BlogCommunicatie

“Mooi, maar waar vind ik het? Op Fonq.nl”

Fonq reclames

Online webwinkel Fonq.nl is gestart met een agressief reclame-offensief op TV. Heerlijk irritante reclames welteverstaan, want telkens reageren twee mensen in onuitstaanbare accenten op de producten. Daarnaast passeert in hetzelfde reclameblok wel twee of drie keer een variatie of herhaling van de vorige versie. Dit valt natuurlijk veel meer op en verhoogt de kans dat mensen zich de website herinneren.

Vind hier alle reclames: ‘Mooi gevonden op fonQ.nl’ – De commercials

Fonq.nlWie zit erachter?

In eerste instantie dacht ik aan een gelijkenis met de (schreeuwerige) Zalando reclames van een tijdje geleden. De marketing komt namelijk wel een beetje overeen: relatief nieuwe en onbekende webwinkel met repetitieve aandachttrekkende reclames waarvoor een flinke investering vereist is. Maar nader onderzoek wees uit dat niet Rocket Internet – waar enorm veel durfkapitaal achter zit -, maar RFS Holland Holding B.V. (RFS) de eigenaar is van Fonq. Het bedrijf verklaart dat de merknaam Fonq staat voor fonkelend en helder, wat goed past bij de productgroepen en gewenste uitstraling. Kortom: gewoon een leuke korte naam.

Strategie & concurrentie

Niet geheel toevallig is RFS ook eigenaar van onder andere Wehkamp.nl, ‘’Het grootse online-waren huis van Nederland’’. In 2011 heeft RFS een meerderheidsbelang van 60% genomen in Fonq. Naar de strategie van RFS met de recente marketing voor Fonq moeten we echter even raden. Op hun website wordt Fonq.nl als volgt omschreven:

‘’Fonq.nl is het eigentijdse webwarenhuis dat uit meer dan 100 eigen niche webwinkels bestaat op het gebied van wonen, koken, tuin, design, cadeaus en wellness. … Voor consumenten en bedrijven brengt fonq.nl een eigen giftcard op de markt. Daarnaast maakt en beheert het bedrijf webwinkels voor derde partijen, zoals Rituals en Achmea.’’

Conclusie

Hieruit blijkt dat Fonq wel degelijk een aanvullende functie gaat vervullen op Wehkamp.nl met luxere huishoudelijke artikelen. Daarmee gaat Fonq de concurrentie aan met bedrijven als Coolblue en BOL, maar ook de V&D en Bijenkorf. Het valt op dat Coolblue, tevens een exploitant van meerdere webwinkels, besloot om de bedrijfsnaam meer aandacht te geven; een interessante trend in de online retail. Persoonlijk denk ik dat Fonq voor RFS ook de uitgelezen kans is om internationaal uit te breiden. In 2012 zijn al Fonq webwinkels geopend in België en Duitsland, wellicht worden hier binnenkort nog meer landen aan toegevoegd. De omzet van Fonq steeg in 2013 naar 37 miljoen euro ten opzichte van 27 miljoen in 2012. Ik ben benieuwd naar de resultaten voor 2014!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.