Blog

Nintendo speelt zich uit de harten van zijn klant

YouTube is een medium waarop je zo’n beetje alles vrijblijvend kan plaatsen en delen met je vrienden, en als je het goed doet kan je er nog een zakcentje aan verdienen ook. Langzamerhand begonnen marketeers te adverteren op deze video’s waardoor het een win-win situatie werd, maar nu heeft Nintendo toch echt de volgende stap gezet.

Wanneer je meer dan een bepaald aantal hits op youtube hebt kan je partner worden van youtube. Dit houdt in dat je youtube toestaat advertenties en reclame op je kanaal toe te staan in ruil voor een vergoeding. Zo kreeg een vrouw die een video van haar tweeling ‘Merle en Stijn’ van korter dan een minuut op het internet plaatste al snel 3 miljoen hits. De vrouw krijgt nu dagelijks al snel een bedrag tussen de € 12 en € 20 euro voor dit ene filmpje. Het is daarom niet gek dat sommige mensen hard bezig zijn om leuke filmpjes te creeëren om vervolgens miljoenen hits te genereren en dus een degelijk inkomen binnen krijgen.

Nu lijkt het advertentie systeem toch een keerzijde te krijgen. Nintendo heeft namelijk het recht geclaimed om voor, tijdens en na Nintendo-gerelateerde video’s van YouTube-gebruikers advertenties te plaatsen. Een YouTube-gebruiker merkte op dat Nintendo de inhoud van één van zijn video’s claimde. Dat betekent niet alleen dat Nintendo het recht heeft om advertenties te draaien gedurende de video, maar ook dat de gebruiker in kwestie zelf geen geld kan verdienen aan de video.

Nintendo laat in een statement weten dat het een officiële YouTube-partner is en dat het sinds februari 2013 zijn copyright in de YouTube-database heeft toegevoegd. Volgens het bedrijf verandert dit niets aan de meeste video’s van gebruikers, maar heeft Nintendo nu wel het recht om advertenties te plaatsen. “We willen dat fans het leuk blijven vinden om Nintendo-content te delen op YouTube,” zo laat het bedrijf weten, “en daarom hebben we besloten om video’s die onze IP’s bevatten niet te blokkeren.”

Met andere woorden, In plaats van te proberen om inhoud met betrekking tot Nintendo-spellen te verbieden, willen ze gewoon geld verdienen aan de video’s waar anderen hard aan gewerkt hebben. Dat is natuurlijk niet veel beter. Het komt over als goedkoop en lui en zal mensen in de toekomst demotiveren om video’s te maken en te plaatsen op het kanaal. Nintendo had hier een prachtig en gratis marketing kanaal, maar doordat ze besloten hebben er geld aan te willen verdienen zullen ze nu misschien nog veel meer verliezen.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.