BlogMarkethings.net inspireertOverig

“Wie is de Mol?”-marketing

Het logo van "Wie is de Mol?"
Het logo van “Wie is de Mol?”

Het zijn er elk jaar weer meer: fans die vol spanning wachten op de start van het nieuwe seizoen van “Wie is de Mol?” Zaterdag is het zover, de eerste aflevering van “Wie is de Mol?” waarbij kandidaten als Jochem van Gelder, Jeroen Kijk in de Vegte en Sigrid ten Napel gaan samenwerken om zoveel mogelijk geld voor de pot te verzamelen. Met gemiddeld ruim 2,1 miljoen televisiekijkers vorig jaar is “Wie is de Mol?” een van de best bekeken televisieprogramma’s op de nationale televisie. Net zoals bij andere populaire programma’s hoort daar ook marketing bij. En als er nou één programma is waarbij een uitgebreide marketingcampagne gevoerd wordt, dan is het “WIDM” wel.

Een groeiende hit

Voor wie het programma niet kent: 10 kandidaten proberen tijdens een reis van drie weken zoveel mogelijk geld te verzamelen door middel van opdrachten. Er is een mol die de boel probeert te saboteren door juist zo min mogelijk geld te verdienen. Natuurlijk zonder ontdekt te worden door de medekandidaten. Aan het eind van elke aflevering beantwoorden alle kandidaten een aantal testvragen en wie de test het slechtst maakt, gaat naar huis. Behalve de mol: die hoeft nooit naar huis.

De eerste aflevering van “Wie is de Mol?” werd uitgezonden in 1999. Sindsdien is het programma flink in populariteit gestegen. De kijkcijfers zijn elk jaar gegroeid, van 793.000 in 1999 tot ruim 2,1 miljoen in 2016. Die populariteit is ook terug te zien in de nominaties voor de Gouden Televizier-Ring in de jaren 2001, 2002, 2009, 2010, 2011 en 2012. In 2013 werd de Gouden Televizier-Ring zelfs gewonnen. Ook kreeg het programma een Gouden Beeld voor beste amusementsprogramma in 2001 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Niet gek dat IDTV, het bedrijf dat het programma produceert, elke kans benut om de marketing rondom het televisieprogramma uit te breiden.

“Wie is de Mol”-marketing

  1. WIDM-Bordspel

Zoals bijna elke succesvolle televisieshow, bijvoorbeeld “Ik hou van Holland” of “Expeditie Robinson”, heeft ook WIDM een eigen bordspel. Spelers wanen zich op deze manier zelf in het spel “Wie is de Mol?”.

  1. Molboekje

Voor fans is dit een musthave. In het boekje kunnen onder andere hints genoteerd worden, maar er kan bijvoorbeeld ook een schema worden bijgehouden met verdachte kandidaten.

  1. Spin-offs

Omdat het programma zo succesvol is, zijn er meerdere spin-offs gemaakt. Voorbeelden zijn “Moltalk”, “Wie is de Mol? Junior”, “Die is de Mol!” en “Niets is wat het lijkt – Wie is de Mol? Special”. Moltalk is de meest bekende. Dit is als het ware een voor- en nabeschouwing op de televisie-uitzending. Hier wordt via “het tweede scherm” (o.a. via YouTube) vooruitgekeken op de uitzending en wordt er besproken wat er tijdens de uitzending allemaal voorbijkwam op sociale media.

  1. WIDM App

In deze app kunnen gebruikers een poule aanmaken waarbij punten kunnen worden ingezet op de door jou verdachte kandidaten. Het is de bedoeling dat je de Mol ontmaskert en zoveel mogelijk punten verdient.

  1. Sociale media

Met de eigen sociale media en Moltalk wordt er goed gebruik gemaakt van verschillende kanalen. Via Facebook en Twitter worden hints gegeven om de Mol te kunnen vinden. Een bijkomend voordeel is dat ook heel veel andere websites en Facebook-pagina’s bezig zijn met het programma en content posten over bijvoorbeeld hints of de kandidaten. Ook wordt er veel gespeculeerd over wie de Mol is en wie er de eerstvolgende aflevering naar huis gaat. Dit alles gebeurt vaak onder de inmiddels bij veel mensen bekende hashtag: #WIDM.

  1. Wie is de Mol Experience (Molfandag)

RealityNet (de organisatie rondom bekende televisieprogramma’s zoals Wie is de Mol?, Expeditie Robinson en Peking Express) organiseert jaarlijks de Wie is de Mol Experience waarbij fans, kandidaten, de presentator en andere betrokkenen samenkomen. Vaste onderdelen van deze dag zijn de veiling, het vragenvuur en de Molquiz.

  1. En verder..

Naast de eerdergenoemde uitbreidingen van het bekende televisieprogramma zijn er ook Dvd’s te koop en is er ook kleding gemaakt met daarop het bekende WIDM-logo.

WIDM-Junior en het WIDM-Bordspel
WIDM-Junior en het WIDM-Bordspel

 

Brand- en line extensions

Door middel van deze uitbreidingen heeft IDTV inmiddels een sterk merk gecreëerd. Het merk is langzaam uitgebreid met merchandising (o.a. kleding), maar ook met “brand extensions” en “line extensions”. Bij brand extensions wordt het bestaande WIDM-merk buiten het bestaande assortiment uitgebreid (het WIDM-Bordspel en het Molboekje). Een van de doelen van een brand extension is om het merk te versterken. Bij lijnextensies wordt een product toegevoegd binnen de bestaande productcategorie maar dan voor een andere doelgroep. Een voorbeeld hiervan is “Wie is de Mol? Junior”, dat bedoeld is voor kinderen.

360 graden

WIDM is een televisieprogramma met een uitgebreide marketingstrategie. Ik vind het interessant om te zien dat IDTV de kijker ieder jaar tot op de laatste minuut weet te boeien. Het mooie aan dit concept is dat je als kijker niet per se achterovergeleund op de bank 50 minuten ontspant, nee, je wordt meegenomen in het televisieprogramma van begin tot eind. Je kunt mee discussiëren tijdens Moltalk, je kunt je verdachte dingen noteren in je molboekje en je kunt je zelf verplaatsen in de Mol door het bordspel te spelen.

Jochem – de Mol – van Gelder

Aankomende zaterdag begint het nieuwe seizoen van WIDM. De tien kandidaten reizen drie weken langs de westkust van de Verenigde Staten. Mijn voorgevoel zegt dat Jochem van Gelder de Mol is: hij heeft immers jarenlang kinderen voorgelogen in zijn televisieprogramma Praatjesmakers. Een geboren Mol als je het mij vraagt.

The following two tabs change content below.

Jasper Snelders

Laatste berichten van Jasper Snelders (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.