BlogE-commerceMarkethings.net informeert

Online vs offline retailing in 2015

onlinevsoffline2

Naast V&D heeft nu ook Macintosh aangekondigd dat het op omvallen staat. Macintosh is het moederbedrijf van onder meer Scapino, Invito, Manfield en Dolcis. De offline retailers lijken het er zwaar mee te hebben nu ook deze grote namen dreigen weg te vallen uit de Nederlandse binnenstad. Dit lijkt een logische ontwikkeling gezien de stijgende lijn van online winkelen. Het CBS kwam vorige week met de cijfers van online winkelen ten opzichte van het traditionele winkelen.

De cijfers

Onderstaande grafiek geeft aan hoeveel mensen een aankoop hebben gedaan in de afgelopen vier jaar. Gemiddeld gezien heeft 77% van de personen van 12 jaar en ouder iets online besteld in 2015. Met name ouderen in de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar hebben het licht gezien, zoals te zien is in de grafiek. Zij hoeven niet meer per se naar Bart Smit te fietsen wanneer ze hun kleinkinderen een cadeautje willen geven.

onlineaankopen

Online vs Offline

De omzet van online retailing is gestegen met 19% ten opzichte van 2015. Terwijl de omzet van de totale detailhandel maar steeg met 1%. Dit geeft aan dat de online retailing nog steeds sterk aan het stijgen is en dit de komende jaren zo zal blijven gaan. Gezien traditionele winkeliers soms vastzitten aan huurcontracten van winkelpanden, is het lastig voor hen om zich snel aan te passen naar de dalende vraag naar fysieke aankopen. Ook andere vaste lasten zoals vaste werknemers zorgen ervoor dat veel retailers in de problemen komen. In de infographic hieronder kun je goed zien hoe groot de stijging van online retailing is in Nederland.

infographic_thuiswinkel_markt_monitor_q3-page1

Mannen geven meer uit dan vrouwen

Gezien kleding een van de populairste productgroep is om online te kopen, zou je denken dat vooral vrouwen veel online besteden. Echter blijkt uit de cijfers dat juist de mannen een stuk meer besteden. Ze doen niet alleen vaker online aankopen maar geven ook meer uit per aankoop. Mannen kopen namelijk twee keer zoveel online als vrouwen. Omdat mannen voornamelijk duurdere diensten kopen zoals elektronica, software en hardware geven ze per aankoop ook nog eens meer uit.

Traditionele retailing

De traditionele retailers hebben het zwaar. De omgeving in veel binnensteden weegt niet op tegen het gemak van online shoppen. Panden staan leeg wat een onaantrekkelijk beeld geeft. De prijzen van producten zijn hoger gezien de hoge huur die betaald moet worden. Daarnaast is parkeren in de stad is zo duur dat je voor hetzelfde geld 20 pakketjes op een neer kan laten gaan naar je eigen woonkamer.

Traditionele retailing zal meer op de beleving moeten focussen, gezien het product an sich sneller en goedkoper online gekocht kan worden. Verder zijn retailers afhankelijk van de overheid die de huren in de binnenstad zal moeten verlagen en het arbeidsrecht moeten versoepelen om de traditionele retailers competitiever en flexibeler te maken. Hopelijk zullen hierdoor de binnensteden van Nederland levendig blijven waardoor we toch nog gezellig de stad in kunnen gaan.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.