BlogCarrière Oriëntatie

Een kijkje in het leven van de penningmeester van Asset | Marketing

Geplaatst


Op het moment van schrijven van deze blog zijn Jasper, Fleur en Kirsten alweer 9 maanden bezig met hun bestuursjaar bij Asset | Marketing. Gedurende de komende weken zullen dan ook de functies Voorzitter, Externe en Penningmeester aan de hand van blogs worden toegelicht. Als eerste is de beurt aan Kirsten, die alle ins en outs zal vertellen over het penningmeesterschap bij Asset | Marketing.

Het is behoorlijk gek om voor te stellen dat ik al ruim 9 maanden bezig ben met mijn bestuursjaar bij Asset | Marketing, de tijd is echt voorbij gevlogen. Het is tot nu toe een hectisch maar echt fantastisch jaar geweest met vele hoogtepunten en natuurlijk ook her en der wat mindere momenten. Ik zal aan de hand van deze blog proberen toe te lichten hoe het is om penningmeester te zijn bij Asset | Marketing om jullie er hopelijk net zo enthousiast over te maken als ik ben.

Waarom een bestuursjaar?

Goed, het begin. Tijdens mijn bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen in Nijmegen was ik al actief bij mijn voormalige studievereniging in de voorlichtingscommissie en sportcommissie. Ondanks dat mijn enthousiasme voor een bestuursjaar daar al werd aangewakkerd, was het voor mijn gevoel nog niet het juiste moment. Toen ik mijn pre-master Marketing Management had afgerond, ben ik gelijk actief geworden bij Asset | Marketing in de Social Media Commissie. Na enkele maanden gestudeerd te hebben, vond ik dat het einde van mijn studentenleven opeens wel heel snel in zicht kwam. Ik zag het nog niet zitten om al zo snel te gaan werken en kon voor mijn gevoel op zowel persoonlijk als professioneel vlak nog meer dan genoeg leren. Na verschillende opties bekeken te hebben, ging mijn hart toch wel wat sneller kloppen van het idee van een bestuursjaar bij Asset | Marketing. Ondanks dat ik pas enkele maanden lid was, had ik mede dankzij de open sfeer binnen de vereniging vrij snel besloten dat dit mijn vereniging was en dat ik hiervoor wilde gaan. Zo gezegd zo gedaan, in mei solliciteerde ik en vanaf eind juni heb ik plaats mogen nemen op de troon van de penningmeester.

Hoe ziet een week van de penningmeester eruit?

Binnen het bestuur van Asset | Marketing heb je zowel algemene bestuurstaken als functie specifieke taken. Waar je als penningmeester natuurlijk verantwoordelijk bent voor alle financiën, ben je ook druk met bestuurszaken en de coördinatie van commissies. Hieronder vind je een kort omschrijving van wat al deze taken inhouden.

Financiën:

Als penningmeester weet je alles over de financiën. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en weet op elk moment hoe de vereniging er financieel voor staat. De specifieke taken bestaan vooral uit het opstellen van een begroting aan het begin van het jaar, het controleren van commissie begrotingen, het doen van alle betalingen, het inboeken en versturen van alle facturen en het draaien van incasso’s. Daarnaast ben je penningmeester van zowel stichting TIME als stichting Markethings Week waar je ongeveer een keer per maand vergadering mee hebt. Jouw financiële stukken worden vier keer per jaar gecontroleerd tijdens de kascontrole, wat jij zelf ook zult gaan doen na je bestuursjaar. Al met al is het een heel divers takenpakket waar je ongeveer een derde van je tijd mee bezig bent.

Bestuurszaken:

Je begint elke week met een bestuursvergadering die duurt van 9u tot ongeveer 12u. Tijdens deze meeting loop je alle updates door en zorg je dat je van alles op de hoogte bent. Daarnaast heb je elke donderdag een kleine recap van deze meeting waarin besproken wordt hoe ver iedereen met alle taken is. Naast deze bestuursvergaderingen ben je ook gedurende het jaar bezig met het beleid wat je in de zomer zelf hebt opgesteld. Je hebt ongeveer om de week een policy sessie waarin je werkt aan de beleidspunten die vallen onder jouw verantwoordelijkheid.

Coördineren van commissies:

Als penningmeester coördineer je altijd de studiereis commissie aangezien daar veel geld in omgaat, en kies je in samenspraak met je bestuur nog twee andere commissies. Naast de studiereis heb ik het eerste half jaar ook de sportcommissie begeleid en coördineer ik het tweede half jaar marketing event en de foodcie. Op deze manier begeleid ik zowel formele als informele commissies, wat ik erg leuk vind. Vergaderingen vinden over het algemeen één keer per week plaats, tenzij het even wat minder druk is.

Naast deze taken overdag ben je natuurlijk ook in de avonden best wel wat tijd kwijt aan de vereniging. Gemiddeld ben je zo’n 2-3 avonden in de week bezig, waarvan een deel bestaat uit formele activiteiten en vergaderingen en een ander deel uit informele activiteiten. Je hebt in de avond bijvoorbeeld Raad van Feedback vergaderingen, kascontroles, stichtings-vergaderingen en formele evenementen zoals Commercial Night. Daarnaast is er ook absoluut geen gebrek aan feestjes en is er elke week wel wat te doen, denk hierbij aan activiteiten van de ACOM, dates met andere besturen en constitutieborrels. Het klinkt redelijk druk, maar je raakt eraan gewend en het is vooral echt heel erg leuk.

Tot slot ben je gedurende de week ook met een heleboel andere kleine dingen bezig. Je hebt bijvoorbeeld ook nog een meeting met alle andere penny’s waarin je over het geld van Asset beslist, bereidt vergaderingen voor en pakt kleine bestuurstaken op die je leuk vindt. Zo heb ik bijvoorbeeld het lustrum gala mede georganiseerd, zorg ik altijd dat alle foto’s op de tv schermen up to date zijn en heb ik het kerstdiner geregeld. Een week van de penningmeester is dus heel erg divers, wat het ontzettend leuk maakt en ervoor zorgt dat je altijd bezig bent met een heleboel verschillende dingen.

Wat heb ik geleerd tijdens mijn bestuursjaar?

Naast het feit dat een bestuursjaar natuurlijk een ongekend vet jaar is, kom je er ook om wat te leren. Als ik kijk naar persoonlijk vlak, leer je goed je mening te geven, te discussiëren en je hard te maken voor jouw eigen keuzes. Je leert samenwerken en met elkaar problemen op te lossen.

Daarnaast is een van de grootste leerpunten wel projectmanagement geweest. Je dag loopt nooit zoals gepland, je komt nooit aan alles toe en moet een heleboel dingen weten te combineren. Door dit dagelijks te doen leer je er goed mee om te gaan, leer je plannen als de beste en kan je goed werken onder druk. Dankzij al het commissiewerk leer je goed coördineren, taken uit handen te geven en evenementen organiseren.

Tot slot heb ik tijdens dit jaar de arbeidsmarkt goed kunnen verkennen. Je leert veel bedrijven kennen, komt op een heleboel recruitment events en kunt er op die manier goed achter komen welke richting je later op wil gaan. Dankzij mijn bestuursjaar weet ik dan ook dat ik de FMCG kant op wil gaan.

Wat was het mooiste moment?

Een bestuursjaar bestaat echt uit ontelbaar veel mooie momenten. Waar ik veruit de meeste energie uit haal, zijn alle mensen die je leert kennen tijdens een bestuursjaar. Er komen natuurlijk een heleboel nieuwe leden gedurende het jaar, maar daarnaast heb je ook goed contact met alle andere besturen op de verdieping. We kunnen altijd bij elkaar binnen lopen om de avond ervoor te bespreken, hebben minimaal een keer een date met elk ander bestuur en zien elkaar vaak ’s avonds bij feestjes.

Als ik het echt over specifieke moment heb, vond ik onze announcementdag om mee te beginnen al echt een hele speciale dag. Samen met de nieuwe boardies op pad om elkaar te leren kennen, en in de avond de aankondiging geheel op Asset | Marketing wijze. Daarnaast vond ik het lustrum gala een fantastische ervaring, mede dankzij het feit dat ik het met een paar andere bestuurders zelf georganiseerd heb. Tot slot denk ik dat één van de mooiste momenten uit mijn bestuursjaar nog moet komen; namelijk de studiereis. Samen met de commissie werk ik al vanaf september aan het organiseren van een hopelijk hele vette studiereis naar Taiwan en ik kan echt niet wachten om te gaan.

Meer weten?

Wil jij net als ik het beste uit je studententijd halen en een jaar lang verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van een studievereniging? Een bestuursjaar is een onbetaalbaar waardevolle ervaring en zal je later absoluut verder brengen. Ik kan met afstand zeggen dat dit het aller leukste jaar uit mijn studententijd is geweest en dat ik het voor geen goud had willen missen.

Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op de Asset | Marketing website (www.asset-marketing.nl), mij een berichtje sturen (treasurer@asset-marketing.nl) of gezellig langskomen op de kamers in lokaal 1.02 van gebouw E. De koffie en thee staan klaar!

 

Een gedachte over “Een kijkje in het leven van de penningmeester van Asset | Marketing

  1. Ki rsten, Ik vond het een prima verhaal en hierop zou een belangstellende onmiddelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.