BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Mindf*ck: Wat marketeers kunnen leren van Victor Mids

mindf*ck

Hypnotiseren en manipuleren: Victor Mids doet het beroepsmatig. Veel mensen zullen hem kennen als illusionist, maar daarnaast is Victor Mids ook arts. Met deze combinatie probeert hij illusie en wetenschap op een unieke manier samen te brengen. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld psychologie, afleiding en neurowetenschap. Hoe makkelijk zijn wij af te leiden? Hoe werkt ons brein? En bestaat er eigenlijk wel een vrije wil? Je komt het allemaal te weten in het programma Mindf*ck!

Voor wie nog niet helemaal bekend is met Mindf*ck: dit is een populair wetenschappelijk illusieprogramma, waarin Victor Mids bekende en onbekende Nederlanders onverklaarbare illusies toont. De kijker krijgt hierbij inzicht in de achterliggende neuropsychologie principes die worden toegepast. Naar mijn mening kunnen marketeers hier nog wat van opsteken. Dit wil ik graag illustreren aan de hand van twee experimenten uit Mindf*ck.

1. Wij zijn dol op vergelijken

In het eerste experiment gaat Victor Mids aan de slag als barista. Hij zet een mobiele koffiekraam op in het stadshart van Amersfoort. Hier verkoopt hij koffie voor €1,- en een combideal (koffie met een muffin) voor €4,-. Opvallend is dat bijna alle klanten kiezen voor alleen een koffie. Waarom? Zij vinden koffie voor €1,- niet veel, maar €3,- voor een muffin vinden ze niet in verhouding. Met andere woorden; het verschil is te groot. Nu is het tijd voor een slimme marketingtruc. Mids introduceert een derde optie: een losse muffin voor €3,95. Wat voelt nu als de beste deal? En zal deze truc invloed hebben op de keuze van de klanten? Het antwoord is ja: de truc blijkt te werken. Na het toevoegen van deze optie kiest de meerderheid voor de combideal. Door het toevoegen van de losse muffin tegen een veel te hoge prijs, wordt de combideal opeens een stuk aantrekkelijker. Dit noemen we het decoy effect. Je voegt een veel te duur product toe, waardoor een andere prijs veel gunstiger lijkt, terwijl deze in feite niet is veranderd.

Wat kunnen marketeers hiermee?

Volgens Mids is dit een slimme manier voor ondernemers om meer winst te maken. Mensen denken namelijk vaak dat ze een product kiezen op basis van absolute waarde, maar dit is niet het geval. We besluiten vaak wat de waarde van een product is door het te vergelijken met andere producten. Door het toevoegen van een te duur product ter afleiding, kunnen marketeers ervoor zorgen dat klanten duurdere producten gaan kopen. Hier kun je ook meer over lezen in de blog van Victor (Aalbers, niet Mids smile emoticon). Daarnaast maken marketeers vaak gebruik van het feit dat wij prijzen vergelijken, door een grote verpakking in verhouding veel goedkoper te maken dan een kleine verpakking. Hiervoor zijn heel veel praktijkvoorbeelden te bedenken, zoals:

 • Bij Subway koop je één koekje voor €1,-, drie koekjes voor €2,- en 12 koekjes voor €6,-.
 • Bij Pathé koop je een popcorn small voor €2,95, medium voor €3,95 en large voor €4,95.
 • Op de website van Jumbo kost een blikje Red Bull €1,27, een 4-pack €4,99 en een 6-pack €6,49.

Red Bull Jumbo

2. Wij gaan graag met de groep mee 

Voor dit Mindf*ck experiment wil Victor Mids testen of omgevingsinvloeden iemands mening kunnen veranderen. Hij houdt een quiz in een winkelcentrum, maar eigenlijk is dit een sociaal experiment met vijf kandidaten. Slechts één van hen is daadwerkelijk een proefpersoon. De andere vier kandidaten zitten in het complot. Er wordt getest of het lukt om de proefpersoon verkeerde antwoorden te laten geven op hele simpele vragen, zoals:

  1. Welke ster is even groot als de rode ster die je rechts ziet?
   Het mag duidelijk zijn dat het juiste antwoord A is. De kandidaten die in het complot zitten, zeggen alle vier dat antwoord B juist is. Het resultaat: ook de proefpersoon geeft aan dat B het juiste antwoord is.
   quiz mindf*ck
    
  2. Wat is de hoofdstad van Frankrijk?
   Alle kandidaten die in het complot zitten zeggen Berlijn, maar dat trapt toch niemand in? Wanneer de proefpersoon “Berlijn” zegt, valt mijn mond wel een beetje open. Ik begin te twijfelen of dit wel echt is, maar ik geef Mids het voordeel van de twijfel.

Is hier een verklaring voor? Volgens Mids is dit gedrag te verklaren door de manier waarop ons brein evolutionair is aangelegd. Voorin ons brein zit de prefrontale cortex: het gebied waarmee we keuzes maken. De prefrontale cortex staat direct in verbinding met ons beloningssysteem. Het blijkt dat alleen al bij het zien van keuzes die andere mensen maken, dit systeem wordt geactiveerd. Hierdoor is de kans groter dan we meegaan met antwoorden van de groep, in plaats van dat we onze eigen mening volgen.

Wat kunnen marketeers hiermee?

Een voorbeeld van hoe marketeers hier gebruik van kunnen maken is door te refereren naar wat andere mensen doen. Dit sluit aan op het principe ‘social proof’ van Cialdini. Dit principe stelt dat wij vaak denken dat iets goed is wanneer iedereen het doet. Dit komt bijvoorbeeld doordat wij onzeker zijn of graag bij de groep willen horen. Marketeers kunnen hier slim op inspelen door expliciet te refereren naar gedrag van anderen in hun communicatie uitingen. Zo communiceert de musical Soldaat van Oranje bijvoorbeeld met: Al 2,5 miljoen bezoekers. Dit geeft ons het idee dat de musical wel goed moet zijn. 

Conclusie 

Ik heb inmiddels een aantal afleveringen van Mindf*ck gekeken en zie toch vaak een overlap tussen psychologie en marketing. Daarom denk ik dat kennis van psychologie erg bruikbaar kan zijn voor marketeers. Kijk jij ook weleens Mindf*ck? En zie je hier ook veel bruikbare marketingvoorbeelden in? Laat het me weten in de comments! 

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

Een gedachte over “Mindf*ck: Wat marketeers kunnen leren van Victor Mids

 1. Die Victor Mids is best een kwal, maar grappig om te zien hoeveel overlap er is! Leuk geschreven weer, leest lekker weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.