BlogCommunicatieOverig

Melk is slecht voor elk?

Zweedse onderzoekers komen met een nieuwe ontdekking: veel melk drinken is slecht. Het zou niet alleen de kans op botbreuken vergroten in plaats van verkleinen, maar veel melk drinken zou eveneens leiden tot een vroegere dood. Met de publicatie van dit onderzoek in de ‘British Medical Journal’, wordt het gezonde imago van melk in twijfel getrokken. Maar is de commotie terecht?

Ik vind melk lekker, heerlijk zelfs. Van kinds af aan weet ik dan ook niet beter dan dat mijn ontbijt bestaat uit een glas koude melk. Mijn oma zegt altijd dat melk goed is voor de ontwikkeling van mijn botten. Mooi meegenomen, maar dat is niet de hoofdreden van mijn consumeren. Melk is gewoon lekker, al helemaal na een avondje stappen, aangezien het mijn katerverschijnselen verminderd. Althans, dat denk ik.

Mijn oma is niet de enige die het nuttigen van melk stimuleert, aangezien slogans als “Melk, de witte motor” en “Melk is goed voor elk” menig persoon bekend in de oren zal klinken. Dat melk goed zou zijn voor elk lijkt mij een vanzelfsprekende aanname, het product komt immers (zonder al te veel tussenstations te passeren) uit de uiers van een koe. Daarbij is melk een onderdeel van de populaire ‘Schijf van Vijf’, een hulpmiddel dat symbool staat voor een gezond voedingspatroon, geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Dat de uitkomst van een Zweeds onderzoek dat gepubliceerd is in het British Medical Journal, dit vriendelijke en gezonde imago op z’n kop heeft gezet, moge duidelijk zijn. Meer dan 100.000 mannen en vrouwen zouden meegewerkt hebben aan een grootschalig onderzoek, over het effect van melk op de lange termijn. Het resultaat was schrikbarend: een te hoge hoeveelheid van melk (lees: meer dan 3 glazen per dag) zou leiden tot een vroegere dood en het vergroten van botbreuken. Voor yoghurt en kaas daarentegen, zou het omgekeerde effect gelden, positief dus.

melk II

 

De toekomst van melk

Door deze aangewakkerde commotie rondom melk, wordt er stilgestaan bij de gevolgen die teweeg gebracht kunnen worden in de retail markt. Wat voor impact heeft deze publicatie op melkproducenten zoals Friesland Campina? Gaat de verkoop van melk afnemen omdat de consument bang is gemaakt? Gaat er een verschuiving plaatsvinden binnen de zuivelproducten waarbij de verkoop van yoghurt en kaas gaat toenemen, ten koste van melk?

Ik denk dat de antwoorden op deze vragen allen bevestigend zullen zijn, helaas. Mensen zijn nou eenmaal (te) makkelijk te beïnvloeden, zeker wanneer de zin ‘uit onderzoek blijkt dat’ wordt gebruikt. Want.. als iets onderzocht, dan zal het wel waar zijn. Toch?

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.