BlogCarrière OriëntatieMarkethings.net informeert

Nationale Marketing Strijd 2011: From nobel to majestic

Zo luidt de naam van het team waarmee ik dit jaar op 22 en 23 frebruari in het Novotel Rotterdam Brainpark de Nationale Marketing Strijd aanga. Zoals je wellicht uit het woordje ‘nobel’ al had afgeleid, zijn we ingedeeld bij verf- en chemicaliëngigant AkzoNobel.

Hier ben ik afgelopen dinsdag (1 februari 2011, red.) dan ook, samen met drie andere teams, de strijd al aangegaan in de ‘voorronde.’ Een voorronde tussen aanhalingstekens, omdat iedereen sowieso doorgaat. Het was dus eigenlijk gewoon een inhousedag. Maar dat mocht de pret niet drukken. Integendeel zelfs; ik werd positief verrast door deze – voor mij persoonlijk – relatief onbekende multinational. Onbekend in de zin van wat ze nu eigenlijk precies doen, want je moet onder een steen geleefd hebben om de naam en/of het logo (zie rechts) nog nooit ergens tegen te zijn gekomen.

Introductie AkzoNobel

Na alle welkomstwoorden was het de beurt aan Tsjip Boersma, voormalig marketingmanager en momenteel projectmanager Corporate Strategy, om zijn werkgever eens goed te profileren bij ons marketingtalenten. Tien jaar werkt hij al voor dit fusiebedrijf, wat vroeger het Nederlands-Duitse Akzo en het Zweedse Nobel waren. Het huidige productassortiment is in grote lijnen in drie categorieën in te delen: decorative paints, industrial coatings en specialty chemicals. De eerste zijn kortgezegd de potjes verf die je bij de doe-het-zelf-zaak uit het schap trekt. Industrial coatings zijn meer functioneel van aard en voorbeelden zijn auto- en vliegtuig(reparatie)lakken en houtcoatings. De specialty chemicals tenslotte, komen vrijwel in alles wat je kunt bedenken, voor. Dat geldt ook in het algemeen voor AkzoNobel: je beseft het niet, maar je komt hun producten dagelijks zo’n beetje overal waar je komt, tegen. De geverfde muur waar je tegenaan leunt, de vloer waar je op staat, de gelakte auto waar je in rijdt en het bord eten dat je naar binnen werkt. AkzoNobel is overal! Dat was gisteren zo, dat is vandaag zo, maar dat willen ze morgen nog steeds zijn. Daarom staat innovatie zeer hoog op de agenda en willen ze een leidersrol vervullen in de markt. De slogan Tomorrow’s Answers Today sluit hier natuurlijk naadloos op aan. Met wereldwijd bekende merken als Sikkens, Jozo Salt, International en Glidden probeert men concurrenten als Sherwin-Williams, PPG en Valspar de baas te zijn. Maar niet ten koste van alles, want de p’s van people en planet zijn minstens zo belangrijk als die van profit. Wanneer blijkt dat iets vanwege onverantwoordheid wellicht niet opweegt tegen de opbrengsten wordt zelfs besloten het niet te doen.

Automotive & Aerospace Coatings

Na de algemene introductie van AkzoNobel nam René Hauser, segment marketingmanager Commercial Vehicles, het stokje over om ons mee te nemen naar de tak waarover de case die ’s middags op het programma stond, zou gaan. Het ging hierbij om de afdeling Automotive & Aerospace Coatings, oftewel de coatingproducten voor de auto- en vliegtuigindustrie. Voor deze productgroep is de markt ingedeeld in drie lagen, te weten low, medium en high- end customers. In onze case richtten we ons op het medium segment. Maar voordat het zover was, gingen we eerst naar een laboratorium om onze eigen miniatuur autokap te spuiten. Dit gebeurde in een kleurtje die ik zelf later toch wel als laatst op mijn bolide wil hebben: parelmoer. Met behulp van tape maakten we, creatief als we waren, allen onze eigen ontwerpen. Ik had een letterlijk vlammend ontwerp in gedachten, maar toen dit makkelijker gezegd dan gedaan bleek, heb ik het maar bij een paar stoere race-strepen gehouden. Het was een welkom ontspanningsmoment tussen de formele gedeelten door. En het eindresultaat mochten we mee naar huis nemen. Een plekje voor het prachtige kunstwerk moet ik nog even bedenken…

De case

Na nog een relaxmomentje – namelijk een perfect verzorgde lunch (complimenten aan de cateringservice!) – gingen we dan met de case aan de slag. De vraag was op welke manier AkzoNobel met behulp van nieuwe media, volgens ons het beste met de A&AC eindconsument (oftewel auto-bezitters) in dialoog kon komen. En dan ging het uiteraard om het verkrijgen van klantfeedback, waarmee AkzoNobel haar producten en dienstverlening kan verbeteren. Dit alles met als doelmarkt de BRIC-landen, oftewel Brazilië, Rusland, India en China.
De vier teams kregen twee uur de tijd, om te brainstormen en een powerpoint-presentatie in elkaar te flansen, waarna we allen 15+5 minuten voor presentatie + Q&A kregen. Al te veel mag ik er misschien niet over zeggen, maar opmerkelijk(?) was dat alle vier de groepen wel op de een of andere manier een mobiele applicatie in het voorstel hadden verwerkt. Achterliggende reden was dat de internetverbindingen in die ontwikkelingseconomieën nog niet op het gewenste niveau zijn, maar zelfs ondanks benedengemiddelde welvaart wel veel mensen een smartphone bezitten. Het team met het beste voorstel gaat met een voorsprong de kwartfinale van de Nationale Marketing Strijd in, maar wie met die eer aan de haal gaan is nog niet bekendgemaakt. Nog even spannend dus…

Even naborrelen…

Na een lange dag vol presentaties en interactieve sessies was er uiteindelijk ter afsluiting nog tijd voor een informele borrel. Organisatoren, AkzoNobel-medewerkers en de marketingtalenten deelden hun ervaringen over al dan niet de zeer geslaagde NMS AkzoNobel Inhousedag 2011. Want dat was het zeker!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Nationale Marketing Strijd 2011: From nobel to majestic

  1. Goed om te horen dat het wederom positief was bij Akzo Nobel. Ik had niet anders verwacht. Vorig jaar heb ik daar ook een interessante Inhouse dag gehad. Ik kijk uit naar de 22e en 23e.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.