Blog

Narrowcasting: Look at the Screen!

De laatste keer dat je boodschappen ging doen, heb je misschien wel even staan kijken naar één van de beeldschermen die in de supermarkt hing. Deze schermen worden gebruikt voor narrowcasting. In deze blog een uitleg over wat narrowcasting precies is en hoe het door verschillende winkels en merken als marketing techniek wordt toegepast.

Narrowcasting is het tegenovergestelde van broadcasting

Narrowcasting is het tegenovergestelde van broadcasting. Broadcasting wordt gebruikt voor massacommunicatie via o.a. tv en radio naar een groot publiek, denk bijvoorbeeld aan de tv-commercials bij de Super Bowl. Narrowcasting daarentegen is het vertonen van audiovisuele content aan één specifieke doelgroep, namelijk de klanten in de winkel. Hierdoor is narrowcasting onderdeel van de zogenoemde shopper-marketing en wordt het met name gebruikt voor het beïnvloeden van in-store beslissingen zoals impulsaankopen.

Narrowcasting

De beeldschermen in o.a. supermarkten en kledingwinkels worden gebruikt voor in-store advertisement: er worden afbeeldingen en video’s vertoond waarin reclame wordt gemaakt voor producten die in die winkel verkocht worden. Zoals schermen in de supermarkten van ‘Jumbo’ of ‘Albert Heijn’ waarop de (bonus) aanbiedingen van die week worden getoond. De beeldschermen kunnen ook gebruikt worden om de algemene sfeer in een winkel te bepalen. Bijvoorbeeld in kledingwinkel ‘The Sting’ waar de schermen muziekclips en optredens van bekende artiesten zoals Beyoncé laten zien. Ook Tilburg University maakt gebruik van narrowcasting, de schermen in o.a. de bibliotheek vertonen relevante informatie voor studenten zoals openingstijden van de gebouwen, aankomende evenementen en vertrektijden van het openbaar vervoer.

narrowcasting lego

Touch screens voor interactie

Naast de ‘vaste schermen’ kan er bij narrowcasting gebruik gemaakt worden van touch screens. Door dit soort schermen te plaatsen kan er meer interactie ontstaan tussen de klant en de content die op het scherm vertoond wordt. Een merk dat hier optimaal gebruik van maakt is ‘Lego’ zoals bovenstaande afbeelding laat zien. Dit interactieve scherm van Lego werd in een speelgoedwinkel geplaatst. Klanten konden een doos met Lego voor de camera houden waarna op het scherm een compleet afgebouwde versie van het Lego-speelgoed getoond werd.

Ook de ‘Kijkshop’ in de Heuvelstraat in Tilburg maakt gebruik van touch screens in de winkelbeleving. De strategie van de ‘Kijkshop’ hierbij is om de integratie tussen de winkel en de webshop te optimaliseren. Klanten kunnen in de winkel het uitgebreide assortiment bekijken en via de schermen de producten online bestellen en laten thuisbezorgen. Op deze manier kunnen touch screens gebruikt worden ter ondersteuning van een multi-channel strategie.

Narrowcasting Kijkshop

Narrowcasting: de aantrekkelijkheid van schermen

Narrowcasting is een marketing techniek die naar mijn mening goed inspeelt op de aantrekkelijkheid van beeldschermen voor consumenten. Mensen lijken tegenwoordig ‘geprogrammeerd’ te zijn om naar een scherm (smartphones, tablets, laptops/computers of tv’s) te kijken. Consumenten zijn hierdoor geneigd om eerder een beeldscherm op te merken dan bijvoorbeeld een ‘old-school’ poster of reclamefolder. Bovendien trekken bewegende beelden eerder de aandacht in vergelijking met een meer statische folder. Wat vind jij, zijn narrowcasting-schermen een effectieve marketing techniek?

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Narrowcasting: Look at the Screen!

  1. Narrowcasting is zeker een goede nieuwe tool! Alhoewel old-school posters natuurlijk ook nog steeds effectief kunnen zijn. Ik ben erg benieuwd hoe deze narrowcasting trend voort zal zetten in de komende jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.