BlogConsumentengedragInnovatieMarkethings.net inspireert

Nieuwe magie in Disneyland

Geschreven door Tim van der Galiën – MARUG.nl 

Soms is het lekker om je weer even als een kind te kunnen gedragen. Ongegeneerd op de foto met Mickey Mouse, met een volle maag de achtbaan instappen en aan het eind van de dag een veel te dure knuffel kopen. Het pretpark is hier eigenlijk de ideale plek voor. Helaas is het voor veel mensen niet bepaald een wekelijks ritueel om een pretpark te bezoeken. Het is niet alleen vrij duur, maar het grootste obstakel zit vooral in het feit dat pretparken bijna nooit veranderen. Daar komt echter verandering in: Disney heeft één miljard dollar geïnvesteerd in een armbandje en dat kan wel eens magische gevolgen hebben…

Tinkerbell brengt je bestelling

Elke pretparkbezoeker heeft inmiddels wel eens een poging gewaagd om de App van het betreffende pretpark te downloaden, maar kwam er vervolgens vaak achter dat de kaart veel te klein was. Ook het verzamelen van punten door in attracties te gaan draait met regelmaat uit op een teleurstelling omdat je je negen van de tien keer in de achtbaan pas realiseert dat je nog moet aanvinken op je smartphone dat je er in zit. Het gebruik van de smartphone is dus niet voor alle toepassingen even praktisch. Maar wat dan wel?

 

In Disney World Orlando (VS) kunnen alle bezoekers sinds kort een MagicBand krijgen: een armbandje met locatie- en informatietechnologie. Geen revolutionaire innovatie, maar wel een revolutionaire toepassing. Allereerst is het een logistieke uitkomst voor zowel de klant als het pretpark. Papa kan de hamburgers alvast bestellen terwijl de kinderen nog even in de Space Mountain willen. Eenmaal aangekomen bij het restaurant rennen de kinderen naar een tafel en nog geen minuut later staat Tinkerbell aan tafel met de bestelling en begroet de kinderen bij naam. Het gebruik van locatietechnologie zorgt voor een geweldige customer experience; geen wachtrijen voor papa en een stel betoverde kinderen.

Het spel kan beginnen

Nu wordt het echter pas écht leuk: overal in het park staan paaltjes en punten met een Mickey logo waar kinderen hun bandje voor kunnen houden. De kleine avonturiers worden vervolgens uitgedaagd met opdrachten, kunnen punten verzamelen en worden verteld wat er te zien of te horen is. Een belangrijke factor in het laten deelnemen is het creëren van extrinsieke motivatie: er kunnen echte achievements worden behaald waarmee de kinderen ook (echt) iets kunnen winnen, zoals bijvoorbeeld een coupon voor een ijsje. Omdat alle bandjes persoonsgebonden zijn wordt er voor iedereen een eigen customer journey gecreëerd. Het bandje is de sleutel tot de virtuele wereld van Disney, want op het MyMagicPlus platform gaat het speelplezier gewoon door.

Ook papa en mama worden blij

Toch is de armband misschien nog wel een grotere uitkomst voor papa en mama. Zo is de fastpass verleden tijd, kan de gekochte merchandise worden afgeleverd op de hotelkamer en is ook het gebruik van cash overbodig. De armband kan worden gekoppeld aan een creditcard en hotelkamer, waardoor alle kosten makkelijk kunnen worden bijgehouden.

De toekomst ligt open

De toewijding van Disney om dit project te laten slagen is groot en dat is vooral te wijten aan de potentiële boost die het pretparken kan geven. Door een soort virtuele laag over het park heen te bouwen is het veranderen van factoren ineens veel makkelijker dan vroeger.

Een bocht in een achtbaan kun je niet snel aanpassen, maar het verhaal er om heen wel.

Achter de schermen wordt er dan ook hard gewerkt aan de volgende stap: een pretpark waarin ieder kind een eigen Disney avontuur beleefd en kan worden bereikt op verschillende punten op zijn reis, zonder in te hoeven checken bij de Mickey Mouse paaltjes.

De mogelijkheid om de customer journey uit te breiden en tot kort voor, maar ook na bezoek makkelijk aan te passen is misschien wel dé oplossing voor de lage frequentie van terugkerende bezoekers in pretparken. Straks kunnen we niet ieder jaar, maar iedere dag de poorten van een nieuwe magische wereld openen met een simpel, maar slim armbandje.

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.