Analytics en DataBlogInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Wat is online sentiment analyse? 2 gratis tools om te experimenteren

Deze week schreef Constant Pieters al over de invloed van Word of Mouth (WOM) en hoe het een positief en negatief geladen boodschap kan dragen. Ook schreef Marly Brons over Influencer Marketing en hoe bepaalde personen steeds meer invloed kunnen hebben via social media. Deze blog gaat over Online Sentiment, een onderwerp wat hier perfect op aansluit. Het blijkt dat consumenten gemiddeld wel 90 keer per week een merk noemen in gesprekken met familie en vrienden (Keller Fay, WOMMA, 2010). En met de komst van sociale media en het Web 2.0 verschuift deze mondelinge overdracht zich steeds meer naar de online omgeving.

Wat is online sentiment

Online sentiment is dus eigenlijk niks anders dan doodgewone WOM, maar dan online. Mensen kunnen hun mening en ervaring delen d.m.v. Tweets, reacties, posts, blogs, foto’s, video’s en ga zo maar door. Via slimme algoritmes kan worden bepaald wat de richting is van een boodschap; positief, neutraal of negatief. Er wordt dus gekeken naar de houding van de afzender over een onderwerp en hoe de informatie door de lezer wordt geïnterpreteerd. De enorme impact die social media kan hebben op een merk, wordt pas duidelijk als het misgaat. Zo gaat het sentiment voor de NS op een sneeuwdag weer fors omlaag door alle vertragingen en had ook de ING een forse daling in sentiment na een grote storing. Het is dus enorm interessant voor marketeers om te weten hoe er over hun product of service wordt gesproken. Online sentiment analyse zorgt hier dus voor meer duidelijkheid.

Gratis online sentiment analyse tools

Nu bestaan er honderden applicaties om dit te meten, en grotere bedrijven betalen hier ook vaak voor. Maar voor ons, de simpele marketing studenten, bestaan er ook een aantal gratis websites om inzicht te krijgen wat online sentiment nu eigenlijk kan betekenen:

1. Social Mention

Social mention is mijn persoonlijke favoriet van deze twee. Het laat precies zien waaruit de berichten bestaan en geeft een duidelijke richting aan het sentiment. De analyse is in real-time dus je kan meteen zien waar en hoe mensen over een onderwerp praten. Helaas is het niet mogelijk de berichten te bekijken die ouder zijn dan één maand. Zoek je bijvoorbeeld op ”Tilburg University”, zie je dat sommige negatieve resultaten nog terug zijn te traceren naar de frauderende Diederik Stapel.

social mention image

2. Topsy

Topsy lijkt in mijn ogen vooral op een Twitter data mining applicatie, maar de site neemt ook andere berichten mee in de analyse. Het betreft hier natuurlijk een gratis versie die de verkoop van de PRO versie moet stimuleren. Twitter is vanzelfsprekend ook van grote waarde voor online sentiment.  Zoek je op ‘’Sochi’’ zie je dat de tweets per dag enorm dalen na afloop van de Olympische spelen. Een leuke functie van Topsy is dat via de knop ‘’influencers’’ je precies kan zien welke mensen de meeste berichten teweeg brengen.

topsy image

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.