BlogOverig

McDonald’s: Marketing hits & misses

image-2016-06-07

 

Toen ik afgelopen week een filmpje op Youtube wilde kijken, werd mijn kijkplezier onderbroken door een uiterst opvallende reclame van McDonald’s. Naar mijn mening was dit niet echt de meest geschikte campagne die McDonald’s ooit gelanceerd heeft, maar oordeel vooral zelf. (Out of the box is ie in ieder geval zeker)

McDonald’s staat bekend om het maken van veel opvallende, out of the box marketing campagnes, die kunnen resulteren in een hit of miss. In dit artikel zal ik een overview geven van verschillende marketing campagnes die McDonald’s de afgelopen jaren heeft gelanceerd;

Hits

De meest memorabele reclame die ik me kan herinneren van McDonald’s is ‘Ze zei meneer tegen me’, ik denk dat bijna iedereen deze reclame wel gezien heeft. De reclame geeft een karakter weer dat McDonald’s een echt familie-restaurant is waar iedereen met respect wordt behandeld, ook kleine kinderen.

Misses

Dat een marketing campagne ook totaal uit de hand kan lopen, bleek wel in 2012, toen McDonald’s met de hashtag  #McDstories feedback van haar klanten wilde ontvangen, liep het wat anders. McDonald’s begon zelf met een ingetogen tweet, waarbij een positieve reactie van klanten verwacht werd.

mac3

Aan de titel van bijpassende artikelen zoals ‘when a hastag becomes a bashtag’ wordt het al snel duidelijk dat het niet goed afliep voor McDonald’s. Ontzettend veel negatieve tweets kwamen binnen over slechte werkomstandigheden, de producten zelf of de ‘klantvriendelijkheid’. Hieronder een van de tweets die geplaatst werd als reactie op #McDstories.

mac2

Binnen een paar uur werd de tag verwijderd, maar het heeft nog voor een lange tijd het imago van McDonalds beschadigd.

Mixed

Ook gemixte campagnes van McDonald’s bestaan, aangezien natuurlijk niet iedere consument de zelfde reactie vertoont. Vorig jaar rond Valentijnsdag werd de campagne; ‘Pay with lovin’ geïntroduceerd. In plaats van het betalen met geld, kon men betalen met ‘liefde’, klink misschien best raar op het eerste gezicht, maar de bijbehorende reclame is toch best leuk.

Helaas vond ik ook een blog waarbij deze actie als ‘ongemakkelijk’ werd omschreven. In werkelijkheid werd er een box getoond aan de klant waar losse papieren briefjes inlagen waarin een opdracht stond om uit te voeren. Wanneer deze uitgevoerd werd kreeg ze daadwerkelijk wel haar bestelling gratis, maar ongemakkelijk was het wel om een dansje te moeten doen midden in een drukke McDonald’s, de vraag is of iedereen hier inderdaad wel op zit te wachten.

Guerrilla-marketing

Naast campagnes op tv of internet, gebruikt McDonald’s ook guerrilla-marketing om onder de aandacht te komen van de consument. Deze manier wordt vaak gebruikt als er een klein budget is, en men op een onconventionele manier reclame wilt maken. Eerder werd er al veel geschreven op markethings.net over guerrilla-marketing, zie bijvoorbeeld deze blog van kim of van Max.

Hieronder een selectie van de leukste guerrilla-marketing van McDonald’s:

mac7

mac4

mac6

Conclusie

Het blijft natuurlijk lastig om een campagne zo in elkaar te zetten dat hij opvallend, maar niet geïrriteerde of ongemakkelijke emoties oproept. Naar mijn mening komt McDonald’s met innovatie en out of the box campagnes, maar het soms moeite heeft met haar ‘fastfood’ imago, wat ze maar moeilijk veranderd krijgen. Hierdoor proberen ze extra nadruk te leggen op aspecten anders dan hun eten, wat soms tegenstrijdige emoties kan oproepen.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.