BlogMarkethings.net inspireertOverig

Nieuwsverspreiding via social media

Vlucht 1549 van US Airways crasht in de rivier de Hudson. Het is 15 januari 2009. Het allereerste bericht van de crash naar de buitenwereld werd geplaatst op twitter door Jim Hanrahan: ‘I just watched a plane crash into the hudson rive in manhattan’. Terwijl op dat moment op de FlightStats website stond dat het (neergestorte) vliegtuig 26 minuten te laat was, maar nog steeds en route naar haar eindbestemming.

tweet hudson crash

Dit is één van de vele voorbeelden van nieuws dat zich in een razend tempo kan verspreiden over het internet en dus over de wereld. Een makkelijk en handig medium hiervoor is social media. Social media staat vooral bekend als medium om contacten te onderhouden, echter wordt het steeds meer gebruikt voor de eindeloze stroom van nieuws. Het is dé manier om iets te delen met miljoenen andere mensen.

Social media gebruikers

Pew Research heeft onderzoek gedaan naar de proportie mensen die nieuws verkrijgen, gecombineerd met de totale raakvlakte van de site. Het onderzoek laat zien hoeveel Amerikaanse adolescenten informatie te weten komen over bepaalde kwesties aan de hand van social media. Facebook neemt de leiding met 30% van de 64% Amerikaanse gebruikers die op dit sociaal netwerk nieuws verkrijgen. Vervolgens  verkrijgen van de 51% Youtube-gebruikers en 16% Twitter-gebruikers respectievelijk 10% en 8% nieuws via deze sociaal netwerken.
Opmerkelijk is het sociaal netwerk Reddit; een nieuws en entertainment website waar gebruikers inhoud kunnen toevoegen aan de hand van links of text posts. Slechts 3% van de Amerikaanse adolescenten gebruikt dit netwerk, waarbij 2/3e van hen op deze manier nieuws verkrijgt. Dit is procentueel gezien dus verreweg het meest nieuws verkrijgende sociaal netwerk.

tag 2

Het belang van social media

Bij grote nieuwsgebeurtenissen zijn sociale netwerken tegenwoordig  van groot belang. Het is de plek bij uitstek om ooggetuigen te vinden. Tientallen ooggetuigen van de schietpartij tijdens de première van de film The Dark Knight Rises schreven over de gebeurtenis op Twitter en Facebook. Voor journalisten is het vervolgens heel eenvoudig deze mensen te contacteren om hen hun verhaal te laten doen.  Tevens worden via social media vaak de allereerste berichten gepost over gebeurtenissen, denk maar aan de Hudson crash die hierboven is vermeldt. Zo zijn er nog talloze andere voorbeelden waar social media het eerste bericht naar de buitenwereld bracht over een schokkende situatie.

 

trijntje facebook

De kracht van social media

Berichten via social media verspreiden zich in een razend tempo. Voor nieuwsverspreiding is dit zeer positief maar het geldt helaas niet alleen maar voor nieuwsberichten. Een leuk voorbeeld van de hedendaagse kracht van social media speelde twee weken geleden af, toen Trijntje Oosterhuis een bericht plaatste op Facebook waarop stond dat ze voor elke like één euro zou overmaken op giro 555 voor de ramp in de Filipijnen. In no time was haar bericht massaal geliket. Toen dit aantal richting de 200.000 ging, is het bericht van Facebook en Twitter gehaald. De kracht van deze netwerken was dus duidelijk onderschat met deze actie.

The following two tabs change content below.

Dionne

Laatste berichten van Dionne (toon alles)

Een gedachte over “Nieuwsverspreiding via social media

  1. Door de snelle groei van het internet, krijgen kinderen steeds meer te maken met kritiek via het web. Ze worden op social media gepest, uitgescholden, of op een andere wijze negatief benaderd. Het is aan de ouders om hier goed mee om te gaan door onder andere in gesprek te blijven met hun kind. Het is het belangrijk dat ouders in gesprek blijven met hun kind. Ieder probleem waar zij tegenaan lopen dient serieus genomen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.