BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Met ‘Pinnen’ kun je winnen

Veel bedrijven gebruiken vooral de sociale media Twitter en Facebook. Pinterest als marketingtool is wat dat betreft een ondergesneeuwd kindje. Toch zijn er veel consumenten actief op Pinterest. In Nederland alleen al zijn er 1,1 miljoen gebruikers, waarvan er minstens 131.000 dagelijks actief zijn. Dit is een enorm potentiaal aan consumenten die bereikt kunnen worden. Pinterest mag daarom zeker niet vergeten worden!

Pinterest

Pinterest

Pinterest is een online versie van een prikbord. Het is een handig medium voor consumenten en bedrijven om beeldmateriaal te verzamelen en te delen. Dit maakt Pinterest ook een sociaal medium. Het delen wordt op het medium pinnen of repinnen genoemd. Content wordt gepind op aangemaakte borden, waar het altijd terug gevonden kan worden. Consumenten gebruiken het vooral als moodboard waarmee ze online inspiratie opdoen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in content over eten en drinken, interieur design, reizen en mode. Door beeldmateriaal hierover te verzamelen kunnen ‘pinners’ hun creativiteit, levensstijl en inspiraties delen met hun volgers. Het verschil met andere sociale media zit hem vooral in de visuele ervaring die Pinterest biedt.

Nut

Bedrijven moeten allereerst de overweging maken of het voor hen wel nut heeft om actief te zijn op Pinterest. Bedenk daarbij of de kernprocessen omgezet kunnen worden in inspirerend beeldmateriaal met handige links. Bedrijven uit de magazinewereld, reiswereld, mode, huishoudproducten en interieur doen het daarom goed op Pinterest. Zij kunnen hun producten en diensten vertalen in afbeeldingen die consumenten inspireren en helpen.

Ook moet je afvragen in welke mate je afnemers geïnteresseerd zijn. Pinterest kan namelijk goed ingezet worden als branding van je merk. Of het aanslaat, hangt alleen af van de interesse van je doelgroep.

Consumenten gaan Pinterest steeds meer gebruiken om hun eigen identiteit vorm te geven. Ook voor bedrijven is het een handig middel om hun merkidentiteit vorm te geven en uit te dragen. Met behulp van beelden geef je een sfeer en gezicht aan je bedrijf. Deze personificatie verkleint de afstand met je publiek. Je creëert hiermee je eigen online brand community. Als het beeld dat je uitdraagt aansluit bij de identiteit van de consument, zullen zij je content repinnen en zo verder verspreiden. Delen is tenslotte de meest effectieve vorm van bereik.

Doelgroep

Belangrijk is dat de content die bedrijven delen aansluit bij de identiteit van hun merk/bedrijf, maar ook bij hun doelgroep. Weet daarvoor wat je doelgroep van je verwacht op Pinterest en welke content je daarvoor moet leveren. Houdt er bij Pinterest wel rekening mee, dat je de borden in eerste instantie afstemt op een specifieke doelgroep. Je spreekt een niche in de markt aan. Als deze volgers daadwerkelijk  affiniteit hebben met je bord, zullen zij eerder geneigd zijn deze te volgen en je content repinnen. Op deze manier worden ze ambassadeur van je merk en zorgen zij ervoor dat je content verder verspreid wordt.

Deelmomenten

Een belangrijk aspect van social media voor consumenten is de interactie: het idee dat zij gehoord kunnen worden. Nu draait Pinterest om beeldmateriaal, dus moet je de conversatie op een andere manier aanpakken. Maar hoe pak je die interactie dan aan? Het gaat natuurlijk niet alleen om zelf beelden delen. Reageer op foto’s, like en repin foto’s van je volgers. Op die manier voelen zij zich gewaardeerd en het zal hun betrokkenheid vergroten.

Creëer deelmomenten met je volgers. Nodig hen uit tot het delen van content. Vraag hen foto’s te delen met je producten en repin die op je eigen borden. Op deze manier krijgen je volgers de erkenning die ze graag willen.

Of schrijf een wedstrijd uit waarin consumenten een bord aan moeten maken met een bepaald thema. Door deze activiteiten zijn zij op een betrokken manier bezig met je merk of bedrijf. Daarnaast laten zij zien hoe zij over het bedrijf of merk denken en geven zij inzicht in hun behoeften. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het tien keer meer aannemelijk is dat gebruikers producten pinnen die ze willen hebben, dan degene die ze al bezitten. Als bedrijf kun je dit dus analyseren en vertalen naar producten die deze behoeften vervullen.

Een ander voordeel dat deze deelmomenten met zich meebrengt is de gratis publiciteit. Het zijn je fans die alles verder verspreiden en hun eigen volgers op de hoogte brengen van je merk. Het is dus belangrijk niet alleen te zenden, maar ook je volgers te betrekken.

Vriendelijk

Onthoudt daarbij dat reclame op social media als irritant wordt ervaren. Deel daarom inspiratievolle content zonder reclamepraatjes en prijzen. De reden hiervoor is dat consumenten Pinterest inzetten om inspiratie op te doen en interesses te delen met gelijkgestemden. Ze gebruiken Pinterest niet als een winkel, het dient hoogstens als een etalage om te oriënteren.

Als ‘vrienden’ content delen over producten en prijzen wordt deze beter ontvangen dan wanneer bedrijven dit doen. Vrienden zijn een neutrale partij die hun goedkeuring tonen door het product te delen. Bedrijven die producten delen worden verondersteld een bepaald belang te hebben bij het delen van producten en prijzen. Consumenten ervaren dit als reclame en vinden het over het algemeen irritant. Bovendien is het aangetoond dat content twee keer zo vaak wordt gedeeld als er geen prijs vermeld is. Zie Pinterest daarom als focusgroep, niet als billboard om reclame op te maken!

Inspireer!

Dit zegt niet dat je geen eigen content en producten mag pinnen. Maar houdt de content inspiratievol en authentiek. Laat vooral zien wie je bent!

Lever de consument ook content waar ze wat aan hebben. Een van de voordelen van Pinterest is dat het niet altijd uniek hoeft te zijn. Van de content op Pinterest is zo’n 80% gerepinned. Ook door bedrijven hoeft niet altijd nieuw beeldmateriaal gedeeld te worden. Sterker nog, consumenten vinden het geloofwaardiger als bedrijven niet alleen eigen content delen.  Gebruik daarvoor bijvoorbeeld content uit de deelmomenten. Zorg daarnaast dat je een kernpubliek hebt van gebruikers van wie jij zelf weer content kunt delen. Dit kernpubliek moet overeenkomen met jouw eigen identiteit, zodat je elkaar aanvult en geloofwaardig overkomt bij je andere volgers.

Pinterest Infographic

Zoals eerder gezegd doen magazines het goed op Pinterest. Het zit in hun natuur om beeldmateriaal te leveren die de lezer inspireert. Zij zijn met hun print media continu bezig een optimale mix te creëren van waardevolle content en mooie producten. Consumenten vinden dit prettig. Zij voelen zich geïnspireerd en kunnen er later zelf mee aan de slag.

Ambassadeurs

Content halen ‘pinners’ overal vandaan. Al heeft iedereen zijn eigen favoriete inspiratiebronnen. Toch blijven vrienden en familie belangrijke invloedsfactoren. Op het moment dat consumenten een afweging maken tussen verschillende producten, zetten ze steeds vaker Pinterest in om informatie en meningen in te winnen. Zeker als het om een prijzig product gaat. Als een vriend of familie een product pint, geven zij indirect hun goedkeuring voor het product. Hoewel ze er zelf niets bij zeggen, zegt het pinnen vaak al genoeg: zij verwijzen hun volgers door naar een product. Op die manier zijn ze ambassadeurs voor je merk. Consumenten volgen eerder het advies op van hun vrienden. Dit is in hun ogen objectiever dan het standplaatsgebonden oordeel van een bedrijf of merk zelf. De focus voor bedrijven en merken op Pinterest ligt bij wat de consument wil. Dit komt vooral doordat gebruikers producten pinnen die ze later willen kopen.

Conversie

Een betrokken online brand community leidt tot meer verkeer naar je website en mogelijk ook meer conversie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de omzet met 19% kan groeien door toedoen van een online brand community. Daarnaast is bekend dat Pinterest verantwoordelijk is voor 17% van alle door social media gedreven omzet in webshops. Facebook zit op 80%, terwijl Twitter maar voor 1% zorgt. De voorspelling is dat het aandeel van Pinterest op korte termijn zal stijgen naar 40%, vooral ten koste van Facebook. Verwacht wordt dat Pinterest uiteindelijk Facebook inhaalt.

Pinners zelf bevestigen deze voorspelling. Zo geeft 43% van de gebruikers aan dat het medium aanzet tot engagement en uiteindelijk verkoop, mits het de juiste pins zijn. Voor Facebook ligt dit percentage maar op 24%. Het zal dus niet lang meer duren voor ook de cijfers aantonen dat Pinterest het belangrijkste sociale medium zal zijn geworden als het gaat om het genereren van conversies.

Bedrijfsaccount

Pinterest begrijpt ook dat sociale media ingezet worden als marketingtool. Daarom hebben zij aanpassingen gemaakt, zoals een speciaal bedrijfsaccount, om het medium toegankelijker te maken voor bedrijven.

Een andere voordelige aanpassing voor bedrijven is de aanpassing van het linken. Op eenvoudige wijze kom je nu bij de bron van een afbeelding. (Door op de afbeelding te klikken of op de knop ‘website’.) Dit zal het verkeer naar je website vergroten. Ook kunnen gebruikers de content gemakkelijker delen naar andere social media. Alle deelfuncties zijn bij elkaar geplaatst naast de afbeelding. Een aanpassing die verspreiding stimuleert en het bereik van je content vergroot.

Hoewel reclame op Pinterest als irritant wordt ervaren, biedt het medium wel de mogelijkheid om je Pins te promoten. Met deze ‘promoted pins’ kun je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je Pinterestaccount, en op die manier je bedrijf of merk, verbeteren.

Tot slot biedt Pinterest handige tools om het verkeer rondom je Pinterest pagina te analyseren. Het geeft statistieken over het pingedrag vanaf jouw site, zoals het aantal pins, repins en hoeveel pinners daarbij betrokken zijn. Maar ook hoeveel impressies je pins hebben, hoeveel pinners daarmee bereikt zijn en tot hoeveel bezoeken aan je website dit heeft geleid.

Bovendien is het nog niet te laat om in te stappen. Uit onderzoek onder nieuwe sociale netwerken blijkt dat er voorlopig nog geen nieuwe ‘Pinterest’ bij zit. Ga de uitdaging aan en verleid de consumenten door hen te inspireren!

Door: Kirsten van Beuzekom

Bronnen:

http://www.sitecore.net/belgie/Resources/whitepapers/Create-a-Branded-Social-Community-to-Drive-Engagement.aspx

http://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-cijfers-augustus-2013-overzicht

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Een gedachte over “Met ‘Pinnen’ kun je winnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.