Blog

Nederlands, open en eerlijk: Fairphone

fairphone
de Fairphone: de telefoon die awareness moet gaan creëren in de industrie

De smartphone, een stukje techniek dat in de afgelopen zes jaar een sprong heeft gemaakt van prijzige nerd-gadget naar een must-have apparaat onder de massa. Hoge bomen vangen veel wind, vandaar dat het slimme telefoontje behoorlijk werd bekritiseerd om het productieproces. Zo zouden Chinese assemblage-arbeiders van het dak afspringen omdat ze krankjorum werden van de absurde intensieve werkperiodes voor de productie van smartphones. Bas van Abel, oprichter van het project Fairphone,  was ervan overtuigd dat dit niet langer kon en besloot een project op te starten die de consument bewust zou moeten maken van de erbarmelijke omstandigheden die gemoeid zijn bij het productieproces van een smartphone.

  • Niet eerlijk, maar wel zo eerlijk mogelijk

Hoewel de telefoon op een zo ethisch mogelijke wijze wordt geproduceerd, is het belangrijk om te weten dat we hier niet te maken met een spreekwoordelijke ‘reep fairtrade chocolade’ waarbij de leverancier van grondstoffen eerlijk wordt behandeld. Volgens van Abel is dit nu nog niet mogelijk door de lage mate van transparantie bij het distributieproces onder toeleveranciers van grondstoffen.

niggabecrazy
Kongolese Tantalum-mijnen worden behoorlijk onder controle gehouden door lokale militairen

Zo wordt de metaal-grondstof tantalum, nodig voor de distributie van elektriciteit in smartphones,  gewonnen in Australië en Kongo. In Kongo, waar al een tijd lang oorlog wordt gevoerd, worden de mijnen echter onder druk gezet door militairen om smeergeld te betalen, waarvan de militairen munitie en wapens kunnen bekostigen. Nu zou je kunnen zeggen dat je Kongolees Tantalum wil mijden. Helaas plakt de toeleverancier geen etiket  op de grondstoffen met de afkomst van het metaal. Ook de Fairphone heeft deze grondstoffen nodig, en is daarmee dus niet ‘fair’ gebouwd. Dit wordt wel openlijk gemeld door Fairphone, waar andere fabrikanten hierover zouden zwijgen. De Fairphone is dan ook meer een product die wil laten zien wat er moet veranderen in de industrie.

  • Openheid

Naast de eerlijke benadering over het productieproces, is het project ervan overtuigd dat de Fairphone een telefoon moet zijn die eerlijk en open is. Dit uit zich zowel op software- als op hardwaregebied. Waar andere fabrikanten graag een eigen huisstijl verplichten en je verbieden om de telefoon open te schroeven, behartigd de Fairphone een open android-OS en hardware-inrichting die het mogelijk maakt om defecte onderdelen te vervangen, zoals bijvoorbeeld de camera-module of de processor. Onderdelen en reparatie-handleidingen zijn dan ook makkelijk te bestellen en te downloaden op de website van Fairphone.

  • Anders dan anderen

Op technisch vlak zal de eerlijke telefoon het niet aan kunnen vechten met de topmodellen van Apple, Samsung of HTC. Fairphone wil zich in de markt onderscheiden met een transparant, eerlijk productieproces en dit product volledig openstellen aan de klant voor een redelijke prijs van 325 Euro.

De mindset achter de Fairphone wijkt enorm af van die van de gevestigde orde. Wat vind jij hiervan? Een leuke poging voor een buzz? Of misschien wel een gat in de markt? Laat het weten in de comments!

Bronnen:

http://tweakers.net/reviews/3066/1/fairphone-eerlijkere-telefoon-van-nederlandse-bodem-inleiding-de-grens-van-5000.html

http://www.fairphone.com/

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.