BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Ben jij ook zo lekker Nederlands?

Venco nederland

Nederland staat bekend als het land van klompen, kaas en tulpen. Wij Nederlanders eten geregeld een lekker prakkie boerenkool met worst, zien ongeveer 300 dagen per jaar regen en zijn gek op korting! Een aardig stereotype, toch? Hollanders hebben een aantal typische gewoontes, waar marketeers maar al te graag gebruik van maken…

Korting is gratis 

Ik hoor het mijn vader nog zeggen: “Amy, jij denkt altijd korting is gratis”. En laten we eerlijk zijn, het is toch ook enorm lekker? Want wanneer een paar schoenen is afgeprijsd van €100 voor €50, vind ik gewoon dat ik €50 heb bespaard. Ja, wij Nederlanders staan bekend als echte kortingjagers. Hierdoor staan bedrijven al jaren onder druk om prijspromoties te bieden. Bij Albert Heijn kun je Hamsteren, Jumbo heeft Seizoensaanbiedingen en de Laagste Prijs Garantie en dan hebben we ook nog de groeiende Hard Discounters, zoals Lidl en Aldi. Retailers die hun omzet op peil willen houden moeten prijspromoties doen, anders verliezen ze klanten. En hierdoor komen ook de fabrikanten onder druk te staan.

Prijspromoties kunnen negatieve gevolgen met zich meebrengen. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat mensen hun aankopen gaan verschuiven. Dit betekent dat ze een aankoop gaan uitstellen of juist eerder gaan doen, omdat ze weten dat er een prijspromotie is. Dit kan voor bedrijven als gevolg hebben dat mensen hun producten alleen nog maar tijdens een promotie gaan kopen. Wanneer een product heel vaak in de aanbieding is, gaan mensen deze actieprijs zien als de gewone prijs. Hierdoor zijn zij niet meer bereid om de reguliere prijs voor een product te betalen.

Maar prijspromoties kunnen ook heel effectief zijn. Dit is voornamelijk het geval wanneer ze ervoor zorgen dat er nieuwe klanten gaan kopen of dat huidige klanten meer gaan kopen. Daarnaast is het voor bedrijven nog steeds een hele goede manier om klanten aan te trekken, want we letten nu eenmaal op de kleintjes. Dit typisch Hollandse gedrag wordt door SNS nog eens heerlijk uitgebuit in hun commercials over TN’ers (typische Nederlanders).

Speak you also good English?

Wij Nederlanders doen altijd ontzettend ons best om andere talen te spreken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat Nederlanders tot de top behoren als het op de beheersing van de Engelse taal aankomt. Maar op elke regel is een uitzondering, vraag het maar aan Louis van Gaal! Hij zal niet de enige zijn die bekend is met het begrip ‘steenkolenengels’. Hoewel Nederlanders er dus bekend om staan dat ze een aardig woordje Engels spreken, loopt de vertaling van Nederlands naar Engels toch niet altijd lekker. Venco maakt hier natuurlijk gebruik van, want het is zo ‘Lekker Nederlands”.

Venco Engels

Trouwens, onze Nathan Rutjes kan er ook wat van! 

Pff, het is veel te heet.. 

Het lijkt wel een onderwerp dat je altijd kunt aansnijden: het weer. Is je date ongemakkelijk? Praat over het weer. Saaie verjaardag? Vertel even dat het vandaag geregend heeft. Sneeuwt het? Plaats een foto op Facebook, want dan ben je vast de enige. Wij Nederlanders praten blijkbaar ontzettend graag over het weer. Maar weet je wat dan echt lekker is? Klagen! Het weer is één van de meest beklaagde onderwerpen in Nederland volgens het Anti-Klaagboek. Daarnaast is het volgens geluksprofessor Patrick van Hees een toegankelijk onderwerp, want iedereen heeft er wel een mening over. Omdat het weer in Nederland nogal wisselvallig is, vinden wij het eigenlijk nooit goed. Wederom een goed onderwerp voor Venco, want deze typisch Nederlandse eigenschap wordt aangekaart in één van de nieuwe Venco Commercials.

Het goede nieuws is dat klagen goed voor je is! Het zorgt niet alleen voor opluchting, maar ook voor sociale cohesie. Door het zeuren over het weer komen wij Nederlanders weer wat dichter bij elkaar. Het weer is de gemeenschappelijke vijand van iedere Nederlander. En je weet wat ze zeggen: a friend is one who has the same enemy as you have :).

Trotse Nederlander?

Oké, wij Nederlanders hebben best wat typische eigenaardigheden. Maar stiekem kunnen we hier best een beetje om lachen, toch? Want wat zou een leven zijn zonder Koningsdag, stroopwafels, drop en een bitterbal op zijn tijd? Marketeers lijken in ieder geval te weten hoe wij, typische Nederlanders, in elkaar zitten! Wat vind jij typisch Nederlands gedrag?

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

Een gedachte over “Ben jij ook zo lekker Nederlands?

  1. Typisch nederlands gedrag? Je hawaiiaanse pokebowl omgooien tot een nederlands prakkie, herkenbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.