Blog

Opgepast: marketingoorlog!

Jawel, ook merken kunnen tegenwoordig oorlog voeren met elkaar. De strijd met de concurrentie gaat er soms zo hevig aan toe dat het noodzakelijk lijkt om daadwerkelijk over te gaan tot oorlog. Welke merken zijn nu eigenlijk niet zo vredelievend? En doen ze hier goed aan, of kunnen ze toch beter de wereldvrede nog enigszins proberen te bewaren?

McDonalds vs Burger King

Hierboven zie je een uiting van een echte marketingoorlog tussen twee aartsvijanden: McDonalds en Burger King. McDonalds’ bloedeigen Ronald McDonald zou volgens deze advertentie vreemdgaan met Burger King, door bij hem te gaan dineren. Uiteraard komt hij hier tot de conclusie: Burger King just tastes better.

En wat denk je van de langdurige strijd tussen Pepsi en Coca Cola? Coca Cola zal wel eens even laten zien waar Pepsi goed voor is: als opstapje om toch bij Coca Cola in de automaat te kunnen komen. En aangezien er in een echte oorlog natuurlijk twee strijdende partijen zijn, heeft Pepsi vervolgens ook wat van haar strijdlust laten zien.

Coca Cola vs. pepsi

Ook de bedrijven in Nederland kunnen hier overigens wat van. Op het moment van schrijven, is er op de radio een commercial te horen waarin Specsavers de frontale aanval met concurrent Hans Anders aangaat. En dit is zeker niet de enige oorlog die plaatsvindt op Nederlands grondgebied. Supermarktketen Jumbo is bijvoorbeeld al jarenlang verwikkeld in een oorlog met marktleider Albert Heijn. Laatstgenoemde lijkt hier het slachtoffer, dat regelmatig door Jumbo aangevallen wordt in de prijzenoorlog. Jumbo claimt dan goedkoper te zijn dan haar grootste concurrent en gaat zelfs zo ver dat Albert Heijns hamster ontvoerd wordt.

Is het voor deze bedrijven (en vast en zeker nog talloze andere) wel een slimme zet om de concurrentie zó direct aan te vallen en te bespotten, onder toeziend oog van de klant? Het kan door de consument als zwak worden gezien dat je een ander naar beneden probeert te halen om er zelf beter van te worden, in plaats van alleen van je eigen krachten uit te gaan. Aan de andere kant is het soms wellicht nodig, bijvoorbeeld om je als underdog ook eens te laten zien. Hoe dan ook: het levert zeker interessante en vermakelijke advertenties en commercials op. Wat denk jij: oorlog voeren of de vrede proberen te bewaren? En wie komen er volgens jou in bovenstaande oorlogen als winnaars uit de bus?

Heb je nog niet genoeg van al die oorlogen? Check dan ook de blog over de tabletoorlog!

The following two tabs change content below.

Lisanne

Laatste berichten van Lisanne (toon alles)

2 gedachten over “Opgepast: marketingoorlog!

  1. Als consument kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen. Het is een goede manier om veel buzz te creëren voor je merk, want je ‘grappige’ advertenties worden zo gedeeld via social media, of er wordt over je geschreven in blogs ;). Ook al gaat het ver, als consument kan ik het zeker waarderen. Ik zie het niet als een teken van zwakte, juist originaliteit en creativiteit.

    Meer lezen? Zie ook een van mijn blogs een tijdje geleden: Samsung vs. Apple http://www.markethings.net/samsung-pakt-apple-buiten-de-rechtszaal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.