BlogInnovatieMarkethings.net informeert

NFC: the ‘next’ step!

Het is voor mij een van de grootste technologische vooruitgangen van het afgelopen jaar, het contactloze betalen. Waar ik in het begin sceptisch was (onder het mom van; het is toch een kleine moeite om je pincode in te voeren?), daar ben ik inmiddels helemaal om. Als je druk bezig bent met het inladen van je boodschappen tas, het gemiddelde tempo van de Nederlandse caissières volgend, is het een godsgeschenk. Toch blijft het contactloos betalen tot zover de enige écht bruikbare toepassing van de technologie achter dit fenomeen: NFC. Wat valt er te verbeteren op het gebied van marketing? Is er toekomst voor deze technologie? En wordt onze telefoon nog onmisbaarder?

NFC: Near Field Communication

De technologie achter de voordelen van contactloos betalen is inmiddels al een aantal jaren onder ons. Door middel van een antenne kan er op korte afstand (meestal enkele centimeters) communicatie plaatsvinden tussen je pasjes, maar zeker ook met een (mobiel) apparaat. Zo zit er NFC in Apple producten; de nieuwste lijn iPhones en zelfs de Apple Watch. Nu zijn mijn verwachtingen van laatstgenoemde niet erg hoog (link), ook niet nu de Watch de grootste is in de smartwatch markt. Toch denk ik dat de Watch in deze toepassing zeker een toegevoegde waarde bezit, het voorziet de consument van een extra ‘service’.

Even terug naar de smartphones, want inmiddels worden de meeste nieuwe pokkies ook uitgerust met de NFC technologie. Om te kunnen betalen met je telefoon, zijn zowel Apple, Samsung als Google bezig met een applicatie waarmee je contactloos kan afrekenen en/of bestellen door een NFC tag te scannen. Het lijkt een ontwikkeling die niet te stoppen is, de smartphone zal in de toekomst nog meer centraal staan in ons dagelijks leven.

Good old QR code

Een andere toepassing die voor de hand ligt met deze technologie, is het combineren van offline en online content. Ooit was daar de QR code voor, maar die lijkt inmiddels meer dood dan levend (http://blog.hubspot.com/marketing/qr-codes-dead). De NFC werd dan een aantal jaar terug dan ook groots onthaald, het was namelijk gebruiksvriendelijker; er is geen extra app nodig voor het gebruik ervan en ook het scannen is eenvoudiger dan bij een QR code. Toch, uiteindelijk is en blijft de content achter de tags en codes essentieel voor het succes ervan. Dit is een van de grootste redenen waarom de QR code nooit écht van de grond gekomen is. Daarnaast is de plaatsing van een dergelijke tag enorm belangrijk, de content moet iets toevoegen aan de situatie van de gebruiker.

qrcode-eneco-toon1

Offline toepassingen NFC

De aanleiding voor deze blog is een van de meest recente offline toepassingen, namelijk op reclameposters/uitingen op een compleet onbruikbare plaats; boven een urinior in de herentoilet. Ik ga geen omerta doorbreken over de gebruikelijk habitat in deze ruimte, maar ik kan je wel vertellen; op zo’n moment heb ik bijzonder weinig motivatie om met mijn telefoon een tag te scannen met informatie over een reclame-uiting. Ondanks dat deze uitingen recht voor je neus hangen, krijgen dergelijke promoties bijzonder weinig aandacht. In dit geval is dus zowel de plaats, als de content niet écht lekker.

Nu zijn er natuurlijk nog enorm voor plekken mét potentie:

  • Het laden van offline content door bijvoorbeeld een video of een bijbehorende app.
  • Het OV. Sta je weer in de trein richting Utrecht of Amsterdam? Lekker te hangen en hopend dat je snel weer weg mag? Of zit je lekker op je stoel, voor de derde keer je Facebook pagina te refreshen? Ja, dat klinkt inderdaad als een plek met potentie.
  • Geen etiketjes meer lezen van de producten zelf, maar lekker vanaf je smartphone. Dat leest toch best een stuk lekkerder én biedt weer ruimte voor marketeers op het product zelf. Lees hier meer over de supermarkt van de toekomst (http://www.markethings.net/de-supermarkt-van-de-toekomst/)
  • In dit format zijn er ook enorme mogelijkheden, van het versturen van berichten tot het starten van je favoriete muziek op het juiste volume. Gebruiksgemak +1. Maar, houdt het wel veilig!

Hierboven staan slechts enkele toepassingen van de NFC tags, in dit geval is de sky bijna de limit. De kosten per tag zijn ongeveer 1 euro, dus iedereen kan er mee aan de slag en experimenteren met een tag. Maar de kwaliteit van de content moet wel écht van toegevoegde waarde zijn, zeker in combinatie met de plaatsing ervan. En laat nou net dát, een van de ‘oorzaken’ zijn voor de trage integratie van deze technologie zijn in ons dagelijkse leven. To be contuined..  

 

Referenties:

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.