BlogMarkethings.net informeert

Neuromarketing: Hersenscans en marketing – een gouden combinatie?

Onderzoek doen naar preferenties van consumenten door middel van enquêtes? Outdated, zou je kunnen stellen. Waarom de consument ondervragen, met risico op het krijgen van sociaal gewenste antwoorden, als we ook direct het consumentengedrag kunnen voorspellen met behulp van hersenonderzoek? Het gebruik van fMRI scans, EEG-helmen en eyetracking software om te onderzoeken hoe wij op reclames reageren, wordt ook wel neuromarketing genoemd. Deze blog staat in het teken van wat neuromarketing nou precies is en hoe bedrijven het kunnen toepassen in de praktijk.

Hersenscans en merken

Neuromarketing wordt steeds populairder bij bedrijven. Met behulp van technieken en kennis uit hersenonderzoek, kunnen marketeers steeds meer inzicht krijgen in hoe onze hersenen reageren op reclames en merken. Zo blijkt onder andere dat onze keuzes voor een bepaald merk worden gedreven door onbewuste hersenprocessen. Een van de technieken die gebruikt wordt om consumentengedrag te voorspellen, is de fMRI scan. Tijdens deze scan wordt een proefpersoon in een fMRI scanner geplaatst, terwijl hij naar een reclame of specifiek merk kijkt. De scan laat vervolgens zien welke hersendelen actief worden.

Een voorbeeld uit de praktijk is een onderzoek naar de effecten van de merken Apple en Samsung. In het onderzoek zag de proefpersoon in de fMRI een Apple en een Samsung product. Het resultaat van de scan is opmerkelijk: Apple activeert hersendelen die inspelen op de ‘liking’ van een product, terwijl Samsung de rationele hersendelen activeert.

Eyetracking en de slimme aanpak van IKEA

Een bedrijf wat ontzettend slim gebruik heeft gemaakt van neuromarketing is IKEA. Met eyetracking kan er precies geanalyseerd worden waar de klant naar kijkt als hij/zij door een winkel loopt. Op basis van uitkomsten uit een eyetracking onderzoek heeft IKEA dan ook haar winkels aangepast. Die pijlen op de grond, die zijn er toch om de weg te wijzen? Fout gedacht. Ons brein heeft de neiging om automatisch de pijlen te volgen en in die richting te kijken. Precies in de richting van de pijlen staan ook de producten waar IKEA flink wat marge op verdient. Toevallig? Ik denk van niet.

In de onderstaande video is te zien hoe eyetracking inzichten kan geven over het koopgedrag in een IKEA winkel.

Uitkomst van een EEG-test: Stiekem houden we van plakkerige handen

Naast fMRI en eyetracking is er nog een techniek die veel inzichten kan geven: EEG-tests. Met een EEG-test wordt er gekeken naar de activiteiten in het brein, die aangeven wanneer een consument gefocust of opgewonden raakt (Neurosky, 2016). Deze techniek is onder andere gebruikt om het merk Cheetos te analyseren. Uit onderzoek bleek dat de kruimelige korst van de Cheetos een sterke reactie in onze hersenen veroorzaakt. De plakkerige vingers na het eten van Cheetos blijkt juist iets te zijn wat de consument waardeert (Knibbs, 2015). Cheetos kan hier weer slim op inspelen door juist deze feature van het product te benadrukken in reclames.

Neuromarketing in de toekomst – waar ligt de grens?

De vraag is nu waar de grens ligt als het gaat om neuromarketing. Zo is het gebruik van fMRI scans voor commerciële doeleinden in Frankrijk al verboden (Faasse, 2012). Hoe ver willen bedrijven gaan in het beïnvloeden van de consument, met behulp van steeds meer informatie over onze hersenen? Aangezien de consument veel keuzes onbewust maakt en bedrijven steeds meer kunnen inspelen op dit onbewuste, hoe groot is onze vrije wil dan nog?

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.