BlogInnovatieMarkethings.net recenseert

Zijn we klaar voor de opvouwbare phablets?

Voorheen was het niet meer dan logisch dat je de toetsen van jouw smartphone indrukte om ‘m, te vertellen welke taak er uitgevoerd moest worden. Met de introductie van de Iphone kwam hier verandering in voor het brede publiek met de welbekende touchscreen. Door een tik met je vinger deed het toestel wat je voor ogen had; een grote impact op het gebruikersgemak. Ik wist het nog zó zeker: ik zou nooit overstappen naar een telefoon met een touchscreen scherm – ik was team Blackberry- . Maar toch ligt er nu een OPPO met touchscreen naast me op mijn bureau terwijl ik deze blog schrijf. Touchscreen is inmiddels een wereldwijde industriestandaard geworden. En misschien… heel misschien, staat ditzelfde te gebeuren met de opvouwbare smartphones.

FlexPai

First come is not always first served?

Een kans om de volwassen smartphone markt geheel open te breken of een leuk idee dat overwaait omdat de markt hier niet op zit te wachten? Het was in  Oktober 2018 in ieder geval nog niet het juiste moment voor Royole, toen het Chinese bedrijf onaangekondigd haar allereerste commerciële opvouwbare telefoon introduceerde. Met de FlexPai lanceerde het bedrijf een smartphone die naar buiten uitvouwde en claimde zij de pionierspositie op de markt. Deze bleek echter minder impactvol dan gedacht, doordat niet alle kinderziekten waren opgelost. Zo benoemde de media dat het irritant was dat de mobiel niet plat opvouwt (zo zat er een opening op de plek waar het scharnier zit), de kwaliteit van de software slecht was, dat de algehele werking langzaam was en de telefoon niet prettig in de hand ligt tijdens het bellen (met 320 gram aan gewicht). Het leek nog te veel op een idee voor de toekomst, waarin enkel is nagedacht vanuit  productattributen en niet vanuit klantvoordelen. Ondanks dat de introductie van Royole niet de vruchten afwierp waarop werd gehoopt, is het enthousiasme over een opvouwbare telefoon er niet minder op geworden. Er wordt zelfs gespeculeerd over een mogelijke stunt van Royole,  dat als onbekend bedrijf in de ogen van velen, juist als eerste wilde zijn anticiperend op een mogelijke overkoop door grotere smartphone fabrikanten.

 

Huawei versus Samsung
Samsung’s Galaxy Fold (links) versus Huawei’s Mate X (rechts)

De Chinese bulldozers

Deze verkoop heeft echter (nog) niet plaatsgevonden. Maar hoe zien de marktleiders van de huidige smartphone markt eruit? We zien dat in Q4 van 2018 Samsung als marktleider wordt aangewezen met een marktaandeel van 18.7% op wereldwijd niveau. Op de tweede plek staat Apple met 18.2%, waarna Huawei een marktaandeel van 16.1% weet te realiseren. Op de vierde en vijfde plek staan Chinese fabrikanten Xiaomi (7.6%) en OPPO (7.8%). Van deze fabrikanten hebben Samsung en Huawei beiden een opvouwbare smartphone geïntroduceerd. De Huawei Mate is in opgevouwen staat 11mm dik en ook dit scherm vouwt naar buiten open. De Samsung Galaxy Fold wordt echter naar binnen opgevouwen. Het toestel is “created for those that want to experience what a premium foldable device can do, beyond the limitations of a traditional smartphone.” De positionering van zowel Huawei als Samsung richt zich op het volgende voordeel waar jij (mits je een Millennial bent) iedere dag mee bezig bent: Multitasken. Door een uitvouwbaar scherm is het ten alle tijden mogelijk uit te breiden naar een userinterface met 4 schermen. Zo kun je een Whatsapp videogesprek voeren met verschillende mensen, tegelijkertijd een vlucht boeken en alvast de accommodatie vooraf online betalen. In een eerste oogopslag lijkt het een nek-aan-nek race te worden tussen Huawei en Samsung, maar hier stopt het niet. Bedrijven die ook patenten hebben aangevraagd of hebben aangegeven de opvouwbare mogelijkheden van de smartphones te onderzoeken zijn Xiaomi, Alcatel en Apple.

Uitdagingen  

Vooralsnog blijven we speculeren over de potentie van de opvouwbare smartphone en de acceptatie van de markt. Ik voorzie zelf dan ook nog enkele uitdagingen:

  1. De nachtmerrie van elke touchscreen gebruiker: ‘’wat als mijn scherm nu kapot valt?’’ Dit brengt ellende, frustratie en vooral hoge kosten met zich mee. Met een scherm dat naar buiten uitklapt, zal de huidige perceptie van de consument flink veranderd moeten worden om opnieuw vertrouwen te hebben in de duurzaamheid van het materiaal.
  2. In tegenstelling tot de trend waarin toestellen dunner, smaller en lichter worden, zullen de fabrikanten van de opvouwbare smartphone die in dikte en gewicht toeneemt, hier een positieve draai aan moeten geven.
  3. De toegevoegde waarde voor de consument moet duidelijk worden overgebracht door inzet van de juiste marketing. Hoe gaat deze opvouwbare smartphone mijn dagelijkse leven makkelijker maken als ik er meer dan 1000 euro voor neerleg?
  4. Welke concessies er zijn gemaakt is van essentieel belang; als de smartphone openvouwt in een tablet, wil de consument dat er niets wordt afgedaan aan de form factor en de performance.
  5. Hoe zullen de mogelijk nieuwe marktleiders zich blijven innoveren nadat de nieuwigheid van een opvouwbaar scherm ‘ervan af is’?

Wellicht belandt er iemand in de toekomst nog eens op deze blog lezend vanaf een smartphone die uitklapt. Of misschien juist met een heel ander type toestel, lachend over deze verouderde feature die bedrijven enorm veel geld heeft gekost maar nooit commercieel succes heeft behaald. Mocht de opvouwbare smartphone een succes worden, dan wil ik wel graag een ding vooraf afspreken: zullen we ze alsjeblieft geen phablets noemen?

Bronnen

https://www.wired.co.uk/article/xiaomi-foldable-phone

https://www.theguardian.com/technology/2012/jan/24/smartphones-timeline

https://mashable.com/2012/11/09/touchscreen-history/?europe=true#2ovc7hXiVsqa

https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/mobile-phone/best-big-phone-phablets-3494881/

https://www.statista.com/statistics/271496/global-market-share-held-by-smartphone-vendors-since-4th-quarter-2009/ 

The following two tabs change content below.
blank

Romaana Abdoelrahman

Romaana studeert, na afronding van de pre-master, Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Haar interesses gaan uit naar technologische ontwikkelingen, opvallende marketing campagnes en inspirerende marketing goeroe's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.