BlogMarkethings.net informeert

Ook de Sint volgt de shopping trends!

1447423218_sinterklaasonline

De shopping trends veranderen bijna dagelijks. Dat heeft veel invloed op het consumentengedrag van tegenwoordig. Zo ook op het winkelgedrag rond Sinterklaas, wat samen met kerst vaak voor een groot deel van de jaarlijkse omzet vertegenwoordigd van vele retailers. Zo behaalt Bol.com bijvoorbeeld bijna 40 procent van hun omzet in slechts een paar weken tijd. Online shoppen blijft steeds groeien, maar groeit Sinterklaas daar net zo hard in mee?

weetjes-sinterklaassnoepgoed
shopping

De Sinterklaas periode zorgt meestal voor een hoop extra inkomsten voor diverse retailers. Vorig jaar nog zagen online retailers hun weekomzet in de weken voor Sinterklaas met 24% zien toenemen ten opzichte van de rest van het jaar. Dat resulteerde in een omzet (van online bestedingen) van bijna 1 miljard euro in de Sinterklaas periode. Uiteraard blijft kinderspeelgoed het hier goed doen evenals electronica. Denk bijvoorbeeld aan de babyborn, de minions en de nieuwste tablets. Wat verder grappig is om te vermelden, is het feit dat pepernoten nog steeds het meest favoriete Sint-snoepje is. Althans, als we uitgaan van het feit dat men op internet met afstand het vaakst zocht naar pepernoten in plaats van ander snoepgoed. Ook Sinterklaas zoekt dus steeds vaker op internet naar het ideale cadeau of snoepgoed.

Smartphone is de toekomst

De smartphone wordt steeds belangrijker in het shopping proces tegenwoordig. Het wordt steeds makkelijker om producten te bestellen wanneer je op je smartphone zit. In de trein, in de auto of gewoon lekker thuis op de bank iets bestellen. Volgens smartinsights zal het smartphone aandeel in e-commerce omzet van 40% in 2015 stijgen naar 70% in 2017. Oftewel 7 op de 10 Nederlanders bestelt in 2017 hun Sinterklaascadeautje online via zijn of haar smartphone.

Sinterklaas gebruikt ook data

Waar moet de Sint dan vooral opletten komende tijd? Eigenlijk moet hij gewoon doen waar hij altijd al goed in is geweest: Ieder mens bij naam kennen en weten wat hij of zij heeft uitgespookt. Via de smartphone wordt het wel makkelijker om ieder persoonlijk te benaderen en relevante informatie te tonen. Het wordt steeds menselijker. Laten we vooral hopen dat het Sinterklaasfeestje dat ook blijft en zijn eeuwenoude traditie in stand blijft.

Verder moet de Sint ook weten waar ieder kind woont, want location data is snel aan het verbeteren en wordt steeds meer en meer in gebruik genomen. Zo kan een winkel weten wanneer iemand in de buurt is of in de winkel is en jouw een relevante advertentie laten zien. Dit kan bijvoorbeeld door open WiFi te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is wanneer jij een playstation hebt gekocht. Wanneer je in de buurt van de Mediamarkt zou zijn, zou je een advertentie te zien kunnen krijgen van de nieuwste games voor de playstation tegen een kortingprijs. Cross-sell management wordt dit ook wel genoemd. Bijkomend voordeel is dat winkels de beste marketing technieken kunnen testen, de optimale looproutes kunnen bepalen en Real-Time inventory kunnen managen wat leidt tot grote kostenbesparingen.

mobile-maps-smartphone-location-pin-business-ss-1920-800x450

Vertaling van data in strategie en vice versa

Het is dus belangrijk dat retailers en etailers gebruik maken van de omni-channel strategie. Bij deze strategie maken retailers en etailers langs de ene kant gebruik van een goedwerkend online platform om de producten te verkopen en data te vergaren en langs de andere kant van een brick-and-mortar store om producten real-life te showen en consumenten een soort ‘experience’ vooraf te geven. Lees meer over omni-channels in de blog van Anouk!

Customer experience als norm

Met al die data die Sinterklaas in handen heeft zou hij makkelijk iedereens wensen kunnen achterhalen. Verlanglijstjes zijn dus bij een paar jaar echt niet meer nodig. De Sint weet namelijk al wat je wilt! Of het aankoopgedrag in 2017 alweer verandert is de vraag. Het gaat tegenwoordig wel heel snel met de veranderende customer journey. Customer experience wordt bijna als standaard meegenomen in hedendaagse marketing en verwerkt in de customer journey. Ook privacy issues blijven een grote rol spelen. Het is lastig te voorspellen of er volgend jaar weer grote veranderingen plaatsvinden in de shopping trends, maar misschien dat de Simpsons het wel weten.

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.