BlogInnovatie

Neuromarketing: Natuurlijke koppels vs. Wetenschappelijke matches

Nederland heeft er een nieuw programma bij: Het Geheim van een Goed Huwelijk. Dit programma is een veertien weken durend experiment tussen getrouwde stellen. De ene helft van de stellen zijn natuurlijke koppels, de andere helft wordt door wetenschap met behulp van neuromarketing aan elkaar gematcht. Juist ja, zij ontmoeten elkaar voor het eerst voor het altaar, een paar minuten voordat zij elkaar het ja-woord geven. En ja, het huwelijk, de ring en de papieren zijn echt. Is de wetenschap een betere matchmaker dan wijzelf?

Neuromarketing; wat is het ook al weer?

Neuromarketing is een jong vakgebied dat technieken en inzichten uit de neurowetenschap toepast op marketing. Het doel van neuromarketing is het verkrijgen van inzicht in emoties en beweegredenen van mensen. Met behulp van een MRI-scan of EEG meten deskundigen hoe iemand reageert op bepaalde uitingen. Scans laten dan zien welk deel van de hersenen oplicht en dus welke emoties er worden opgeroepen bij bepaalde boodschappen. Naast medische centra maken ook commerciële bedrijven gebruik van neuromarketing, zoals Neurosics, de partij die ook de onderzoeken verzorgt in het nieuwe Net5-programma.neuromarketing geheim van een goed huwelijk

Het Geheim van een Goed Huwelijk

Het experiment onderzoekt wie de beste matchmaker is; wijzelf of wetenschap. Veertien weken lang worden acht newlyweds gevolgd in de weken na hun huwelijk. Klein verschil; twee koppels kennen elkaar al jaren en vertrouwen op gevoel, twee koppels hebben elkaar ontmoet voor het altaar en vertrouwen op de wetenschap. Maar, voordat de waaghalzen ‘ja’ zeggen, gaan er heel wat testen aan vooraf.

Neuromarketing geheim van een goed huwelijk

De onderzoeken

De radeloze singles in het programma ondergaan een aantal onderzoeken om zo hun ideale match vast te stellen. Deze onderzoeken leggen de onbewuste factoren bloot die o zo belangrijk zijn in de keuze voor een partner. Te beginnen met een geurtest waarbij de singles t-shirts, waarin drie nachten is geslapen, moet ranken op geur. Deze test wijst uit of koppels elkaar, onbewust, aantrekkelijk vinden op basis van lichaamsgeur. Hierna volgt de reactietest, waarbij de singles beelden krijgen te zien. De gedachte hierachter is dat als een plaatje fijn wordt bevonden, deze sneller naar de persoon toe wordt getrokken en wanneer het niet fijn is, deze zo snel mogelijk van de persoon af wordt geduwd. Perfecte matches reageren ongeveer hetzelfde. De test van onderbewuste waarneming volgt hierna. Singles krijgen een speciale bril op waardoor niet alles te zien is wat op de beelden staat. Het dominante oog, voor iedereen verschillend, krijgt willekeurige beelden te zien; deze beelden worden bewust waargenomen. Het niet-dominante oog krijgt potentiële matches te zien, waardoor er onbewust verraden wordt in wie er interesse is.

Nadat er een aantal potentiële matches zijn geselecteerd, wordt de MRI-scan ingezet. Nu krijgen de singles introductiefilmpjes te zien van deze matches, waardoor deskundigen de emoties als het ware kunnen aflezen van de MRI-scans. Is de eerste, onbewuste verliefdheid gespot?

Neuromarketing het geheim van een goed huwelijk

Ben je benieuwd naar de eerste aflevering? Kijk deze dan hier terug.

Het Geheim van een Goed Huwelijk is wekelijks op woensdagavond 20:30 uur te zien op Net5. Zijn jullie ook benieuwd wie de beste matchmaker is? Bij wie worden de scheidingspapieren aangevraagd?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.