Blog

Old School Adverteren

De manier waarop marketing wordt ingezet is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Vooral in advertenties komt dit duidelijk naar voren. Deze veranderingen komen niet alleen voort uit wijzigingen in strategie, maar ook door ontwikkelingen in de maatschappij. Wat heeft deze veranderingen veroorzaakt? Als toelichting onder meer advertenties van Mars en Coca-Cola. Adverteren, toen en nu!

Waar komen de veranderingen in adverteren vandaan?

In de jaren ’50 van de vorige eeuw werden frisdrank regelmatig gepromoot voor consumptie door kleine kinderen en baby’s. In advertenties werd zelfs aangeraden om 7-up te mengen door melk voor zuigelingen. Tegenwoordig zijn zulk soort advertenties echter ondenkbaar. Hoe komt dit? Er zijn verschillende redenen voor veranderingen in adverteren. Wat opvalt bij het zoeken naar advertenties van voor de jaren ’60 en ’70 is dat discriminerende uitlatingen veel vaker voorkwamen. Er is een groot aantal advertenties dat nu echt niet meer zouden kunnen door racistische en seksistische uitlatingen. In de gallery onderaan deze blogpost kunnen een aantal voorbeelden hiervan worden gevonden. Ook veranderingen in wet- en regelgeving hebben bijgedragen aan een nieuw reclame landschap. Onder andere voor de bescherming van kinderen en jongeren. Reclame voor drank mag tegenwoordig geen personen onder de 25 meer tonen, voor tabaksreclame is deze grens zelfs 30 jaar. Alcohol mag trouwens ook op geen enkele manier in beeld brengen dat het nuttigen van drank leid tot sociaal succes. Omdat drinken vaak plaatsvindt bij sociale gelegenheden leidt dit tot lichtelijk schizofrene reclames. Deze reclames proberen vaak een druk en gezellig feest te schetsen waar alcohol wordt gedronken, en tegelijkertijd mag dit laatste op geen enkele manier leiden tot sociaal succes. Zelfs alleen de suggestie dat drank is geconsumeerd, zonder dit in beeld te brengen is verboden. Deze reclame voor Heineken is een voorbeeld hierbij. Flesjes Heineken komen meerdere malen in beeld, maar het daadwerkelijk consumeren blijft uit.

Daarnaast komen veranderingen in adverteren voort uit wijzigingen in strategie. Hieronder twee merken, Mars en Coca-Cola, die nu een andere boodschap uitdragen.

Mars

 

De chocolade reep in de zwart met rode verpakking werd voor het eerste geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk in 1932 door Forrest Mars. Deze Forrest was de zoon van Frank Mars, die in de Verenigde Staten veel succes had met zijn Milky Way reep. (Dit is overigens niet hetzelfde snoepje als in Europa met de naam milky way wordt verkocht.) De ingrediënten zijn over de jaren nauwelijks veranderd. Dit geldt echter niet voor de advertenties. De linker advertentie komt uit de jaren ’50. In de afbeelding en tekst worden de ingrediënten en kwaliteit benadrukt. Qua tekst bevat de moderne versie alleen de woorden ”work – rest – play”. Of zoals de Nederlandse slogan: ”Mars geeft je energie”. De meer rationele benadering uit de fifties is veranderd van een lekker kwaliteits-tussendoortje in een energiebron. Mogelijk komt dit door de focus op gezonde voeding die steeds meer begint te overheersen. De calorie rijke ingrediënten worden niet meer genoemd, alleen dat je er weer van aan de slag kunt. Snickers heeft een vergelijkbare aanpak: ”You’re not yourself when you’re hungry”.

Coca-Cola

Coca-cola zoals we dat nu kennen begon als alcoholische drank met extract van cocabladeren. Het drankje werd ontwikkeld door John Pemberton als alternatief voor de morfine verslaving waarmee hij worstelde nadat hij gewond was geraakt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Mede door overnames en de Amerikaanse drooglegging heeft cola de vorm gekregen waarin we het nu kennen.

In de advertentie van halverwege de twintigste eeuw wordt cola nog weergegeven waarvoor het bedoeld was: als oppepper. Wat dat betreft heeft het wel wat weg van de moderne reclames voor chocorepen zoals eerder beschreven. Tegenwoordig heeft cola een meer affectieve benadering gekozen voor haar reclames: cola als sociaal bindingsmiddel.

Gallery:

Tot slot nog een aantal advertenties waarvan we het concept vandaag de dag niet meer op straat zullen aantreffen:

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.