Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Netflix & Big Data, een verslavende succesformule

Online streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit het huidige medialandschap. Voor muziek gebruiken we massaal Spotify of Apple Music en voor films en series moeten we bij Netflix zijn. Het tijdperk waarin we in videotheken moest rondstruinen, op zoek naar de ideale film voor een vrije zondagavond, ligt inmiddels mijlenver achter ons. Niet alleen streamen we de content nu, ook het zoeken naar titels die perfect aansluiten op onze persoonlijke voorkeuren is drastisch veranderd. Ik zoek in dit blog uit wat de Netflix-formule een succesformule maakt.

Spoiler alert: het heeft te maken met – hoe kan het ook anders – big data. Ruim 800 ontwikkelaars zorgen ervoor dat iedere Netflix gebruiker de beste ervaring krijgt en daardoor meer gaat kijken. Eigenlijk zijn dit de veroorzakers van je bingewatch-gedrag of misschien zelfs Netflixverslaving. De ontwikkelingsafdeling heeft in 2018 ook ruim 8 miljard dollar te besteden voor het programmeren en ontwikkelen van de analytics. Uit onderzoek van Netflix blijkt namelijk dat hoe meer een gebruiker kijkt, hoe onwaarschijnlijker het is dat deze gebruiker het abonnement stopzet. Wanneer iemand 5 uur of minder per maand streamt, is de kans maar liefst 95% dat het abonnement geannuleerd wordt. Bij meer dan 15 uur is dit slechts 25%. De doelstelling lijkt heel simpel: zorg ervoor dat mensen langer of meer kijken.

 Content

Allereerst moet het kernproduct van goede kwaliteit zijn: Netflix heeft een zeer uitgebreid aanbod van goede series en ontwikkelt zelf Netflix Originals, zoals Breaking Bad en House of Cards. De totstandkoming van laatstgenoemde serie is het resultaat van, jawel, big data-analyse. In een blog die eerder op markethings.net verscheen, wordt uitgelegd waarom Netflix meer dan 100 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze hitserie, terwijl de jaaromzet in dat betreffende jaar ‘slechts’ $17,5 miljoen bedroeg. Netflix analyseerde kijkersdata en zag dat series geregisseerd door David Fincher succesvol zijn. Ook bleek Kevin Spacey populair en een Britse politieke dramaserie was tegelijkertijd erg in trek bij de kijkers. Netflix heeft dus goed voorspeld dat House of Cards een gegarandeerde hitserie zou worden.

Personalisatie

Uiteraard weet Netflix welke series je kijkt en kan op basis van dit kijkgedrag een profiel van je creëren. Dit resulteert in betere aanbevelingen, omdat je soortgelijke genres voorgeschoteld krijgt. Wat veel mensen niet weten is dat Netflix ook onthoudt wanneer jij een aflevering pauzeert, vooruitspoelt, op welk moment op welke dag je welke content kijkt, op welke locatie je dit doet, op welk apparaat je streamt en nog veel meer. Met deze kennis wordt letterlijk alles van de gehele Netflix-ervaring gepersonaliseerd. Eerder zei Joris Evers, Director of Global Communications bij Netflix dat er 33 miljoen verschillende versies van de streamingdienst zijn. Een concreet voorbeeld hiervan is het personaliseren van het artwork van een bepaalde serie. In onderstaand voorbeeld zie je 9 verschillende artworks van Stranger Things. Welke jij te zien krijgt is afhankelijk van het profiel dat Netflix van jou heeft samengesteld.

Autoplay en gebruiksgemak

Misschien wel het moeilijkste te weerstaan: de autoplay functie van Netflix. “De volgende aflevering start over 20, 19, 18, 17…”. Hier past Netflix slim het default effect toe, de standaardoptie is nu dat er zonder actie van de gebruiker doorgekeken wordt met de serie. Tegen de tijd dat ik de afstandsbediening heb gevonden, zit ik alweer middenin de verhaallijn en heb ik het “ach, nog één aflevering kan geen kwaad” gevoel. Ook maakt Netflix het kijken bijzonder eenvoudig. Niet alleen op het grote scherm in je woonkamer, maar ook onderweg op je tablet of smartphone kun je moeiteloos verder kijken vanaf het punt waar je gebleven was. Op vakantie en bang dat je je gaat vervelen in het vliegtuig? Offline opslaan van afleveringen behoort sinds een aantal jaar ook tot de mogelijkheden.

 Succesformule

Met ruim 125 miljoen wereldwijde abonnees en circa 300 miljoen actieve kijkers lijkt er voor Netflix geen vuiltje aan de lucht. Het hele businessmodel is gebaseerd op data, iets wat ze in overvloed hebben met deze gebruikersaantallen. Ook in Nederland zijn we massaal gezwicht, bijna een derde (!) van alle huishoudens is geabonneerd op deze streamingdienst. De formule werkt. Ook de initiatieven om mensen langer te laten kijken werpen hun vruchten af. In 2015 keken we gemiddeld een kwartier per dag, anno 2018 is dat bijna een half uur. Dit resulteert in meer data en dient als goede input voor het verbeteren van de slimme algoritmes. De aanbevelingen worden beter, meer gepersonaliseerd en het gebruik van Netflix verslavender.

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.