BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net recenseert

Heeft u een keuze kunnen maken? – Menukaarten gerecenseerd

menukaarten psychologie

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze week neem ik menukaarten onder de loep. Zorgen de menukaarten van de drie restaurants waar ik het laatst geweest ben er voor dat ik met een goed gevoel en een lichtere portemonnee weg ga?

Criteria

Ik ga de menukaarten een beoordeling geven die ik baseer op vier aspecten: het aantal gerechten, volgorde van de gerechten, de weergave van de prijs en de leesbaarheid. Eerst zal ik deze alle vier toelichten.

Aantal gerechten

Natuurlijk vinden we het allemaal fijn om keuze te hebben wanneer we een avondje uit eten gaan. Echter, bestaat er ook zoiets als te veel aanbod. Zoals Victor in een vorige blog al uitlegde, kunnen te veel opties zorgen voor gevoelens van angst en onzekerheid over het maken van de juiste keuze. Ik zal dus kijken of de menukaart genoeg opties heeft om iedereen tevreden te stellen, maar niet zo veel dat gasten last kunnen krijgen van keuzestress. Zelf denk ik dat acht/negen hoofdgerechten een optimaal aantal is, maar natuurlijk kunnen meningen hierover verschillen.

Volgorde van de gerechten

Psychologisch gezien is het voor restaurants slim om de duurste gerechten bovenaan de menukaart te plaatsen. Als we eerst deze hoge prijzen zien, vallen de middel-dure prijzen eronder in verhouding mee. Echter, als de menukaart begint met goedkope gerechten lijken de dure gerechten, in verhouding, nóg duurder en zullen we deze dus minder snel kiezen.

Weergave van de prijs

Over het algemaan houden mensen er niet van om herinnerd te worden aan het feit dat ze geld uitgeven. Een slim trucje om de associatie tussen een gerecht op de menukaart en geld uitgeven te verminderen is het weghalen van het euro-teken.

Leesbaarheid

Ik denk dat het voor iedereen herkenbaar is: een menukaart waar je helemaal niks van snapt of één met hele kleine donkere letters in een slecht verlicht restaurant (vaak wel goed voor de sfeer). Als een menukaart moeilijk te begrijpen of te lezen is, maakt dit de restaurant ervaring minder plezierig. Daarbij komt ook dat, wanneer we moeten fronsen omdat we iets niet snappen of niet kunnen zien, de aanspanning van deze spieren associaties oproept met boosheid en frustratie. Emoties die je liever niet bij een etentje naar boven laat komen 😉.

Aan de hand van bovenstaande criteria zal ik de menukaarten beoordelen van de drie laatste restaurants waar ik heb gegeten. Hierbij focus ik mij op de hoofdgerechten van de dinerkaart.

Menukaart 1: Café Bakker – Tilburg

cafe bakker tilburg

We beginnen met de menukaart van het restaurant waar we afgelopen week met de markethings.net commissie op uitje gingen en het idee voor deze blog ontstond: Café Bakker in Tilburg. Café Bakker heeft acht hoofdgerechten, wat volgens mij een perfecte balans is tussen genoeg variatie en geen keuzestress. Op deze menukaart staan de gerechten niet op volgorde van prijs. Dit is ook een goede manier om gasten een duurdere optie te laten kiezen, omdat het nog steeds kan voorkomen dat de gast eerst een duurder gerecht ziet en de opvolgende goedkoper lijkt. Daarnaast heeft Café Bakker er slim voor gekozen om geen euro-tekens op de kaart te vermelden. Als laatste is de kaart relatief goed leesbaar. De enigszins donkere kaart is wellicht iets moeilijker om te lezen in een donker hoekje, maar de negatieve gevoelens die dit zou kunnen oproepen worden direct gecompenseerd door de woordgrapjes die over de kaart verspreid staan.

Al met al een menukaart met de juiste hoeveelheid gerechten in een slimme volgorde. Er staan geen eurotekens op de kaart, wat associaties met geld uitgeven vermindert, en de kaart is redelijk goed leesbaar.

– 4.5/5 sterren –

Menukaart 2: Eetcafe het Groote Genoegen – Den Bosch

groote genoegen den bosch

De menukaart die ik hier laat zien, bevat 11 hoofdgerechten. Dit vind ik persoonlijk iets aan de hoge kant, maar het is niet nog niet extreem veel. Daarbij komt wel dat deze afbeelding slechts één van de vier pagina’s van het (heerlijk uitziende) menu is. Dit zou er voor kunnen zorgen dat gasten keuzestress ervaren bij het kiezen van een gerecht. Daar staat tegenover dat het restaurant ook menu’s aanbiedt. De menukaart van het Groote Genoegen begint met de goedkoopste gerechten. Zoals hierboven uitgelegd, kan dit als gevolg hebben dat gasten de duurdere gerechten als nóg duurder ervaren. Ook staan er euro-tekens op de menukaart, wat de (negatieve) associatie met geld uitgeven kan vergroten. De kaart is wel goed leesbaar en de groene kleur van de letters zou associaties met gezond eten op kunnen roepen.

Concluderend heeft deze menukaart wellicht iets te veel keuze in gerechten. Daarnaast kunnen de volgorde van de gerechten en het weergeven van euro-tekens er voor zorgen dat gasten minder vaak de duurdere gerechten kiezen. Wel is de menukaart goed leesbaar en heeft komt deze wellicht gezond over.

– 3.5/5 sterrenr –

Menukaart 3: Restaurant ‘t Voorhuys – Emmeloord

voorhuys emmeloord

Ons laatste restaurant heeft in totaal 12 hoofdgerechten. Dit is net als de menukaart van het Groote Genoegen wellicht iets aan de hoge kant. Net als Café Bakker sorteert ’t Voorhuys de gerechten niet op prijs. Dit is een redelijk slimme techniek, omdat een duurder gerecht de volgende relatief goedkoper kan laten lijken. Daarnaast heeft de menukaart geen euro-tekens wat de associatie met geld uitgeven vermindert. Ten slotte is de menukaart goed leesbaar.

Al met al een goede menukaart. Hij begint niet met de goedkoopste gerechten, heeft geen eurotekens en is goed leesbaar. Wel is er (naar mijn persoonlijke voorkeur) iets te veel keuze.

-4/5 sterren –

Conclusie

Volgens de criteria waarop ik de menukaarten heb beoordeeld, is de beste menukaart die van Café Bakker in Tilburg. Echter zijn er natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten die invloed kunnen hebben op hoe consumenten een menukaart ervaren en welke keuze ze maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe de gerechten zijn omschreven of welke worden aangeraden door het personeel. Laten we vooral ook niet de belangrijkste factor vergeten: de smaak! En die was bij alle drie bovengenoemde restaurant uitstekend!

Sidenote: dit zijn écht de drie restaurants waar ik het meest recent heb gegeten, de restaurants hebben dan ook niks betaald voor deze blog.

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.