BlogOverig

Pay what you want

Prijs is een belangrijk marketing-mix instrument voor merken. Traditioneel hebben bijna alle goederen en diensten een vaste prijs. Echter, er zijn ook voldoende aanbieders die een variabele prijs hanteren. Een voorbeeld is een prijszetting op basis van pay what you want.

Als je erbij stil gaat staan zijn prijzen minder vast dan op het eerste gezicht. Bijvoorbeeld, in sommige situaties is het gebruikelijk om af te dingen, of wordt er gediscrimineerd in prijzen. Anders zijn bijvoorbeeld goede doelen, als consument mag je zelf beslissen hoeveel je doneert. Het pay what you want (PWYW) systeem werkt vergelijkbaar.

Pay what you want

Het Panera Bread café heeft al 5 vestigingen die volgens dit principe werken. Als je dus iets bestelt, mag je zelf kiezen wat je ervoor betaalt. PWYW steunt op het feit dat consumenten uit eerlijkheid geven wat ze voor hun bestelling over hebben. Sommigen geven wat meer, anderen wat minder, zodat gemiddeld genomen de kosten gedekt worden. Subtiele variaties in PWYW kunnen ervoor zorgen ervoor dat consumenten eerder een hogere prijs betalen. De bekende Humble Indie Bundle is een set games die gekocht kan worden volgens het PWYW principe. De Humble Indie Bundle geeft echter de mogelijkheid een deel van je betaling te schenken aan een goed doel. Tevens krijg je een extraatje als je meer betaalt dan het gemiddelde.

Humble-Indie-Bundle

Wanneer werkt het?

Welke producten zijn kunnen dan succesvol zonder vaste prijs worden verkocht? Bron

  1. Producten met lage marginale kosten
  2. Eerlijke consumenten
  3. Voldoende variatie in de mogelijke prijzen
  4. Een sterke relatie tussen aanbieder en consument
  5. Een markt met veel concurrentie

De aanbieders die het systeem gebruiken, of als deel van een tijdelijke actie, zien vaak een toename van het aantal klanten. PWYW zal echter niet goed werken voor de aanbieder als het toegepast wordt in een buurt vol daklozen, toeristen, of studenten.

Heb jij nog een goed voorbeeld van een aanbieder die PWYW hanteert? Deel het in de comments onderaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.