BlogInnovatieMarkethings.net recenseert

Nieuw jaar, nieuwe trends: Marketingtrends van 2018

Marketing Trends 2018

Aan het begin van een nieuw jaar kijken we bij markethings.net uit naar wat dit nieuwe jaar ons weer gaat brengen op marketing gebied. Nu 2018 net begonnen is, leek me het interessant om de voorspelde marketingtrends eens te bekijken. Hoever gaat de personalisatie binnen de marketing komend jaar evolueren? Welke offline en online trends gaan we tegenkomen? En welke nieuwe tools zijn hot? Je leest het in deze blog!

Om een effectief marketing strijdplan op tafel te leggen, is het van belang om mee met de tijd te gaan. Wat zijn de marketingtrends dit jaar? Waar liggen jouw kansen? Waar kun je op inspelen? Zomaar een greep van vragen die vast al een keer de revue zijn gepasseerd. Om een effectief marketing strijdplan te kunnen fabriceren, is het wellicht goed om eens te kijken naar een aantal marketing trends. Ik heb een kleine selectie van marketingtrends gemaakt die ik persoonlijk heel interessant vind. Elke trend heb ik daarbij voorzien van een rating (reeten) om aan te geven in hoeverre ik verwacht dat deze trend effectief kan zijn voor jouw marketing. Laten we eens kijken.

Lifecycle Marketing

Lifecycle marketing is een pseudoniem van een customer journey met een koppeling naar marketingtools die je kunt inzetten tijdens de customer journey. In lifecycle marketing wordt er een onderscheid gemaakt tussen paid, owned en earned media. Bij paid media moet je betalen om een boodschap over te brengen via een kanaal dat je niet zelf beheert. Bij owned media beheer je je eigen marketing kanalen. Earned media gaat meer over de publiciteit die jouw marketing oplevert. Zoals in een product lifecycle, is lifecycle marketing opgedeeld in een aantal fases. Het gaat om bereiken, acteren, converteren en engagen. Binnen elke fase worden dan de kanalen geplaatst die van toepassing zijn op jouw marketingstrategie. Vervolgens krijg je een beeld van de lifecycle van jouw marketingactiviteiten. Door dit constant te evalueren kun je makkelijker monitoren aan welke knoppen je moet draaien om de marketingmachine te optimaliseren. Een handige tool als je al marketing automation software inzet voor jouw marketingactiviteiten. Vier reeten!

Lifecycle marketing

— 4 / 5 sterren —

Personalisatie in Marketing

De roep van en om personalisatie steekt al maanden zo niet jaren de kop op. Het is onmisbaar voor bedrijven die personalisatie al op enige of een uitgebreide manier toepassen. Door een overkill aan content op social media wordt het steeds belangrijker om precies de juiste content naar de consumenten te sturen. Hoe kun je die boodschap zodanig overbrengen dat jouw doelgroep zich op jouw focust en je blijft onthouden?

Personalisatie in Marketing

‘Gewoon’ relevante content aan jouw doelgroep versturen! En kijk goed waar ze zich bevinden. Op het zakelijke deel van social media, het persoonlijke deel van social media of meer op streaming kanalen zoals Spotify of Youtube. Naast de content en het kanaal is het wel zo handig dat je jouw persona precies in beeld hebt, anders kun je de plank goed misslaan.

Zo kreeg ik onlangs een gesponsord bericht van Social Deal op mijn Facebook tijdlijn over een wasbeurt voor mijn auto. Het zou alleen wel handig zijn als ik ook zelf een auto zou hebben. Personalisatie is een lastige tool en je moet veel informatie verzamelen alvorens je personalisatie goed kan inzetten. Voor een bedrijf die hierin goed in is, zal dit ongetwijfeld een handige tool zijn, maar eenmaal foutieve content versturen kan ook irritatie opwekken. Vier reeten!

— 4 /5 sterren —

Video / Content Marketing

Dat video onmisbaar is, is velen vast niet ontgaan de afgelopen tijd. De verwachting is dat in 2018 al meer dan 75% van de content op social media video is. Maar niet alleen op social media is video een krachtige content tool. Ook in webshops op productpagina’s worden producten vaak voorzien van videocontent. Het word steeds meer een uitdaging om mensen te boeien. Je krijgt vaak niet meer dan 3 seconden de aandacht van jouw potentiële koper. Denk aan de advertenties in Youtube. Vaak kun je na 5 seconden de advertentie overslaan. Experimenteren met beeld, geluid en tekst zijn daarbij onontbeerlijk. Welke achtergrondmuziek werkt het best? Welke zinnen moeten we uitspreken? Wat moeten we laten zien en vooral niet laten zien? Facebook heeft zijn algoritme blijkbaar zo ingesteld dat langere video content wordt beloond door een hoger engagementcijfer. Ik denk dus dat je op ieder moment in de customer journey de consument verschillende content moet tonen. Enerzijds omdat het de mensen blijft boeien en anderzijds omdat de voorwaarden van kanalen erg verschillend zijn van elkaar. Daarnaast is video content een tijdsintensieve investering, maar wel een die veel waarde kan toevoegen aan jouw boodschap. Vierenhalve reet!

— 4.5 / 5 sterren —

Ephemeral Marketing

Een term die ik de laatste tijd ook steeds vaker tegen kom is ‘Ephemeral Marketing’. Anouk schreef er al eerder over, maar nu lijkt het echt heel populair te worden. Ephemeral staat voor kortstondig of vergankelijk. Het heeft te maken met de korte tijd die merken krijgen om mensen te interesseren. Generation Y en Z (geboren na 1995) zijn drukke mensen met weinig tijd. Snel handelen is het devies van deze generaties. Ephemeral content springt daar op in door exclusieve content te tonen die na het bekijken in veel gevallen verdwijnt. Een bekend en goed voorbeeld hiervan is snapchat. Ephemeral content is uniek, exclusief, snel en geeft het gevoel dat mensen dit niet mogen missen (fear of missing out). De uitdaging ligt vooral in een prikkelende, sterke boodschap te creëren in een fractie van een seconde. De tool is natuurlijk interessant voor grote merken met een groot bereik, maar ik vraag me af of het heel erg conversie verhogend is. Drie reeten!

— 3 / 5 sterren —

Experience marketing

De laatste trend die ik de moeite waard vind om te bespreken is ‘Experience marketing’. In lijn met de veranderende behoeften of levenswijze van generatie Y en Z is het showen van je merk op billboards of posters niet meer genoeg. Daarom is ‘Break through the clutter’ een lastig issue, maar Carlsberg heeft het goed door naar mijn mening. In onderstaande video zie je dat mensen echt wel even komen kijken of langer stil staan bij jouw merk als je ze nieuwsgierig weet te maken. Offline is dus nog niet helemaal dood. Een unieke offline ervaring is in mijn optiek wel een sterke toevoeging voor de likeability t.o.v. het merk van de consument. Het blijft alleen wel een dure en intensieve investering. Zeker om dat je de mensen niet in een grote massa tegelijk kan bereiken. Drieënhalve reet!

— 3.5 / 5 sterren —

Marketingtrends te over

Er zijn zoveel trends te vinden die belangrijk zijn voor een marketing strategie dat het goed is om een aantal trends te kiezen waar je je op wilt focussen. Je kunt namelijk lang niet alles doen, omdat het simpelweg te veel tijd en geld kost. Een afweging maken is daarom een goed idee. Er zijn namelijk nog veel meer trends te vinden die komend jaar belangrijk zullen zijn. Daarnaast zijn er tig marketinginstrumenten die nooit uit de tijd zijn. Weet jij misschien nog een leuke marketing trend? Schroom je niet om te reageren. Ik ben benieuwd!

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Een gedachte over “Nieuw jaar, nieuwe trends: Marketingtrends van 2018

  1. Leuk om te lezen wat de nieuwe trends zijn op het gebied van online marketing. Ik kom altijd weer dingen tegen die ik kan verbeteren of waar ik zelfs nog mee moet beginnen. Wel ben ik benieuwd hoe het zit met offline marketing. Dit lijkt mij ook nog steeds wel belangrijk. Vooral het laten zien aan mensen waar je zit, met bijvoorbeeld communicatiemiddelen in de tuin of aan je pand heb je kans dat mensen sneller naar je toe komen, dan wanneer dit niet te zien is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.