Blog

Natural running: goede schoenen of goede marketing?

Al sinds 2006 is Nike met haar Free-collectie het zogenaamde natural running aan het promoten. Het lopen met schoenen aan alsof je loopt zonder schoenen aan. Zoiets. Minimalistische hardloopschoenen, die eigenlijk pas de laatste jaren lijken te zijn opgepikt door het grote publiek. Zeker ook nu Puma zich sinds 2011 de markt op gaat met hun natural running FAAS-collectie.

Marketing
Gedurende de introductie van de eerste Free-schoenen heeft Nike al haar top-endorsers opgetrommeld om ze aan de man te brengen. Van Federer tot Ronaldo, van Williams tot het Jamaicaans hardloopteam. Iedereen deed mee. Zelfs onze eigen Ruud van Nistelrooy zit er nog in zijn Man United kloffie:

Later kwamen ze met grappige commercials als deze, waarin het vrije gevoel centraal stond.

Ook fabrikanten die volgden zetten hun beste mensen in, zoals Usain Bolt bij Puma:

New Balance gooit het over een iets informatievere boeg, middels deze commercial over hun Minimus schoenen.

http://www.youtube.com/watch?v=UVXNmDRwzbw

Bekijk ook de natural running commercials van Asics en Brooks.

De medische wereld
Het voordeel van natural running zit hem vooral in het feit dat de zool gewoonweg een stuk dunner is, waardoor je meer ruimte hebt om op je middenvoet te landen in plaats van het hele lichaamsgewicht op te vangen op de hak. Het gewicht wordt verspreidt over een groter deel van de voet, dus is de impact op je gewrichten minder intens. Makes sense, no? Luister ook even naar deze man die het liefst zelfs helemaal geen schoenen draagt. Toch kan dit juist ook weer zorgen voor

“pressure type pathologies such as capsulitis, bursitis and metatarsalgic symptoms. An increase in forefoot load may also lead to early degenerative arthritis particularly of the 1st metatarsal head”. (Snel, Delleman, Heerkens & Van Ingen Schenau, 1985)

Dan weten jullie voldoende. Daarbij zijn er geen harde bewijzen over bijvoorbeeld het kleinere aantal blessures die het zou moeten opleveren. Noch over het tegendeel. Ook is het lastig alle natural running schoenen over één kam te scheren en zullen de effecten per schoen per persoon verschillen. Daardoor luidt ook hier het welbekende hardloopdevies: luister naar je lichaam.

Conclusie
De gestelde vraag in de titel lijkt nog moeilijk te beantwoorden, en waarschijnlijk is het van beiden een beetje. De grote sportmerken lanceren gelikte commercials waarin ze liever een gevoel creëren dan een educatieve rol op zich te nemen. Daarbij is er in de medische wereld nog te weinig bekend over wat deze educatieve rol dan zou moeten vertellen. Of natural running wat voor jou en je zwakke knieën is zul je dus helaas zelf moeten uitvinden. Maar dat is misschien ook het leukst. Duidelijk is wel hoe je het makkelijkst voor lul kunt lopen.

PS. Speciaal voor dit artikel voor Markethings.net heb ik een paar weken geleden de Nike Free Run 3 aangeschaft, en na zo’n 60km lopen ze vooralsnog pijnvrij en zitten ze fijner dan mijn traditionelere New Balance’s van hiervoor.

Referentie:
Snel JG, Delleman NJ, Heerkens YF, van Ingen Schenau GJ. Shockabsorbing characteristics of running shoes during actual running. In: Winter DA, Norman RW, Wells RP, Hayes KC, Patla AE, eds. Biomechanics IX-B. Champaign, Ill: Human Kinetics Publishers; 1985: 133-137.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.