BlogMarkethings.net informeert

De NFL, het toppunt van marketing en de VS

In twee voorgaande blogs werden al de NBA en NHL besproken, en hoe marketing daar een hele grote rol in speelt. Dit keer geef ik een kijkje in de wereld van de NFL, de organisatie achter de (met afstand) populairste sport in de Verenigde Staten; American Football. Het nieuwe seizoen staat voor de deur, met de eerste drie weken van oefenwedstrijden achter de rug. Daarom is het dus  een goede tijd om aan de hand van een paar voorbeelden uit de NFL aan te geven hoe commercieel de sport nu eigenlijk is geworden en de rol van marketing daarin.

Er is meer dan de Super Bowl

Ondanks dat American Football niet echt leeft in Nederland, heeft bijna iedereen wel gehoord van de Super Bowl. Of het nu komt doordat in het nieuws ieder jaar weer hetzelfde artikel voorbij komt over de nieuwe prijzen voor een reclame van 30 seconden tijdens de wedstrijd, of vanwege de artiest die de half-time show verzorgt. Welke teams er daadwerkelijk in spelen is daarin van ondergeschikt belang. En het is logisch dat er zoveel aandacht aan besteed wordt, het is ook het grootste sportevenement van de VS in het jaar. Maar voordat de Super Bowl in februari wordt gespeeld, is er al een heel seizoen aan vooraf gegaan. 26 weken lang zijn er wedstrijden, waarin de meeste teams maar 20 wedstrijden spelen, exclusief play-offs. Vergeleken met de andere sporten is dit extreem weinig. Honkballers doen er 162, basketballers en ijshockeyers 82. De reden hiervoor is vooral de gezondheid van de spelers. Na het seizoen mogen de meeste teams blij als 60% van de selectie nog blessurevrij is. Van die 20 wedstrijden is de helft “thuis”, dus je kan begrijpen dat fans iedere wedstrijd beschouwen als een groots evenement. Tickets zijn daardoor ook enorm duur, met een gemiddelde prijs van 92.98 dollar. Daarnaast kan het zijn dat je als fan ook nog eens “bestolen” wordt door de NFL, omdat ze ieder jaar een klein aantal wedstrijden in Engeland en Mexico spelen. De voornaamste reden hiervoor is om de sport overzees te promoten en er dus nog meer geld mee te verdienen. Er zijn zelfs al geruchten over een eventuele uitbreiding van de competitie, met een team gezeteld in Engeland. De sport wordt er waarschijnlijk niet beter van, dus het geeft wel aan hoe erg de team-eigenaren (allen miljardairs natuurlijk) bezig zijn met het verder uitmelken van de sport.

De blackout

Ook al zijn de ticketprijzen dus zo hoog, de NFL is erop gebrand om volle stadions te krijgen. Dit is in sommige situaties best lastig, omdat fans uit Chicago bijvoorbeeld geen 100 dollar willen betalen om hun team te zien verliezen terwijl het buiten 10 graden vriest. Om er wat meer druk achter te zetten heeft de NFL in 1973 een blackout policy gecreëerd . Dit houdt in dat als een stadion 72 uur voor aanvang niet uitverkocht is, mogen de tv-zenders met de rechten in die lokale markt de wedstrijd niet uitzenden. Met een lokale markt wordt dan meestal een gebied van 75 mijl rondom het stadion bedoeld, of de stad die als “thuisbasis” van de club wordt gezien.  Het gaat zelfs zo ver dat als de wedstrijd uitgezonden zou worden via betaalzenders zoals ESPN en NFL network (hetzelfde als Fox sport in Nederland), zijn de wedstrijden ook niet te zien op de online kanalen van deze aanbieders. Mocht er sprake zijn van een blackout, dan moeten de zenders een andere wedstrijduitzenden die tegelijkertijd gespeeld wordt, of zelf een andere invulling geven aan de uren die normaal voor de wedstrijd waren bestemd.

Het moet wel gezegd worden dat blackouts niet heel vaak zijn voorgekomen, omdat de meeste teams alle tickets voor de wedstrijden van een heel seizoen meteen uitverkopen. Veel teams hebben zelfs een wachtlijst voor seizoenskaarten (met prijzen tussen de 1.000 en 300.000 dollar). Mede daarom is in 2014 besloten dat de regel tijdelijk niet meer wordt gehandhaafd.

Altijd en overal camera’s

Ondertussen is wel duidelijk dat de meeste Amerikanen houden van sport. Alle verhalen en schandalen worden talloze keren herhaald. En als je wil is het mogelijk om vanaf donderdagavond tot zondagavond continu American Football wedstrijden of praatprogramma’s erover te kijken. Niet voor niets dat media bedrijven in de rij staan om documentaires en series te maken over de sport. Het meest opvallende voorbeeld in deze situatie komt van HBO. De zender die tegenwoordig vooral bekend staat als maker van Game of Thrones, maakt intussen voor het 11e jaar op rij de serie Hard Knocks. Hierbij wordt ieder jaar de voorbereiding van één NFL team gevolgd. Dit contract heeft waarschijnlijk miljoenen gekost, en de teams zijn er niet eens heel blij mee. Voor ieder team is de voorbereiding een tijd waarin de basis wordt gelegd voor het hele seizoen, en daar willen ze meestal niet continu 50 camera’s bij hebben. Echter, HBO heeft zoals gezegd de deal met de NFL, waardoor de teams weinig te kiezen hebben. Waar er tot 2011 nog altijd minstens één team zich vrijwillig aanmeldde, is het sindsdien vooral een verplichting. Om toch de teams een beetje tegemoet te komen zijn er drie regels die een team vrijstelling kunnen geven. Hierdoor bleven er dit jaar maar 8 teams over, en helaas voor de fans, waren dat vooral teams die nogal slecht zijn. Een positief puntje is daardoor wel dat ze de beste talenten hebben mogen kiezen in de NFL-draft van juni, wat voor interessante tv zou kunnen zorgen. Echter hebben ze gekozen voor een team dat zelfs dat niet had, dus is het hopen dat er dit jaar weer een speler bij zit die denkt dat dinosauriërs nooit bestaan hebben, maar bedacht zijn door Hollywood, of een speler die gelooft dat de aarde plat is.

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.