BlogConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Nep-aanbiedingen rond de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent: veel korting en aanbiedingen op speelgoed. Maar de Sint wordt goed voor de gek gehouden. Speelgoed dat zogenaamd in de aanbieding is, was een paar maanden geleden nog goedkoper. Nep-aanbiedingen dus, om alle Sinterklazen en surprisemakers eens goed het geld uit de zakken te kloppen. De grote vraag voor ons als marketeers is dan natuurlijk: is dit slimme marketing, of onethisch gedrag van de betreffende winkels?

Afgelopen maandag kwam het bij NOS op het journaal, de Sint wordt voorgelogen door verschillende winkels. Speelgoed dat wordt aangeboden voor een ‘verlaagde’ prijs, is duurder dan dat het een paar maanden geleden was. Zo meldt de Consumentenbond dat Intertoys een Lego-trein aanbiedt van €124,99 voor €114,99. Echter, afgelopen zomer kostte deze trein maar €99,99. Een aanbieding die veel minder mooi is dan hij eruit ziet dus. Dergelijke aanbiedingen werden ook gevonden bij onder andere Blokker, Bol.com en Wehkamp. Een van de winkels waar wel terechte aanbiedingen worden getoond in de folders is de V&D. Deze winkel heeft dan wel weer minder speelgoedaanbiedingen.

Sinterklaas

Vanuit de retailer bekeken is dit natuurlijk gewoon een staaltje slimme marketing. Rond Sinterklaas en Kerst worden er veel cadeautjes gekocht, met name speelgoed. Door dit speelgoed tegen een hogere prijs aan te bieden, wordt er meer winst gemaakt. En het speelgoed wordt toch wel verkocht, er moet ten slotte iets in de schoen, of onder de boom. Door juist het duurdere speelgoed zogenaamd af te prijzen, kunnen winkels heel goed sturen wat er wordt gekocht. Zo zorgen ze ervoor dat consumenten juist dit duurdere speelgoed kopen.

Of deze manier van werken ook ethisch is, dat is natuurlijk een andere vraag. Veel mensen vinden het oneerlijk dat ze zo voor de gek worden gehouden. Winkels mogen in principe wisselende prijzen gebruiken, maar ze mogen de consument niet misleiden. Op het moment dat ze in hun folder zetten wat de oude en de nieuwe prijs is, dan moet deze oude prijs ook kloppen. Het speelgoed moet die prijs dan in de periode daarvoor hebben gehad.

Er zijn veel bedrijven die deze manier van prijszetting toepassen. Mocht je voor Sinterklaas of Kerst dus speelgoed willen kopen voor je neefje of nichtje, dan kun je dat beter alvast in de zomer doen, dan tijdens de feestdagen-‘uitverkoop’.

Wat vind jij, slimme marketing of onethisch gedrag van de winkeliers?

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.