BlogE-commerceMarkethings.net informeert

Nieuwe trend: Transformationele Positionering

Een groeiende trend in reclameland is het begrip transformationele positionering. Steeds meer commercials volgen deze benadering. Markethings.net houdt je op de hoogte.

Transformationele positionering?

Om bij het begin te beginnen: traditioneel gezien is veel product positionering gebaseerd op informationele positionering. Dit houdt in dat de marketing communicatie probeert de kenmerken van het product te koppelen aan de behoeften van consumenten, of andersom… Dit is dus vooral een cognitieve strategie. Transformationele reclame echter, is een meer gebaseerd op affectieve begrippen. In plaats van de kenmerken van het product draait het nu om het productgebruik. Dit productgebruik wordt dan gekoppeld aan sociale of psychologische behoeften. In Jip-en-Janneke taal: gebruik dit product en voel je fijn!

[adrotate banner=”9″]

Als je erop gaat letten zie je dit steeds vaker op tv. Een mooi voorbeeld hierbij zijn reclames voor tandpasta en tandenborstels. Traditioneel gezien richtten deze zich vooral op hun productkenmerken en de directe behoefte van de consument. Behoefte: gezond gebit, oplossing: onze tandpasta. Wat je tegenwoordig steeds meer ziet is een meer indirecte benadering: onze tandpasta heb je nodig zodat je je gelukkig voelt. Een mooi voorbeeld hierbij is deze reclame van OralB. Het gaat om een product voor wittere tanden. Er wordt niets gezegd over producteigenschappen, of de voordelen van het product voor een gezond gebit, de directe behoefte van de consument. De achterliggende gedachte is als volgt: gebruik dit product zodat je je prettig voelt, je hebt dit nodig voor de ideale bruiloft, het gaat dus om een indirecte, meer affectieve behoefte: je op je gemak voelen met je gebit. Oordeel zelf:

http://www.youtube.com/watch?v=xouKR3Vfav4

Deze transformationele positionering lijdt tot meer affectief georiënteerde reclames. Dit heeft wel een nadeel. Bij informationele positionering kan de reclame vooral saai zijn. Wanneer er telkens wordt gepoogd je een emotie op te leggen, of een affectieve behoefte te scheppen kan ik me goed voorstellen dat dit in plaats van saai, eerder ronduit irritant wordt. Wel verfrissend, een keer geen witte jassen (die experts moeten suggereren), maar een witte jurk.

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Nieuwe trend: Transformationele Positionering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.