CommunicatieMarkethings.net recenseert

De meest irritante reclames van 2017


Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze editie zal gaan over de meest irritante reclames van 2017: elk jaar reikt het programma ‘Radar’ namelijk de Loden Leeuw uit, de publieksprijs voor de meest irritante reclame van het jaar. In deze blog bespreek ik de drie genomineerde reclames op volgorde van hun score.

Zoals Babette al beschreef in haar blog over de meest irritante reclames van 2016, hoeft uitgeroepen worden tot meest irritante reclame hoeft nog geen ramp te zijn. Irritatie kan er namelijk voor zorgen dat de reclame, en daarmee de boodschap, blijft hangen waardoor de reclame juist herkenbaar wordt. Negatieve informatie dringt immers dieper door in onze hersenen dan positieve informatie. Daarnaast kan irritatie de aandacht trekken tussen de honderden reclames die we dagelijks op televisie of internet zien.

Maar in hoeverre is dit wenselijk? Is het doel van een reclame niet om verkoop te stimuleren? Een irritante reclame kan juist een negatieve associatie opwekken bij consumenten en de attitude tegenover de merken doen verslechteren. Bij reclames die meer op inhoud dan op prijs gaan, is het juist belangrijk om niet irritant gevonden te worden. Voor twee specifieke productsoorten kan irritatie wel een verstandige strategie zijn: producten die geen concurrentie hebben en rationele gebruiksvoorwerpen (producten die puur op basis van functionaliteit gekocht worden).

De genomineerde reclames

De drie genomineerde reclames zal ik toetsten op basis van mijn irritatiefactor bij de reclame en de herkenbaarheid van de reclame. Een hogere irritatiefactor en herkenbaarheid is in dit geval een hogere score.

1. Buik billen bonus – Albert Heijn

Boodschappen doen en tegelijkertijd een work-out doen, het komt samen in deze reclame voor Appie Today, het nieuwe entertainmentkanaal van Albert Heijn. Met 50% van de stemmen won Albert Heijn de Loden Leeuw. In deze reclame wordt weinig aan de verbeelding overgelaten; de ‘buik-billen-bonus’-hunk laat zien hoe je door boodschappen doen bij Albert Heijn fit kan worden door een work-out met de producten. Een grappige verwijzing naar de BBB-training, oftewel de ‘buik, billen, benen’ training. De reclame is redelijk langdradig, echter zie ik er de humor wel van in. Echter snap ik dat deze reclame bij kijkers kan gaan irriteren wanneer je lekker op de bank hangt en een reminder krijgt over een gezonde levensstijl.

[Conclusie: 3 ster / 5 sterren]

2. Hij, zij en zij – BECAM

De tweede plek gaat naar BECAM met 34% van de stemmen. De personen die voorbij komen in de advertentie zeggen niks, de achtergrondstem doet het woord. De boodschap is duidelijk, maar de manier waarop deze wordt geuit minder. Het lijkt of er niet heel veel tijd (en geld) in deze reclame is gestoken. Als je deze reclame tijdens elk reclameblok ziet, dan snap ik dat je switcht naar een andere zender. Irritant? Jazeker! Dit maakt de reclame echter wel herkenbaar.

[Conclusie: 4,5 ster / 5 sterren]

3. Het 250 stappenplan van de bemoeizuchtige schoonvader – Gamma

In de reclame van Gamma wordt geprobeerd een stereotype schoonvader en schoonzoon te laten zien. Naar mijn mening is dit niet helemaal goed gelukt. Echter vind ik deze reclame de minst irritante van de drie, wat in dit geval dus nadelig is. Dit blijkt ook uit de stemmen, Gamma eindigde namelijk op de derde plaats met 16% van de stemmen. Deze reclame is bij mij niet blijven hangen, wat dus eigenlijk wel het doel zou moeten zijn van een ‘irritante’ reclame. Daarnaast vind ik de reclame een laag irritatiegehalte hebben.

[Conclusie: 2,5 ster / 5 sterren]

Meest irritante BN’er

Naast de meest irritante reclame van het jaar, krijgt ook de meest irritante BN’er in een reclame een prijs: de Loden Leeuw Persoonlijkheidsprijs. De meest irritante BN’ers in commercials vinden de kijkers van Radar Paul Haenen in de spot voor Pricewise, Ali B voor Yarden en de familie Gerschtanowitz die de was doet voor Robijn. De prijs is dit jaar gewonnen door Ali B met slechts 36% van de stemmen.

Conclusie

Het irritatie-effect vind ik niet bij alle reclames heel erg terug komen, eigenlijk vond ik de BECAM reclame vooral irritant. Deze prijs is natuurlijk gebaseerd op de mening van de stemmers, maar mijn mening komt blijkbaar niet overeen met die van de vele Nederlanders. Welke reclames vinden jullie het meest irritant? Vinden jullie Albert Heijn en Ali B de terechte winnaars?

Bronnen

https://www.studiostt.nl/tips/irritante-reclames-werken-ze
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/04-12-2017/uitreiking-loden-leeuw-2017/

The following two tabs change content below.

Quinty Martens

Laatste berichten van Quinty Martens (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.