Blog

Online datingsites: pure marketing

Geplaatst

Online datingsites zijn een wereldwijd populair verschijnsel. Zo bezoeken naar schatting ruim 20 miljoen mensen minimaal één keer per maand een datingsite. Ook in Nederland zijn datingsites nog steeds razend populair. Zo word je vrijwel elke dag minstens één keer geconfronteerd met een reclame van een datingsite.

Nederlandse datingsites

Naast de populariteit van de Nederlandse datingsites, blijken deze ook nog eens erg succesvol. Zo startte, volgens een onderzoek van Maurice de Hond, liefst 21 procent van de relaties in Nederland, na een eerste kennismaking via een datingsite. Tevens wordt door het CBS verwacht dat het aantal Nederlandse singles de komende 10 jaar zal groeien naar 3 miljoen. Mensen blijven langer single en gaan vaker uit elkaar. Het ligt daarom ook in de lijn der verwachting dat de datingsite een interessant medium blijft voor alleenstaande mensen. De markt voor datingsites lijkt dan ook nog niet verzadigd en dit komt terug in het grote aanbod van deze datingsites. Lexa, e-Matching, 50plusmatch, eDarling en Secondlove zijn datingsites waar we waarschijnlijk allemaal al weleens van gehoord hebben. Het is interessant om de marketing achter dit fenomeen eens onder de loep te nemen.

Marketing

Datingsites zijn te definiëren als een product binnen een markt, namelijk de datingmarkt. Er zijn meerdere merken, namelijk de verschillende datingsites, die ongeveer hetzelfde product aanbieden, namelijk contact met andere mensen op deze datingsites. Deze merken zijn op een bepaalde manier gepositioneerd om zo de juiste doelgroep te kunnen bereiken. Opvallend is dat veel datingsites zich op een niche markt richten. Zo richt e-Matching zich op hoger opgeleiden, 50plusmatch richt zich op ouderen en Secondlove richt zich op mensen die al bezet zijn maar de intentie hebben om eens discreet, maar toch spannend, vreemd te gaan. Secondlove is erg populair, getuige onderstaande reclame die lange tijd op verschillende televisiekanalen te zien was.


Bij de positionering van een merk hoort ook een keuze voor de plek waar je wilt adverteren. Zo is het meer waarschijnlijk dat je op Q-Music een advertentie hoort over e-Matching dan op Radio Veronica. Naast de positionering is het natuurlijk van belang dat er nog meer aandacht besteed wordt aan branding. Te denken valt hierbij aan een herkenbare slogan. In dit aspect is Lexa overduidelijk de meest succesvolle. ‘Lexa, als het om daten gaat’ is namelijk een slogan die een groot deel van Nederlandse bevolking zal kennen. Hierdoor zullen consumenten waarschijnlijk het eerst aan Lexa denken bij een datingsite. Een knap staaltje branding dus.
Ook customer relationship management is van belang. Zeker wanneer je merk een vrij spraakmakende datingsite is, zoals bijvoorbeeld Secondlove. Om eventuele vragen te beantwoorden, om misverstanden uit de weg te gaan en om actueel bezig te zijn met vreemdgaan, hebben zij de website www.secondloveblog.nl opgericht. Een leuk platform naast hun core product om zo toch hun klanten in een bredere zin te behagen.

Al met al gaan er dus erg interessante marketingstrategieën schuil achter de online datingsites en daarom is dit erg leuk om in de toekomst in de gaten te houden!

Door: Tom

Een gedachte over “Online datingsites: pure marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.