je gewoontes op de werkvloer. Als uitslag krijg je een overzicht waarin getoond wordt wie jij bent met alle bijbehorende kenmerken. Ideaal toch?

Persoonlijkheidstypen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 4 hoofdcategorieën (analisten, diplomaten, schildwachten en verkenners) en onder elke categorie horen 4 subcategorieën. Iemand wordt in een specifieke categorie gekwalificeerd a.d.h.v. 4 aspecten, mind: (introvert vs. extravert), energy (observant vs. intuitive), nature (thinking vs. feeling) en tactics (judging vs. prospecting). Tot slot is er identity (assertive vs. turbulent) die alle andere aspecten ondersteunt. Uiteindelijk zijn er dus 16 persoonlijkheden (4 x 4), die worden ondersteunt door een –a (assertive) of –t (turbulent). Zo is mijn uitslag van de test INFJ, oftewel; introverted, intuitive, feeling, en judging. Ben je nieuwsgierig naar verdere uitleg over de aspecten? Dan raad ik je aan om hier even te kijken, want er is onwijs veel over te lezen. 

What’s in it for me? 

Door er in detail achter te komen wat voor persoonlijkheid jij hebt, worden dingen in eens een stuk duidelijker. Toen ik zelf de test had ingevuld en de resultaten zat door te nemen had ik gedachtes als ‘hey, dat klinkt bekend’, ‘wow, wat eng, dit klopt precies’ en ‘oh, daarom ben ik soms snel afgeleid’. De uitkomsten geven je meer inzichten in jezelf en je eigen capaciteiten en kunnen zelfs eerder gemaakte keuzes verklaren. Daarnaast helpt het ook om richting te geven aan je leven, omdat je achterhaalt waar jouw drive te vinden is. Door jezelf te begrijpen, worden er kansen gecreëerd waar je profijt van zult hebben in elk aspect van jouw leven. Je zult betere keuzes maken, effectiever communiceren, leren omgaan met stress, sterke relaties opbouwen en uiteindelijk je doelen behalen. Voldoende reden om de test in te vullen en meer over jezelf te leren dus!

Te mooi om waar te zijn? 

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn; een korte test invullen en *poef* je weet precies wie je bent en wat je wil. Er zitten inderdaad wat nadelen aan de test, zo is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor (in tegenstelling tot andere persoonlijkheidstesten). Verder zijn de testresultaten minder accuraat dan ze lijken, zo werden er weinig consistente relaties gevonden tussen type en managementeffectiviteit. Verder kan het zijn dat je een ander resultaat krijgt wanneer je de test voor de tweede keer invult. Het schijnt zelfs te zijn dat wanneer je de test twee keer met een tussenpauze van vijf weken afneemt, er een kans is van 50% dat je in een andere categorie terechtkomt. 

Al met al is de MBTI-test een overzichtelijke test die gemakkelijk is in te vullen. De resultaten worden snel gegenereerd, waardoor jij op een gemakkelijke manier inzicht krijgt in jouw persoonlijkheid. Mijn advies is om wel de nadelen van de test in je achterhoofd te houden en er dus niet blind op te vertrouwen. Gebruik dus je gezonde verstand bij het analyseren van de resultaten, zolang je dit doet is het zeker een bruikbare tool waar je veel van kunt leren.

Nieuwsgierig geworden? Vul dan hier de test in en ontdek wie jij bent!

Bronnen

  • https://www.mbtionline.com/
  • https://www.kritischdenken.info/zeg-vaarwel-tegen-mbti-de-rage-die-niet-zal-verdwijnen/

 

The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.