Omgaan met de hittegolf, want iedereen wil dan cool zijn

Persoonlijk denk ik altijd dat wanneer er sprake is van een hittegolf, dit een goede reden is om een Mediterrane levenswijze te hanteren. Dit houdt voor mij het volgende in: veel  bezoekjes plegen aan de lokale Italiaanse ijsmaker op de scooter, een auto wordt toch alleen maar te heet van binnen en op de fiets moet je nog uitkijken dat je niet levend verbrandt. Om vervolgens naar het dichtstbijzijnde strand te rijden en met een linnen overhemd Mr. Bountyman te spelen. Helaas zit ik de komende tijd in Tilburg (waar het ook vandaag dik over de 30 graden Celsius gaat worden).


Vespa

Voor degenen die de hitte moeten zien te overleven, zei het op een camping, een eiland met een luchtvochtigheidspercentage van 90% en 40 graden Celsius of gewoon in Tilburg heb ik hier een paar tips om ‘cool’ te blijven met beperkte middelen. 

Cheat the heat

Eet minder maar eet vaker, en spicey!

Wanneer je gegeten hebt verbruikt je lichaam energie om je zojuist verorberde monster BBQ-burger te verwerken, een bijproduct van deze verwerking is warmte, een bijproduct dat in koud weer zeer welkom is, maar met een hittegolf niet zo. Door meer frequent kleinere maaltijden te eten, heeft je lichaam een minder zware ‘verwerkings-last’, waardoor je lichaam minder warmte produceert. Daarnaast is spicey-food geen slecht idee met warm weer, door ‘heet’ te eten ga je lekker zweten wat ook verkoelend werkt, Mexicanen zijn zo gek nog niet met hun Tabasco!

chilly-burns.jpeg

Wat heb jij voor verkoeling over?

Verkoeling is lekker, maar je wil ‘cool’ zijn

Hoewel verkoeling heerlijk kan zijn, is zweten wellicht niet ‘cool’. Om ervoor te zorgen dat je niet hoeft te zweten kun je de volgende tips ter harte nemen;

  • Maak van je kelder een hangplek, daar is het namelijk 10 tot 15 graden koeler!
  • Stop je polsen zo nu en dan onder de koude kraan. In je polsen zitten flinke aders verwerkt, door die te koelen circuleer je als het ware koel bloed door je hele lichaam!
  • Neem geen koude douche voor het slapen gaan, je lichaam wil dit vervolgens gaan compenseren door extra lichaams-hitte te genereren, je kan beter je beddengoed even in de vriezer leggen voordat je gaat slapen, wanneer je in een koel bed slaapt, dut je sneller in.

Het kan ook helpen door letterlijk aan kou of winterse dingen, zoals sneeuw of ijs, te denken. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een daling kan realiseren in je lichaamstemperatuur!

1 thought on “Omgaan met de hittegolf, want iedereen wil dan cool zijn”

  1. Emiel schreef:

    Volgens mij verdwijnt heel veel lichaamswarmte via je hoofd – dus even de haren natmaken helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.