BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

McDonald’s nieuwe ‘healthy food’ imago

De omzet van McDonald’s is in een aantal belangrijke markten flink teruggelopen. Daarom overwegen ze onder meer om bediening aan tafel in te voeren. Is het dan nog wel een fastfood-restaurant? ‘’Het is geen fastfood, het is good food fast,’’ beweert de algemeen directeur van McDonald’s Nederland.

Vele fastfoodconcerns zijn erop gericht om zoveel mogelijk te verkopen met de inzet van zo min mogelijk personeel. Wij kennen hier de McDrive, in Amerika zijn er tientallen ketens die van een dergelijk systeem gebruik maken. Ook andere ketens, die wat meer gericht zijn op gezond eten en eigenlijk geen fastfood restaurant meer te noemen zijn, gaan voor een minimale bezetting van het personeel. Een voorbeeld hiervan is de Duitse keten Vapiano, die onlangs een vestiging in Tilburg opende en waar je hier meer over kunt lezen in Dionne’s blog.

Je zou inderdaad suggereren dat steeds minder personeel bij de tijd hoort. Maar juist nu kondigt McDonald’s, de koning van fastfoodketens, aan dat ze overwegen bediening aan tafel in te voeren. Volgens hen verwachten klanten ‘service en beleving’ in de restaurants. Ook de teruglopende omzet is een reden voor de implementatie van dit nieuwe systeem.In Nederland is de omzet echter niet gedaald, zeker niet met de opening van zes nieuwe filialen in 2014. Toch gaat Nederland ook mee in dit vernieuwingsproces. Een tijdje geleden schreef ik een blog over healthy food, en hoewel het niet snel zal gebeuren dat McDonald’s smoothies met chia-zaden zal gaan verkopen, spelen ze wel in op deze trend en vernieuwen ze ook op het gebied van gezond eten.

grilled_chicken_salad_2

Ze weten wel dat klanten toch vooral komen om een hamburger met frietjes, maar toch proberen ze steeds meer gezonde elementen in hun menu’s te stoppen. Zo komen er steeds meer maaltijdsalades bij en wordt er een stuk groente of fruit in het Happy Meal gestopt. In Australië werd recent zelfs een heel nieuw soort restaurant, genaamd ‘The Corner’ geopend. Daar worden totaal verschillende producten dan in een ‘normaal’ McDonald’s restaurant geopend. Je kunt er salades, broodjes en fruit kopen. Ook de link die door klanten automatisch gelegd wordt, bij het zien van de grote gele M, is niet meer mogelijk door het zwarte logo. Alleen door het woordje ‘McCafé’ wordt je eraan herinnerd dat dit toch echt een McDonald’s restaurant is. Dit alles doet McDonald’s om van hun imago als fastfood restaurant, dat alleen maar dikmakend eten serveert, af te komen.

aha-look-closely-and-youll-see-a-little-mccafe-at-the-bottom-of-the-sign-lets-go-inside

Toch blijkt dat dit concept in Nederland nog niet gauw zal worden geïmplementeerd. Dit komt doordat het bedrijf hier weinig concurrentie heeft van andere fastfoodketens en dat mensen – vooral gezinnen met kleine kinderen – net als tien jaar geleden nog steeds graag ‘uit eten’ gaan bij de McDonald’s. Het blijkt maar weer dat wij Nederlanders niet gauw van hun rituelen af worden gebracht.

Persoonlijk vind ik het wel slim van McDonald’s om op deze gebieden te innoveren. Vind jij dit slimme zetten van de fastfoodketen? Wil jij dat de McDonalds gewoon ‘lekker ongezond’ blijft of zou je hier graag ook een The Corner restaurant geopend willen zien?

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.