Analytics en DataBlogCommunicatieConsumentengedragInnovatieMarkethings.net inspireert

Omnichannelmarketing: geurige kansen en ontwikkelingen

Het tegelijk inzetten van meerdere kanalen om klanten via deze diverse kanalen te kunnen bedienen en bereiken: omnichannelmarketing. Bij omnichannel ben je op zoek naar de juiste communicatiemix om je klant effectief te kunnen bereiken. Waarschijnlijk denk je hierbij direct aan een fysieke winkel en het internet. Echter: internet is niet alles. Ik hoop jullie meer uitleg te kunnen geven over de gave mogelijkheden van het uitvoeren van omnichannelmarketing. Om een bedrijf extra te kunnen onderscheiden van concurrenten, zoom ik hierbij in op de innovatieve kans die zintuigelijke stimuli een bedrijf kunnen bieden.

Er wordt door veel marketeers gelukkig steeds kritischer gekeken naar het internet. Ja het is snel. Ja het is goedkoop. Maar is het ook wel effectief? De respons via het internet neemt steeds meer af. Waar kun je dan nog meer aan denken? Nou, bijvoorbeeld aan de klassieke brievenbus. Direct mail via traditionele post is nog steeds populair en biedt wel degelijk de gewenste respons. Veel mails worden na het openen binnen zo’n 2 seconden al verwijdert. Daarnaast wordt slechts 21% van de mails überhaupt geopend, zo blijkt uit onderzoek naar e-mail analytics van Litmus. Waarom werkt een fysieke brief dan wel? Uit onderzoek van Royal Mail blijkt dat een boodschap via de post als ‘serieuzer’ wordt ervaren. Zo valt een brief meer op, besteed men er meer tijd aan en geeft men een brief een algemeen hogere waardering dan een mail. Wel kost het men meer tijd en moeite om op een brief te antwoorden dan op een mail. We zien dan ook een hoger direct respons percentage bij e-mails. Echter, als jouw boodschap meer tijd vraagt om te lezen; maak dan echt gebruik van een brief. Tot slot wordt fysieke ‘mail’ gezien als een medium met autoriteit en is dus beter geschikt voor het realiseren van loyaliteit dan een mail.

Omnichannel marketing

De combinatie van zowel mail als post blijkt het aller sterkste uit te pakken. Dus denk bijvoorbeeld niet dat je er met een fysieke winkel en een nieuwsbrief bent. Wil je omnichannelmarketing goed uitvoeren, laat de kanalen elkaar echt versterken en ondersteunen.

Sensory Marketing

Wil je je als bedrijf daadwerkelijk onderscheiden van de massa? Betrek dan de echte customer experience in je omnichannelmarketing. Veel marketeers zijn druk bezig met het integreren van social en mobile in de customer experience, maar vergeten hierbij het belang van onze zintuigen. Men blijkt namelijk te zoeken naar ervaringen die zintuigen prikkelen. Klinkt als een ideale kans om dit te integreren met je omnichannelmarketing strategie, of niet soms?

De focus ligt bij veel uitingen van bedrijven op gezichtsvermogen. Dit is niet heel gek, vaak is dit tenslotte ook wel het dominante zintuig. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van muziek in een winkel op het koopgedrag van consumenten. Of aan de associatie van het geluid van in een appel bijten met versheid en kwaliteit. Geluid kun je online simpelweg aan je website toevoegen voor een betere customer experience.

sensory marketing
Sensory Marketing

Geuren geven echter de sterkste verbintenis met het geheugen. Geur online realiseren lijkt vrijwel onmogelijk zal je misschien denken. Toch zijn steeds meer bedrijven hier mee bezig. Zo worden apps ontwikkeld waarmee je geuren kunt delen en verspreiden. Dit staat echter nog flink in de kinderschoenen. Want wil je de geur echt kunnen ruiken, heb je toch echt een prijzig apparaatje nodig om aan te sluiten op de smartphone. Smaak is nog niet gedigitaliseerd maar met omnichannelmarketing is de herinnering aan een smaak wel degelijk op te roepen. Uit onderzoek is gebleken dat smaak heel gevoelig is voor invloeden van productinformatie, reclame en verpakkingen. Het is dus heel simpel: accentueer de smaak van je product in uitingen en je wordt beter beoordeeld. Misschien kan men over een paar jaar geuren en smaken digitaal verspreiden.

De meeste bedrijven focussen zich op visuele prikkels maar vergeten dit dan weer terug te laten komen in hun app, website en andere communicatie. Zonde. De snelle technologische ontwikkelingen bieden kansen om een omnichannel customer experience door sensory marketing op innovatieve manieren leuk te maken. Dus kijk eens goed om je heen welke bedrijven de toekomst wel begrijpen. Ik zie het wel voor me.. thuis komen van je werk en een heerlijke pizza geur in je woonkamer aantreffen bij het openen van een eetbestelapp. Laat de toekomst ons weer verrassen!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.