Blog

Naming your package: De Heineken ‘Star Bottle’

Sinds kort wordt Heineken verhandeld in een nieuwe groene fles, genaamd de ‘star bottle’. Heineken heeft dus net als Grolsch de ‘bruine’ universele fles verbannen uit het flessengamma. De rest van de wereld wist zelfs niet beter en dronk al jaar en dag uit een groene fles. Persoonlijk vroeg ik mij af: Waarom wordt de bruine fles verbannen en waarom geeft Heineken het flesje een naam?

star bottle

Let’s grab a ‘Heineken’
In ons koude kikkerlandje wordt Heineken al jaar en dag verkocht in kratten van 24 flessen, net als Amstel, Bavaria, Hertog Jan, Best Bier en ga zo maar door. Wel zo makkelijk en goedkoop met dat statiegeld, maar onderscheidend is het zeker niet. Heineken is echter in het buitenland een sterk merk met premium-eigenschappen. De groene fles (met of zonder twistdop) is wereldwijd een bekend fenomeen waar de jonge, succesvolle ondernemer (het liefst met casual colbertje) zich mee zou willen identificeren.

Tijdens de studiereis Sint Petersburg had ik zelf mijn eerste ervaring met de ‘Star Bottle’ en stiekem durf ik wel te zeggen dat die groene fles toch een stuk meer sexy aanvoelt dan de bruine. De fles is toch wat slanker en voelt toch anders dan de meest gebruikte bruine fles: onderscheidend karakter +1.

Naming your package
Door het flesje de naam: ‘Star Bottle’ te geven creëert Heineken naar mijn idee een fles die een eigen identiteit krijgt, die los staat van de Twister-doppen en het getapte glas. Deze strategie zou ervoor kunnen zorgen dat mensen meer affiniteit met het merk Heineken krijgen door middel van deze ‘Star Bottle’. Uiteraard zullen er bier-drinkers zijn die het niet eens zijn met deze strategie van Heineken, maar in Nederland lijkt het er in ieder geval op dat Grolsch enkele jaren geleden met zijn ‘eigen’ fles een goede zet heeft gedaan in de Nederlandse biermarkt. Een dergelijke stap is dan ook zeker niet gek te noemen.

‘Star Bottle’ klinkt ook wel statig, vind je ook niet? Ken jij andere merken die ook hun verpakking een eigen identiteit toekennen door middel van een naam? Laat het weten in de comments!

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Een gedachte over “Naming your package: De Heineken ‘Star Bottle’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.