BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Onze jaarlijkse traditie in mei: Moederdag

Moederdag! Gisteren was het weer zover. Wat ik ervan vind? Ik vind het commerciële onzin. Ik geef mijn moeder liever spontaan een bosje bloemen of doosje bonbons. En desondanks heb ik toch wat kleins gekocht. Ik heb me weer eens laten verleiden door de leuke Moederdag cadeauverpakkingen in de winkels…

Moederdag bloemen

De geschiedenis van Moederdag

Moederdag is een jaarlijkse traditie die wordt gevierd ter ere van het moederschap. In Nederland valt Moederdag altijd op de tweede zondag van mei. Net als gisteren! Maar, het wordt in nog veel meer landen gevierd. Het vereren van moeders is een eeuwenoude gewoonte. De Grieken begonnen hier al lang geleden mee.  Rond het midden van de negentiende eeuw werd Moederdag voor het eerst gevierd in Amerika. Hierna volgden er vele landen over de gehele wereld. Onder andere België, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk doen mee aan deze gezellige traditie.

Wat is nu eigenlijk de bedoeling?

Het verwennen van moeders, dat is waar het om draait tijdens Moederdag. Op school maken kinderen mooie knutselwerkjes met de niet te vergeten, welbekende moederdaggedichtjes. Vaak krijgen moeders ontbijt op bed en kleine andere cadeaus.  Je kent het wel, een leuk bosje bloemen of een geschenkset van Dove of Rituals. Oma speelt ook een grote rol op Moederdag. Hier brengen veel gezinnen even een bezoekje aan, want zij is ten slotte de oudste moeder van de familie. Gezellig op de koffie bij oma mag daarom niet ontbreken!

moederdag cadeaus

Moederdag reclames en nep-aanbiedingen

Begin mei is het weer zover, de Moederdag-aanbiedingen vliegen je om de oren. Voor bloemenkwekers is de week voor Moederdag een absoluut hoogtepunt. Tegenwoordig zijn ook de online webshops zoals Bol.com erg in trek. Zij geven aanbiedingen op allerlei sieraden, nagellak, geurtjes, haarverzorging, boeken en diverse andere vrouwendingen. Maar zijn dat wel echt aanbiedingen? Veel ketens halen een Moederdag-truc uit. “Van 55 euro, nu voor € 39,99”. Deze aanbiedingen kloppen vaak niet, omdat de ‘normale’ doorgestreepte prijs nooit gehanteerd is. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bol.com is het meest schuldig aan nep-aanbiedingen. Ruim 70% van de aanbiedingen klopt niet. Zo zijn er ook bij Ici Paris en Douglas aanbiedingen met een “vreemd luchtje”. Van de beloofde 20% korting blijkt soms maar 8% daadwerkelijk voordeel te zijn.

Nep-aanbiedingen Moederdag

Gelukkig is dit bekend onder een groot deel van de Nederlandse bevolking. Om die reden ben ik van mening dat het uitstellen van een leuke verassing voor je moeder beter is, en soms veel meer gewaardeerd wordt. Moederdag wordt door steeds meer mensen gezien als commercieel. Toch is het, met name voor kleine kinderen, een leuk feestje waarbij uiteraard cadeaus horen. En die leuke cadeauverpakkingen in de winkels kunnen we toch niet laten liggen.. Ook in ben er helaas weer in getrapt.

 

Commercieel, of toch wel een leuke traditie? Wat heb jij je moeder gegeven?

The following two tabs change content below.

Dionne Tangenberg

Laatste berichten van Dionne Tangenberg (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.