Blog

Niche social networks en de implicaties voor marketeers

Met het steeds belangrijker worden van social media als middel voor het behalen van marketing success is er ook veel meer aandacht voor social networks. Waar Facebook de miljard leden al heeft aangetikt, bestaat er ook een scala aan kleinere netwerken. Velen zijn bedoeld voor een wat kleinere groep mensen. In dit blog worden drie van deze niche social networks behandeld en worden er implicaties voor de marketeer gegeven.

Niche social networks

Niche social networks zijnwat kleinschaligere netwerken, specifiek bedoeld om interactie te creëren  rondom een bepaalde hobby of interesse. Zo zijn er niche social networks voor de rijken, Harry Potter fans en moslims. Door de specifieke doelgroep is er een veel grotere kans dat de content ook interessant is voor andere leden. Verder is het persoonlijker, de site is precies vormgegeven om informatie te geven over specifieke interesses, en je weet zeker dat degene waarmee je praat dezelfde hobby heeft. Een nadeel bijvoorbeeld is dat de social media activiteit wat meer gefragmenteerd word, zo zou je 5 verschillende accounts voor 5 verschillende netwerken moeten maken waarin jij interesse hebt.

Gentlemint en Pinterest

Waar foto-prikbord Pinterest oorspronkelijk de vrouw niet als doelgroep had zijn er voor vrouwen op Pinterest veel leuke foto’s te vinden van aparte kapsels, creatieve interieurs, trouwjurken, allerlei lekkernijen en celebrities. Kortom, op Pinterest is er genoeg te zien voor leuke ideeën of voor simpelweg een uurtje afleiding.Waar er op Pinterest bijna alleen maar vrouwen aanwezig zijn, heeft social network Gentlemint de man als doelgroep. Je kan er foto’s vinden van wapens, drank, en mooie auto’s. ‘Gentlemint is a place to find and share manly things’.

Zooppa

Zooppa is een social network waarin je een eigen reclame kan maken voor een bekend merk (Google, Amazon, Nike, Universal, etc.). Je bent echter niet de enige, want er zijn anderen met misschien wel creatievere reclames. De beste reclame krijgt een geldprijs als beloning en wordt bekeken door miljoenen andere mensen. Deze vorm van crowdsourcing is voor marketers erg interessant. Ze kunnen door middel van een korte omschrijving allerlei creatieve reclames ontvangen en zo met een originele commercial eindigen.

De implicaties voor marketeers

Aangezien de lezers van deze social media websites zelf ook foto’s en filmpjes erop zetten is het voor marketeers een bron van trends en actuele informatie over de voorkeuren van de niche. Wanneer marketeers zelf echter met ideeën komen, zal een foto meer bekendheid genereren. Een dergelijk medium is dus uitermate geschikt om snel in contact te komen met je doelgroep en waardevolle informatie uit te wisselen.

We zijn benieuwd op welke social networks jij actief bent, laat het ons weten via de comments onderaan.

The following two tabs change content below.

Anne

Laatste berichten van Anne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.